嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

最初發燒
而家鼻塞咳有痰
醫生開左鹽水滴鼻
見bb好辛苦
我有同佢吸下鼻
靠自癒好可憐好苦
大概幾時好?
點先幫到佢啊

回覆 judy614chu 的帖子

Hi judy614chu ,BB唔舒服明白媽媽會好心痛 BB今日好D嗎? 醫生會根據BB病情、臨床身體評估黎決定是否需要處方藥物,感冒一般需要多少少時間康復, 未必可以短時間做到清哂痰/咳, 將BB稍稍打側瞓令佢呼吸比較順暢, 勤D清潔床單/被單/枕頭和係陽光下曬乾,保持室內濕度不要太乾燥,BB床要遠離窗簾或大塵的位置,塵埃/冷空氣都可能令BB鼻腔分泌多左架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-6-18 16:28
回覆 judy614chu 的帖子

Hi judy614chu ,BB唔舒服明白媽媽會好心痛 BB今日好D嗎? 醫生會根據B ...

多謝
差不多
無藥食
怕會否愈來愈嚴重
judy614chu 發表於 19-6-21 01:18
多謝
差不多
無藥食

由於BB抵抗力未完全成熟,係會比較容易生病 媽媽細心留意住BB狀況,如果有黃/綠色痰/發燒就要再睇醫生。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-6-21 13:46
由於BB抵抗力未完全成熟,係會比較容易生病 媽媽細心留意住BB狀況,如果有黃/綠色痰/發燒就 ...

d鼻涕一路都係透明
但已成個星期了

珍珠宮

你遇到個好醫生,唔會亂開藥
傷風感冒食西藥作用只係舒緩徵狀,真正好返係靠人嘅免疫系統打贏病菌/病毒
人感染到病菌/病毒而病係必然嘅成長過程,發燒係身體提升體溫去幫手殺致病源,靠自身免疫系統打贏令身體產生抗體,咁樣免疫系統先會愈來愈強壯
judy614chu 發表於 19-6-21 19:52
d鼻涕一路都係透明
但已成個星期了

靠BB自癒時間可能需要耐D,如果BB已經無發熱和鼻涕係透明,都代表好轉緊, 留意下流鼻水時間是否有周期性,例如早上、晚間、濕度低及溫度變化時出現, 有可能係鼻比較敏感,媽媽唔好太擔心

大宅

秋天與楓葉 發表於 19-6-24 09:36
你遇到個好醫生,唔會亂開藥
傷風感冒食西藥作用只係舒緩徵狀,真正好返係靠人嘅免疫系統打贏病菌/ ...

多謝

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-6-24 09:48
靠BB自癒時間可能需要耐D,如果BB已經無發熱和鼻涕係透明,都代表好轉緊, 留意下流鼻水時間是否有周期性, ...

唔該曬!你醫生黎架?識咁多
judy614chu 發表於 19-6-25 13:28
唔該曬!你醫生黎架?識咁多

別墅

judy614chu 發表於 19-6-17 22:46
最初發燒
而家鼻塞咳有痰
醫生開左鹽水滴鼻

多d飲奶會好d,安撫之餘亦可以多水份

首頁

尾頁

跳至