自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

bing-jing 發表於 19-6-17 21:47
你冇做錯,但若因而引起家庭摩擦亦非圓滿,我會同小朋友講我既位場,然後叫佢同家長講,攞決定,幫人教仔女 ...

冇錯
個細路好慘
兩面不是人

大宅

做得好呀!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Caleung 發表於 19-6-17 21:12
今日同一個小三學習補習,佢份試卷派返番嚟,我同佢睇時發現有錯字但老師見唔到。
我同學生講做人要誠實啲 ...

小三都咁緊張?1分啫,初小啫,我一定同老師講返。誠信比成績點都黎得重要。

不過,上次阿女呈分,佢自己同老師講比多左分,結果由有名次變到冇名次。我真係有一點點痛,不過誠實都真係好重要既。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

你無錯,我仔小二都試過,我要佢改正再同老師講,錯就係錯,要勇於承認自己的錯,唔係遮遮掩掩當無事,正確價值觀要從小就教,不過有這樣的家長,小朋友長大了都不會有良好正確的觀念,你糾正得一時也不能幫佢一世,所以盡左力就算。

男爵府

你冇做錯,但若因而引起家庭摩擦亦非圓滿,我會同小朋友講我既位場,然後叫佢同家長講,攞決定,幫人教仔女 ...

我無諗過會有家長係咁

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

妳無錯,呢個係為人師表應有既態度

子爵府

回覆樓主:

你無錯。盡左力教人地個小朋友,最後個小朋友點做就看佢造化了。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

講得好啱

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

今日同一個小三學習補習,佢份試卷派返番嚟,我同佢睇時發現有錯字但老師見唔到。

你做得好, 但個家長就。。。。。

我女3年級時, 嘗試冒簽默書, 但又塗改返, 比我地發現左, 我地要佢第二日返學自己向老師自首曾經咁做過,要向老師坦白同道歉, 無論老師點罰佢,佢都要接受。 最後老師冇罰佢, 但再三同佢解釋佢咁做係非常唔啱。 自此,呀女再冇同樣行為。
我細女而家4年級,每次默書考試佢自己會check卷, 如老師改錯, 不論是加分減分,佢都如實向老師報告。
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

水晶宮

畀面勳章

咁多個回覆,你個處理方法我最buy

大宅

我仔都試過,我叫佢第二日同老師講返,一兩分吾緊要,但一定要誠實

大宅

你冇錯啦當然!
啲咁嘅呀媽,到時俾個仔呃就知味道⋯⋯
平平穩穩又過一日

大宅

回覆樓主:

今日我仔剛派常識卷返黎, 老師又係計多左一分比佢, 我話依條明明錯左wor, 我仔話老師√ wor, 我話老師睇漏左la, 要佢改返.

伯爵府

回覆樓主:

我都會咁,始終覺得呢一分唔係實力取得

伯爵府

你做得好啱係家長走火入魔

男爵府

我女小一果時份卷100分 派返嚟發覺自己有每字錯 佢自己走去同老師講 變咗99分

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主:

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢D家長唔做都罷

珍珠宮

回覆樓主:

6年班常識考試全班得我一百分,我發現有題老師改錯咗,我都同老師講~最後變99分

樓主你唔止指導學生學業上問題,更教佢做人要誠實,呢點抵讚!

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

反而我見過有一次份卷老師比少左一分,我叫小朋友返去同老師講返佢減多左,點知佢返黎話老師唔理佢!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至