自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

梅開始當做,同事一起浸,去年同事浸完請我飲,好正。今年又浸,去一田買日本梅,今年$85 1KG,去年$70咋,吾好買街市大陸梅

wcpcelia    發表於 19-6-20 09:57
Cheuk2012    發表於 19-6-17 23:08
Poyau    發表於 19-6-17 20:31

子爵府

男爵府

用咩酒浸會甜d易入口 我見好多教人浸都係用果實之季節

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

janice1226 發表於 19-6-17 18:15
用咩酒浸會甜d易入口 我見好多教人浸都係用果實之季節

你可以跟上面幅圖試下

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

舊年果欄買原箱南高紅梅,大粒到傻,吉之島青色果d算好細喇
舊年浸得太癲今年無浸(浸左9樽有sake 燒酌仲有vodka 威士忌),最快/易入口係sake,舊年吉之島買山風香山香(sake)唔錯,仲好飲過sogo買三百幾蚊果枝國盛彩華

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

舊年買嘅南紅高,大粒過糯米滋

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-17 19:06
舊年買嘅南紅高,大粒過糯米滋

你D梅好靚,南紅高係日本梅?

男爵府

wcpcelia 唔好點評我
24小時做阿4的C9

王國長老

theclacheng 發表於 19-6-17 19:26
你D梅好靚,南紅高係日本梅?

即岩岩完熟嘅紀州南高梅,日本產
除睇產地仲要睇size, 越大越貴

琥珀宮

回覆 theclacheng 的帖子

謝謝分享

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

減齡達人勳章

Charlotte_mom 發表於 19-6-17 19:02
舊年浸得太癲今年無浸(浸左9樽有sake ...

原箱梅浸到9樽左右對嗎?請問記唔記得原箱幾錢?

王國長老

anniefish 發表於 19-6-18 11:59
原箱梅浸到9樽左右對嗎?請問記唔記得原箱幾錢?

我同人分左半箱,價錢上面張相已有,我仲有買其他梅一齊浸左九樽
你買一箱10kg 就真係夠浸九樽了
提提各位提早買樽,會斷貨

王國長老

回覆樓主:

頭先market place(中環jardine house)見到
比起一樓jm報價,呢度都算貴....

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-18 17:04
頭先market place(中環jardine house)見到
比起一樓jm報價,呢度都算貴....

1磅=幾多KG,我係$85KG

王國長老

theclacheng 發表於 19-6-18 17:05
1磅=幾多KG,我係$85KG

一公斤=2.2磅
59.9一磅,即$132一公斤
不過佢比青梅靚(較熟)
Marketplace 呢d size唔算大,估計2L左右

另外,睇返你#1張圖,小小注意事項
梅洗完一定要吹到乾至好落酒,有水份會發霉
夏天有太陽由朝吹到晚(中間反下)應夠乾,擺過夜又怕壞
怕掌握唔到糖份量,可臨尾再加(記得撩暈試味先),d糖幾日就溶
燒酌浸三個月唔夠,教我嘅朋友,同賣酒嘅職員都話,sake一年,燒酌3年,越高酒精越要時間揮發(咁中途可以偷飲嘅,記得所有器具要無水)

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-6-17 19:02
舊年浸得太癲今年無浸(浸左9樽有sake ...

心思思想浸梅酒, 請問以你經驗用威士忌或volka較好飲?

王國長老

zakka121 發表於 19-6-19 23:01
心思思想浸梅酒, 請問以你經驗用威士忌或volka較好飲?

兩樽都未正式飲得(酒精度高要擺得耐)
開左兩樽sake ,似乎大家較鐘意唔重酒味

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-6-21 00:42
兩樽都未正式飲得(酒精度高要擺得耐)
開左兩樽sake ,似乎大家較鐘意唔重酒味
...

酒精度高真係擺耐啲好飲啲
我今天買了山風香山香試下浸酒

王國長老

zakka121 發表於 19-6-21 03:53
酒精度高真係擺耐啲好飲啲
我今天買了山風香山香試下浸酒

希望你滿意
其實我係舊年有吉吉島cash coupon,咪去吉吉島買酒(平時去sogo 近d)今年試完又覺得幾唔錯

首頁

尾頁

跳至