自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

brindlewin 發表於 19-6-18 10:14
邊個請嘅?咁佢有咩擅長?

我地都好多呢啲人,不過大多係專業人士,梗有一瓣專中專。

冇,junior. ...唔係我請
不過同事走左,而家我接左部分嘢,接收埋呢個junior

子爵府

不關做了多少年事,是本身由細到大都不會理

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

而家後生一輩多數係咁!

珍珠宮

以前有個同事係咁,不過佢年紀大我一截同埋係全team同級中做得最耐,而上司又講明train人係要由同級中做得最耐果個負責,除左超無禮貌都算,仲要特登教錯你,等你做錯之後去上司面前借題發揮,同埋吳關佢事佢又要管,當正自己係班長,就好似我同上司申請大假獲批,咁批完之後我們要電郵比全世界嫁麻,佢走黎問人點解果日要拎假,上司都無問佢憑乜野問?到請病假啦,一早打左比上司話拎病假,到過左開工時間,佢打黎問我仲咩遲到,去到邊度,幾時先返到黎,關你乜事先?上司都知道同批左啦,點解做人要做到咁無禮貌又超級8卦呢

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

siutsunboy 發表於 19-6-18 09:58
我以前都帶過呢類後生仔女,其實有唔少個心態係覺得太禮貌驚俾人話假,因為佢哋喺u同d professor 或同學都 ...

好熟就話者,我同佢都未熟

寶石宮

Angel_Rose 發表於 19-6-18 10:35
以前有個同事係咁,不過佢年紀大我一截同埋係全team同級中做得最耐,而上司又講明train人係要由同級中做得最 ...

老鬼又唔同,你求佢做嘢嘛,佢唔駛睇你場劇

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實仲有一樣係幾令人難受既行為就係大大力將文件 "掟落" 人地個文件Tray。俾人感覺好似發脾氣咁,大佬人地心諗邊度得罪佢呀?

寶石宮

ChingYee123 發表於 19-6-18 10:52
其實仲有一樣係幾令人難受既行為就係大大力將文件 "掟落" 人地個文件Tray。俾人感覺好似發脾氣咁,大佬人地 ...

佢都有求其扔嘢去人地桌面

珍珠宮

good_pig 發表於 19-6-18 10:44
老鬼又唔同,你求佢做嘢嘛,佢唔駛睇你場劇
無啦,第一次比佢整古之後無再求佢啦,轉為問其他同級同事

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意, 就算教都未必有用

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

samo 發表於 19-6-18 07:01
我公司有個50歲亞姐都係咁,無禮貌,呼呼喝喝,仲以為自己好型,其實D同事怕佢發癲而避咗佢!
...

有次其他部門高層同事打黎搵亞頭,我果位差不多50歲同事聽電話,對方禮貌地問同事係邊位,佢竟然答人''講咗你都唔識我架啦",嘩,即時俾高層同事投訴佢,不過佢俾人投訴都唔係第一次架喇

大宅

引用:Quote:PCCW2319+發表於+19-6-18+08:58+唔關

原帖由 good_pig 於 19-06-18 發表
佢可以工作100% 唔同人合作,唔問人咪得囉
有乜工完全唔駛同人合作同溝通?

民房

我覺得如果他只是不懂說出來但舉止還是禮貌的話我能接受

大宅

回覆樓主:

我公司果個2000後,朝早開會拎成袋麥記喺度食,話佢仲駁咀

珍珠宮

王國教室勳章

MM2H 發表於 19-6-17 22:09
呢類情況,不評論,不參與為上策

X2

子爵府

回覆樓主:

我冇做嘢幾年,返返出來做都見唔少,係無分幾多後,覺得個世界變晒咁

寶石宮

自由自在228 發表於 19-6-18 13:09
我冇做嘢幾年,返返出來做都見唔少,係無分幾多後,覺得個世界變晒咁
...

hi bye 唔該,我唔明點解咁難講

男爵府

PCCW2319 發表於 19-6-18 08:58
唔關做左幾多年野事。 你個人性格修養問題。

我有個同事, 日日都黑口黑面, 好似殺左佢全家咁。

係呀係呀! 我有個同事都係咁,負能量爆燈,日日返工閙人,在whatapps group 又爆多次! 我地無得退group , 唯有mute 咗佢!

男爵府

奇異果小邱 發表於 19-6-18 09:06
2000後果D....更甚....

我地公司果個是1970!

珍珠宮

thankyou201020 發表於 19-6-18 10:29
不關做了多少年事,是本身由細到大都不會理

我同意。
有些人工作多年,待人處事,仲停留係校園中,仲通常係係學校都唔活躍那些。
出嚟社會依家又冇咁興師傅帶,文職工作電子化,對人冇咁比重,撞板係待同事態度上,其實好少因為咁炒,上司亦少出聲“教”,所以佢地真係可以多年都不知不覺。

首頁

尾頁

跳至