自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

秋思 發表於 19-6-17 22:07
後父有份養大你嗎?

我F7 才認識他,之後我讀大學,有借過學費給我,我畢業後出來工作一年內還清

男爵府

1314625 發表於 19-6-17 21:58
我都有個咁嘅同事,佢講無人回應佢,佢就無引,去左第二道同d唔熟情況的人講。
...

已經唔回應他, 他會繼續講自得其樂

水晶宮

beautytiny 發表於 19-6-17 22:10

係架,所以佢一講,我就時運高

不過我都有過負能量的家人,我由好言相勸到爆佢,佢都繼續負能量,我現在係當聽唔到,同轉移話題。

珍珠宮

beautytiny 發表於 19-6-17 22:10

純感覺,你後父是不是希望你們多些陪他傾計,讃下他,令他有存在感?
可以試試,主動讃他,陪他傾計
因為有D老人家到了某年紀,冇安全感,所以用負面方法來話你們

大宅

咁點解仲要見佢?

男爵府

ngokwan 發表於 19-6-17 22:18
純感覺,你後父是不是希望你們多些陪他傾計,讃下他,令他有存在感?
可以試試,主動讃他,陪他傾計
因為 ...

講真我們真係唔得閒理佢咁多,放工最緊要就係你小朋友,功課,陪玩,又要你下家庭,邊度理得佢咁多,佢有冇存在感都唔關我事, 我真係忙到自己都唔得閒做自己嘢

男爵府

flowerlala 發表於 19-6-17 22:19
咁點解仲要見佢?

1。他們家裝修, 暫住我家。2. 將來都會見到,因為我始終要靠我媽照顧小朋友, 雖然有工人但有啲事情工人不懂做,所以都一定會見到後父,他們已退休,常在一起的

男爵府

我不是說好憎他, 如果大家以禮相待係冇問題,但他完全不尊重別人亂講說話

水晶宮

嬲到成個月唔講嘢,都有呀。但未算反面
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

bmuimami 發表於 19-6-17 22:38
嬲到成個月唔講嘢,都有呀。但未算反面

互當透明人都是好事,我都希望他當我透明人,我淨係唔想再聽到佢批評我

大宅

beautytiny 發表於 19-6-17 22:22
1。他們家裝修, 暫住我家。2. 將來都會見到,因為我始終要靠我媽照顧小朋友, 雖然有工人但有啲事情工人 ...

忍埋佢裝修,裝完bye bye

大把香港家庭只有工人姐姐冇其他人幫,唔識教到識,如果真係必需要亞媽幫,就只有忍,好似呢度好多JM 一樣,要靠99, no say

伯爵府

BK Milk勳章

出錢請他們住serviced department

男爵府

flowerlala 發表於 19-6-17 22:45
忍埋佢裝修,裝完bye bye

有時星期日我們大人有嘢做,就要叫婆婆幫手照顧小朋友,你緊工人放假返印尼,又係要叫婆婆幫手接返學放學

象牙宮

2024年龍年勳章

beautytiny 發表於 19-6-17 22:25
我不是說好憎他, 如果大家以禮相待係冇問題,但他完全不尊重別人亂講說話
...

佢D行為真係好討厭。

可以讓阿媽話下佢嗎?

別墅

如當佢係家人咪直接回佢你嘅感覺囉,
始終以後也要婆婆幫手湊小朋友
你也知道他是後父
咁就坦白講囉,大家一家人無話要忍忍忍

水晶宮

後父...

真係睬佢都...

大宅

beautytiny 發表於 19-6-17 22:49
有時星期日我們大人有嘢做,就要叫婆婆幫手照顧小朋友,你緊工人放假返印尼,又係要叫婆婆幫手接返學放學
...

咁惟有忍㗎咋

男爵府

beautytiny 發表於 19-6-17 21:37
越來越頂不順我後父,我已經3x歲,小朋友都6 歲了,他最鍾意冷言冷語發脾氣,管我的事,又長氣又負面,因為 ...

其實真係幾難做你阿媽手心手背都係肉,始終佢係陪伴你阿媽個個人,如果佢耐唔耐鬧你就唔好理佢直接走人等佢自己慢慢哦,知會埋阿媽單聲,如果冇好過份睇在阿媽份上照正常溝通

子爵府

beautytiny 發表於 19-6-17 21:54
我都唔想反面,無謂我阿媽難做,我只希望佢出少句聲,大家互相尊重,而家見到佢都覺得好討厭
...

聽你講你後父真係好難頂,不如同你媽講吓,叫佢學吓收口啦!如果唔得不如出錢俾佢地去吓旅行,返嚟到你地自己一家去,等時間快過啲

男爵府

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至