自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

越來越頂不順我後父,我已經3x歲,小朋友都6 歲了,他最鍾意冷言冷語發脾氣,管我的事,又長氣又負面,因為後父已退休好得閒。我自己有樓有工人,不用靠他,但仲要睇佢面色,覺得好辛苦。佢幾個月就會發脾氣鬧我一次,我諗緊不如同佢反面以後唔好見,不過我阿媽就會夾係中間好難做人

男爵府

佢嚴重影響我嘅情緒,繼而影響我照顧小朋友及我的工作。完全不尊重我和先生,以為自己高高在上,以為自己好叻,覺得自己係長輩。

伯爵府

BK Milk勳章

99算不算是家人

Mnbvcxdsa    發表於 19-6-17 22:30

男爵府

其實我這半年已經完全唔同佢講野,亦冇望他,但他總是冷言冷語話我和我先生。eg. 在我家有工人開飯,他們來我家食飯,後父在開飯前說:乜都靠晒個工人,自己坐喺度乜都唔做,教細路係要身教㗎,唔合格呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

你們同住嗎?如果唔同住就少尐見,有時間就只約媽媽出來咁樣可以嗎?反左面你媽好難做,你就話永遠不見,但你媽還要對住佢。

男爵府

Eg. 我個仔食食吓飯屙ngng , 我會double check 幫他clean pat pat 多次的。後父說:就咁話唔乾淨架同佢沖涼啦。我: 食飯之前剛剛先沖完涼。後父: 你真係懶啊,all 完屎梗係要用水洗先乾淨.... 之後狂話我懶惰

男爵府

414928 發表於 19-6-17 21:42
你們同住嗎?如果唔同住就少尐見,有時間就只約媽媽出來咁樣可以嗎?反左面你媽好難做,你就話永遠不見,但你 ...

這幾個月同住因為他們家裝修。真係好難頂

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

beautytiny 發表於 19-6-17 21:37
越來越頂不順我後父,我已經3x歲,小朋友都6 歲了,他最鍾意冷言冷語發脾氣,管我的事,又長氣又負面,因為 ...

唔洗反面既,佢每次咩負面野,你地即刻扮聽唔到或講笑話,笑一大餐,佢講唔到落去,就自不然冇引。

我有個同事又係好興放負,佢每次講負面野我就同另一個同事夾手夾腳轉話題,佢答唔到咀,就冇引再講落去。總之又唔會反面,但又唔比機會佢放負。

男爵府

又有一次,我和c6 落樓下打網球,一落到樓發現開始落雨,就cancel 返返屋企,後父: 你哋唔係呀嗎,落果幾滴雨就咁驚唔打波,使唔使呀,傻傻地。我只輕輕回應一句:個地好滑會危險。跟住他就不停咁講:滑什麼呀,嗰幾滴雨,你哋使唔使咁誇張呀.... (過百字)

男爵府

又有一次,小朋友食飯食到個咀好污糟,我就攞紙巾幫佢擦一擦繼續食飯,後父說:攞紙巾唔乾淨㗎,要攞條濕毛巾抹,你唔可以咁懶㗎.......
對住佢真係人都癲,好煩

男爵府

tester5 發表於 19-6-17 21:47
唔洗反面既,佢每次咩負面野,你地即刻扮聽唔到或講笑話,笑一大餐,佢講唔到落去,就自不然冇引。

我有 ...

我都唔想反面,無謂我阿媽難做,我只希望佢出少句聲,大家互相尊重,而家見到佢都覺得好討厭

侯爵府

回覆樓主:

唔同佢講野, 反正唔同住
唔知佢對係你媽媽點呢

男爵府

有時叫我阿媽幫手一啲事情,後父就會話:當過阿媽係工人咩。
講真我們兩公婆要返工搵食,有啲事情工人handle 不到, 我才找我嗎幫忙,他都要比說話我聽

男爵府

agee 發表於 19-6-17 21:55
唔同佢講野, 反正唔同住
唔知佢對係你媽媽點呢

我已經冇同佢講野冇望佢,但他成日黐住我阿媽,我阿媽又有事幫手照顧小朋友,所以都係會成日見到

大宅

忍埋呢排
佢地搬走之後就少見好多啦
無謂你媽難做

wcpcelia    發表於 19-6-18 12:09

水晶宮

tester5 發表於 19-6-17 21:47

我有 ...

我都有個咁嘅同事,佢講無人回應佢,佢就無引,去左第二道同d唔熟情況的人講。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

死LA, 我比較衰, 我諗我爆一句, "收聲LA"!!! 反面就反面, 唔想以後都煩!!!

男爵府

ecila123 發表於 19-6-17 21:58
忍埋呢排
佢地搬走之後就少見好多啦
無謂你媽難做

真係忍得好辛苦,我要返工要照顧家庭照顧小朋友學業,點解仲要受佢氣.... 我當佢老人家會尊重佢唔頂撞佢

男爵府

後父有份養大你嗎?

男爵府

雖然他不是個衰人,要幫手時他都會幫手,但他真係非常之煩,令我們都覺得好辛苦,明明間屋係我嘅,我同c6 都已經常常在房避開他。有時我同c6 自己聊天,他又會搭嗲比意見。eg, 早前我同c6 去旅行順便打網球,後父就串我們說:使唔使咁誇張呀帶埋網球拍去旅行..... 其實關他什麼事呢,呢啲冷言冷語真係令我覺得好辛苦

首頁

尾頁

跳至