自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

appledai 發表於 19-6-17 21:40
99算不算是家人

我唔當

Mnbvcxdsa    發表於 19-6-18 00:42

子爵府

回覆樓主:

佢對你媽咪係唔係都好煩

珍珠宮

關你X事

老實講,我唔會反面,因為佢係呀媽另一半,你媽咪平時都係同佢出雙入對,唔睇曾面都要睇佛面。

我自己都有親戚係咁,同佢食飯眼都唔想望佢一眼有時佢黎求我,仲講到我欠左佢咁,真係想打佢一鑊

珍珠宮

beautytiny 發表於 19-6-17 21:37
越來越頂不順我後父,我已經3x歲,小朋友都6 歲了,他最鍾意冷言冷語發脾氣,管我的事,又長氣又負面,因為 ...

閒人可以不理啦當佢傻

男爵府

回覆樓主:

痾左屎洗patpat係好過就咁抹。
食完野用手巾抹咀係乾淨啲。
我覺得樓主你本身唔多妥佢先覺得佢咁講係好煩,你後父都唔係差喎。

男爵府

回覆樓主:

你後父同我老豆一Q樣,成Q日話我懶,我都唔知我有咩咁懶?我又唔係冇返工,又唔係問佢拎錢,我結婚買樓搬埋出黎冇靠佢,傻傻地返工已經夠受氣,放工返屋企都仲要受埋d無謂氣真係勁辛苦,所以我以前未嫁時放工寧願坐公園或者OT(冇補水)都唔想返去

水晶宮

ngokwan 發表於 19-6-17 22:18
純感覺,你後父是不是希望你們多些陪他傾計,讃下他,令他有存在感?
可以試試,主動讃他,陪他傾計
因為 ...

就咁睇你的文字描述佢唔算差,我99同佢差唔多,我左耳入右耳出同住仍頂得住 佢冇乜野的,係慣左咁同人溝通

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

beautytiny 發表於 19-6-17 21:54
我都唔想反面,無謂我阿媽難做,我只希望佢出少句聲,大家互相尊重,而家見到佢都覺得好討厭
...
所以你就是要做d野令佢出少句聲,又唔會令你媽難做。你要佢地識尊重人真係太陽係西邊升起就會,冇可能,你要技巧地stop佢又不得失佢,咁就完美了。

珍珠宮

有,同99反左面,c6反面先我過多幾年忍唔住反埋,我地係真正永不相見。 其實有得揀我唔會想反面,反面係痛苦的決定,反面唔代表個心會舒服,因爲還有好多有關連的人,會令到件事更煩,而且香港細好易撞見,撞見時感覺好差影響我心情,我都要7-8年先真正放下,真正覺得這個人唔關我事,這個人是途人甲,聽到佢名冇感覺,佢死佢事分身家都唔關我事,要咁長時間個心先舒服,有得揀我情願選擇見少啲,都不想反面

大宅

beautytiny 發表於 19-6-17 21:46
這幾個月同住因為他們家裝修。真係好難頂

叫你阿媽同後父去酒店住啦

伯爵府

唔會吞聲聽氣,會爆佢鑊金。爆完佢收斂嘅繼續見面食飯,佢頂唔順嘅就唔好見

珍珠宮

beautytiny 發表於 19-6-17 22:43
互當透明人都是好事,我都希望他當我透明人,我淨係唔想再聽到佢批評我
...

你有冇同你媽傾過先?佢對你媽好唔好?你媽見佢哦你地,有冇勸阻先?

大宅

百厭豬 發表於 19-6-17 23:52
痾左屎洗patpat係好過就咁抹。
食完野用手巾抹咀係乾淨啲。
我覺得樓主你本身唔多妥佢先覺得佢咁講係好煩, ...

感覺是樓主唔喜歡後父,講乜都唔鍾意。

樓主,如果嗰個是你親生父親,你會不會咁討厭他?

伯爵府

你仲有冇其他兄弟姊妹?有冇同佢地傾傾?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

佢唔算差,都叫有幫你養你啦,又幫你陪你阿媽,有時又俾更好既湊仔貼士。可能佢句句話你懶,所以你唔鍾意佢? 有d野左耳入右耳出咪算。

男爵府

cocopig 發表於 19-6-18 06:40

感覺是樓主唔喜歡後父,講乜都唔鍾意。

如果也不理我,其實就ok , 真係太煩

男爵府

blackgarlic 發表於 19-6-18 07:00
佢唔算差,都叫有幫你養你啦,又幫你陪你阿媽,有時又俾更好既湊仔貼士。可能佢句句話你懶,所以你唔鍾意佢 ...

每一句都批評我,無人鍾意俾人批評

男爵府

brindlewin 發表於 19-6-18 06:09
你有冇同你媽傾過先?佢對你媽好唔好?你媽見佢哦你地,有冇勸阻先?

媽媽有同佢傾過,佢都係發脾氣發晦氣。eg. 話自己年紀大唔使就住就住做人,大不了以後唔見

男爵府

後父有無自己小朋友?我估佢係想刷存在感。

ANNAFRIEND    發表於 19-6-18 08:06

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我會同佢講:係啊我好懶㗎!所以努力搵錢請工人做!話少少雨唔出街我會同佢講:我愛惜條命/我好怕死

首頁

尾頁

跳至