自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

bebeyi 發表於 19-6-18 06:31
呢招好好用
我都係學返唻
條友打內線都係咁,完全冇稱呼

我公司阿head有時都係甘。又唔叫人個名。語氣又衰衰。我明知佢問我。我扮聽佢唔到。

子爵府

CorrineNg 發表於 19-6-18 07:58
我公司阿head有時都係甘。又唔叫人個名。語氣又衰衰。我明知佢問我。我扮聽佢唔到。
...

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

good_pig 發表於 19-6-17 23:11
又咁....公事, 新人, 果D全部都高級個自己.....

問野加3個問號......真係好唔知點咁

加3個問號好似有點質疑態度咁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小fen 發表於 19-6-18 08:11
加3個問號好似有點質疑態度咁

下次問返佢,點解要3個問號???

男爵府

good_pig 發表於 19-6-17 22:11
佢有D野都跟我....

佢果日...一野隊文件..比我阿姐簽...唔該都冇聲..

無視無禮的行為可以嗎?佢問仲乜唔理佢,話佢無向住我講唔該,所以唔知佢同你講緊野...咁得唔得?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

CorrineNg 發表於 19-6-18 07:58
...

阿head 可以話佢擺款,但自己係junior就....

寶石宮

topyy 發表於 19-6-18 08:16
無視無禮的行為可以嗎?佢問仲乜唔理佢,話佢無向住我講唔該,所以唔知佢同你講緊野...咁得唔得?
...

準備中

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

BK好多人問野都好無禮貌, 一句隊埋來, 唔會講唔該, 請問, 果啲我一律當睇唔到唔答.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

good_pig 發表於 19-6-17 22:11
佢有D野都跟我....

佢果日...一野隊文件..比我阿姐簽...唔該都冇聲..

E+好多人真冇礼貌架。上人工經理带我去介紹比同事識。某些同事当經理死0反应、黑色。真冇乜基本礼貌。大人大姐 。男人亦如是。

公爵府

good_pig 發表於 19-6-18 08:16
下次問返佢,點解要3個問號???

應該係習慣
佢地唔會覺得有問題

寶石宮

小fen 發表於 19-6-18 08:30
應該係習慣
佢地唔會覺得有問題

真係唔知佢地係咪呢d溝通方式,公司其他junior唔係咁

寶石宮

ngwong2 發表於 19-6-18 08:21
E+好多人真冇礼貌架。上人工經理带我去介紹比同事識。某些同事当經理死0反应、黑色。真冇乜基本礼貌。大人 ...

舊人,老鬼當佢擺款,junior 就冇擺款嘅本錢

寶石宮

andyman 發表於 19-6-18 08:19
BK好多人問野都好無禮貌, 一句隊埋來, 唔會講唔該, 請問, 果啲我一律當睇唔到唔答.
...

係wo, 加個笑笑emoji都懶

一句 : 問路,急!

公爵府

good_pig 發表於 19-6-18 08:50
真係唔知佢地係咪呢d溝通方式,公司其他junior唔係咁

個個人性格唔同

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

good_pig 發表於 19-6-18 08:52
係wo, 加個笑笑emoji都懶

一句 : 問路,急!
唔急都係咁架, 問食譜只會打三個字: 點整架??

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

good_pig 發表於 19-6-17 22:00
新同事, 比高層同同事話佢冇禮貌
我都覺得佢有D ODD...但我又唔EXPECT 會去教佢禮貌D野..
唔知點咁

唔關做左幾多年野事。 你個人性格修養問題。

我有個同事, 日日都黑口黑面, 好似殺左佢全家咁。

好似食骨頭長大咁, 口中肚中含住大量骨頭, 一講野就吐哂出黎(向別人吐)。

同事們無必要都唔想同佢講野。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

2000後果D....更甚....

翡翠宮

good_pig 發表於 19-6-18 08:51
舊人,老鬼當佢擺款,junior 就冇擺款嘅本錢

有D覺得佢自己不是under經理。洗鬼比面佢。登經理面x!

寶石宮

PCCW2319 發表於 19-6-18 08:58
唔關做左幾多年野事。 你個人性格修養問題。

我有個同事, 日日都黑口黑面, 好似殺左佢全家咁。

佢可以工作100% 唔同人合作,唔問人咪得囉

伯爵府

回覆樓主:

係,高中生,大學生,出黎做左野既後生仔女,同長輩whatapp 直接講句野出黎,冇稱呼,冇結尾。
我同邊個whatapp都一定先稱呼對方,再適當地打招呼,然後再講內容,最會說謝謝。我發現佢地嫌煩唔想打咁多野,但其實呢啲係基本禮貌。
而其實宜家好多成人都係咁,唔好話whatapp, 對同事都好冇禮貌,老奉咁!

首頁
12345...6

尾頁

跳至