自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

算啦,社會變啦

大宅

我公司有d男人,四十歲都無禮貌喇!開親會都黑社會咁講野,差d以為同黑幫大佬開會!

男爵府

2019新春慶豚圓

我自己就習慣性開口埋口都講唔該既,真係無刻意表現自己有禮貌,真係純粹係習慣性。

而且,講完電話結尾一定會講拜拜!

但我發覺有啲人係電話度講完野就立即 "CUT線",果刻個心真係打咗個突幾難受下!好心啲人注意下人地既感受啦!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

瑪瑙宮

回覆樓主:

咁大個人,點教?由佢撞下板

瑪瑙宮

ChingYee123 發表於 19-6-18 09:36
我自己就習慣性開口埋口都講唔該既,真係無刻意表現自己有禮貌,真係純粹係習慣性。

而且,講完電話結尾一 ...

係囉,我都接受唔到無講88就cut線,但真係好多人都咁

水晶宮

good_pig 發表於 19-6-18 09:15
佢可以工作100% 唔同人合作,唔問人咪得囉

佢當時唔會唔問人啦!你串串咁問。
天空之城, 快樂之地

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 19-6-18 09:44
佢當時唔會唔問人啦!你串串咁問。

串串咁唔答
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tansyneko 發表於 19-6-18 09:43
係囉,我都接受唔到無講88就cut線,但真係好多人都咁
...

突然無啦啦斷線咁
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

寶石宮

tansyneko 發表於 19-6-18 09:42
咁大個人,點教?由佢撞下板

所以唔打算

寶石宮

youhello507 發表於 19-6-18 09:29
算啦,社會變啦

我唔會一個人咁樣話社會變

寶石宮

華妹妹 發表於 19-6-18 09:25
係,高中生,大學生,出黎做左野既後生仔女,同長輩whatapp 直接講句野出黎,冇稱呼,冇結尾。
我同邊個wha ...

唔叫名,都hello一句開頭
講真,我唔駛話要孔子級禮貌

大宅

ChingYee123 發表於 19-6-18 09:36

而且,講完電話結尾一 ...

我有親戚長輩都係咁,咁多年都係講完電話冇講拜拜直接cut 線,佢覺得洗乜同你講拜拜,呢d人好自以為是。

子爵府

2019新春慶豚圓

我以前都帶過呢類後生仔女,其實有唔少個心態係覺得太禮貌驚俾人話假,因為佢哋喺u同d professor 或同學都係互窒互串咁,提一提多數會有改善的,所以我覺得要提醒,佢唔聽係佢問題

大宅

good_pig 發表於 19-6-18 09:55
唔叫名,都hello一句開頭
講真,我唔駛話要孔子級禮貌

無錯,hello都係好冇禮貌。仲有永遠只答:「哦」
或「好」
或就咁「ok」
試過有人就咁「唔」
我即爆佢:「唔」啫係咩呀?屙屎唔出呀!

珍珠宮

good_pig 發表於 19-6-18 09:53
我唔會一個人咁樣話社會變

如果一個半個,你都唔會咁 care la

珍珠宮

2019新春慶豚圓

good_pig 發表於 19-6-17 22:22
佢問我野...都係掘掘地..
睇下幾時得罪老版娘

邊個請嘅?咁佢有咩擅長?

我地都好多呢啲人,不過大多係專業人士,梗有一瓣專中專。

不過如果佢嘅工作涉及我果team,而佢上冇其他teamhead,我會捉佢嚟照下,最少合作上基本禮貌要保持。

大宅

寶石宮

youhello507 發表於 19-6-18 10:12
如果一個半個,你都唔會咁 care la

真係一個者...
佢係去到odd的地步

寶石宮

華妹妹 發表於 19-6-18 09:59
無錯,hello都係好冇禮貌。仲有永遠只答:「哦」
或「好」
或就咁「ok」

好同 ok 都感覺 正面

哦/嗯...咁真係冇禮貌

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊