婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我99好中意講D悔氣說話, 即係一唔高興就講反話. (其實我好唔意D人講悔氣說話).
尋日有件事真係笑死我.

話說佢成日都好反對個3歲孫仔睇手機同ipad (都好正常), 而小朋友往往都唔聽 (亦都好正常). 因為佢老豆 (99個大仔) 同外傭姐姐都俾手機個小朋友睇, 等佢唔好煩住自己. 有日, 佢叫左孫仔好多次唔好睇ipad, 小朋友都無理佢. 佢就沒收左. 小朋友扭計. 99就佢: "叫左你唔好睇咁多, 壞眼呀!! 喊咩呀? 好丫, 咁你睇丫, 睇多D丫. 到時要去醫生叔叔到打針先見到媽咪同嫲嫲你就知驚."

於是個小朋友就 cap左佢呢句說話既某D部份. 尋日我地上去食飯, 見小朋友睇緊 ipad 就問佢: "哦. 你睇ipad, 唔怕嫲嫲鬧呀?" 小朋友回我地一句: 嫲嫲叫我睇多D架."
99立即火起: "你講大話? 邊有叫你睇多D. 你咁曳既" 之後62一句: "係呀. 係你上次叫佢既."

所以話對小朋友講野係要幾小心呢~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

klsabb 發表於 19-6-17 16:35
我99好中意講D悔氣說話, 即係一唔高興就講反話. (其實我好唔意D人講悔氣說話).
尋日有件事真係笑死我.

可以想像當時佢嘅面口有幾黑

la_source    發表於 19-6-19 10:09
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好搞笑,用唔到激脹法。

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-6-17 21:11
可以想像當時佢嘅面口有幾黑

佢真係黑曬面. 想打個孫, 因為老屈佢.
但佢又真係自己把口唔收呀. 又真係成日講悔氣說話.
小朋友點識分丫

男爵府

toyocat 發表於 19-6-18 00:05
好搞笑,用唔到激脹法。

好囉..宜家有個孫冶到佢.
等佢成日講反話

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

klsabb 發表於 19-6-18 10:12
佢真係黑曬面. 想打個孫, 因為老屈佢.
但佢又真係自己把口唔收呀. 又真係成日講悔氣說話.
小朋友點識分丫

都好
經過今次,可能佢以後收斂一啲
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

klsabb 發表於 19-6-17 16:35
尋日有件事真係笑死我.

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-6-18 10:24
都好
經過今次,可能佢以後收斂一啲

希望係

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

小朋友咁細唔明你啲反話,或者會選擇性咁聽,同小朋友講野要直接啲

男爵府

黃二少奶 發表於 19-6-19 18:48
小朋友咁細唔明你啲反話,或者會選擇性咁聽,同小朋友講野要直接啲

係呀. 但99唔明囉.
佢對住大人同小朋友都係用同一個方法.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

klsabb 發表於 19-6-20 13:06
係呀. 但99唔明囉.
佢對住大人同小朋友都係用同一個方法.

我女8歲我講反話鬧佢,佢都未必明嫁

首頁

尾頁

跳至