自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

samo 發表於 19-6-18 13:50
係呀係呀! 我有個同事都係咁,負能量爆燈,日日返工閙人,在whatapps group 又爆多次! 我地無得退group ...

我嗰個同事, 係公司group連國內同事都鬧。 國內同事都唔願啋佢, 當佢癲婆。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

2019新春慶豚圓

good_pig 發表於 19-6-18 10:28
冇,junior. ...唔係我請
不過同事走左,而家我接左部分嘢,接收埋呢個junior
...

你有埋佢生死大權嗎?

我會睇下佢有幾影響我同事們,我討厭日日要處理工作間無謂負能量。
我果時都有個係重組塞過嚟,大名早聞,以前係遠程飛彈,依家係巡航魚雷,所以捉佢傾咗一次,講返行為準則, 佢已工作十年,我要求佢自己好好想下,講野/短信加返禮貌語,唔可以“劈野”、俾面色脾氣、“亂用標點符號”咁幼稚,將自己搞到別人都覺得合作唔到,咪變成大眾煩人,根本自置危機。另一方面,佢真係覺呢一個環境唔合適佢,佢可以申請調職,我會放人。
結果之後見佢係漸漸改善咗。

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

brindlewin 發表於 19-6-18 14:20
你有埋佢生死大權嗎?

我會睇下佢有幾影響我同事們,我討厭日日要處理工作間無謂負能量。

有少少,試用期應該要review啦
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

大宅

90後係o甘架,我通常講句笑串下佢:
仲咩嬲爆爆唔該都冇聲?同女友鬧交牙?
不要人身攻擊地串下佢,佢地會ok d

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 我的育兒心得勳章

good_pig 發表於 19-6-17 22:00
新同事, 比高層同同事話佢冇禮貌
我都覺得佢有D ODD...但我又唔EXPECT 會去教佢禮貌D野..
唔知點咁

我公司都有個咁嘅人……

女仔人家,阿head開會點曬名……就覺得委屈,但轉個頭又故態復萌

曾經好心勸過,阿head直頭叫我鬧醒佢,但諸多藉口,仲串串貢……而家直頭要無視佢

結論係:死證,無得改

侯爵府

2019勳章 玩具勳章

回覆樓主:

唔關做幾年野事,有啲人就係好odd

公爵府

回覆樓主:

呢個世代D人喺咁,屋企喺公主,王子

公爵府

回覆樓主:

呢個世代D人喺咁,屋企喺公主,王子

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆 tansyneko 的帖子

我老闆都係咁

大宅

2019新春慶豚圓

good_pig 發表於 19-6-18 13:50
hi bye 唔該,我唔明點解咁難講

我都唔明,大公司見唔少呢D人

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chingnc 發表於 19-6-18 15:12
唔關做幾年野事,有啲人就係好odd

都係
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

寶石宮

hohinmama 發表於 19-6-18 15:10
我公司都有個咁嘅人……

女仔人家,阿head開會點曬名……就覺得委屈,但轉個頭又故態復萌

我就唔做醜人鬧啦

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 我的育兒心得勳章

good_pig 發表於 19-6-18 16:44
我就唔做醜人鬧啦

都係嘅,無人會感激你,仲自己攞嚟勞氣

最最吹漲係,明知係衰多口,又唔肯收聲聽人講,仲要寸咀,對住啲客就deadair,真救命……

而家問佢嘢都係書面問,唔會再同佢對話,費事同人教女

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

bebeyi 發表於 19-6-17 23:46
我公司啲50(歲)後都係咁
成日叫人唔嗌名
我公司都有ED人, 一樣50幾歲, 老SEAFOOD
佢最鐘意見人經過, 就叫人做野, 不過永遠唔會叫人名. (有時唔係得我一個行過)

我試過照行照過, 之後佢話我, 我米答以為佢同其他人講野, 唔知佢叫緊我.

不過結果, 我被投訴冇禮貌, 叫我唔應.

大宅

good_pig 發表於 19-6-17 22:24
我果度唔只一個係90後...

做野已經唔係好醒, 甩甩漏漏啦...

咁都得可能以為自己仲響屋企

寶石宮

20162016 發表於 19-6-18 18:06
咁都得可能以為自己仲響屋企

我公司d媽咪級,應該好快同佢有火花

寶石宮

brindlewin 發表於 19-6-18 13:53
我同意。
有些人工作多年,待人處事,仲停留係校園中,仲通常係係學校都唔活躍那些。
出嚟社會依家又冇咁 ...

唔教啦,唔對路就bye啦

大宅

good_pig 發表於 19-6-18 18:12
我公司d媽咪級,應該好快同佢有火花

愛的火花,教佢做人嘅道理,可能會答,自己響屋企都係咁架啦!我老豆老母都未話我,點輪到你哋

寶石宮

20162016 發表於 19-6-18 18:13
愛的火花,教佢做人嘅道理

複式洋房

2019勳章

bebeyi 發表於 19-6-17 23:46
我公司啲50(歲)後都係咁
成日叫人唔嗌名

我公司之前啲人都係咁,差吾多退休,成曰都話吾記得,叫你'師奶',冇禮貎

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊