懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我係新手媽媽。未生之前,見有不滿寧願出少句聲當冇事。生左阿仔之後而家13個月,個人直頭360度轉變。郁D睇唔順眼既野就好炆,成日發老公脾氣(成日覺得佢好煩,我湊住仔忙到癲唔識適當時候幫下手,阿仔咩問題係我既問題)。近排佢忍唔住開口問做咩成日同佢講野態度咁差,其實我都唔想但實在控制唔到。打理家頭細務,湊仔,總之好似咩野都要我involve.

上年有次係健康院覆診做產後心理評估,姑娘話我有中度產後抑鬱,問需唔需要轉介。我唔想煩要去醫院拒絕左。

請問有冇jm有類似情況?

大宅

vivi23berry 發表於 19-6-17 23:40
我係新手媽媽。未生之前,見有不滿寧願出少句聲當冇事。生左阿仔之後而家13個月,個人直頭360度轉變。郁D睇 ...

我覺得你不如聽下專業意見

複式洋房

回覆樓主:

樓主 你老公肯反影你同佢中間出現咗問題係好事 (指你皮脾氣變差咗) 連你自己都覺得唔穩 你先會出post 唓 係咪?
竟然已知係同情緒有關 如果你而家唔一齊同老公去解決 只怕你老公遲d 只怕會變得更少溝通 之後只會係一個惡性號循環
無論朋友 屋企人 同老公 幾時都要溝通先會有好感情
唔洗怕煩到人 唔好意思 世界上好多人有呢d 問題, 政府姑娘同醫生都有出糧
祝你快d 心情靚靚 做番靚太

大宅

s_for_samantha 發表於 19-6-18 08:09
我覺得你不如聽下專業意見

認同,中度喎,唔可以忽視

大宅

2019新春慶豚圓

同返工一樣工作量大自然會暴躁,又要做家務又要湊BB仲要煮飯,正常人都燥,我唔覺得呢啲係咩抑鬱囉

大宅

2019新春慶豚圓

平時會唔會有公公婆婆爺爺嫲嫲幫手湊一陣俾你抖下,我個仔都係好麻煩同埋好扭計,老公有時發憫憎又話我教得唔好所以咁曳,但係我發癲就只限對住我老公,對住個仔就好少發脾氣

複式洋房

回覆 vivi23berry 的帖子

https://topick.hket.com/article/2287434/袁詠儀揭曾產後抑鬱險釀婚變%E3%80%80靚靚感激張智霖貼心相伴共度幸福婚姻
產後抑鬱症不要輕視了,再繼續唔理,心情差可能會影響呀b,亦會影響到同老公的相處,勸樓主唔好怕麻煩,積極醫治

別墅

Piglady2019 發表於 19-6-18 18:24

https://topick.hket.com/article/2287434/袁詠儀揭曾產後抑鬱險釀婚變%E3%80%80 ...

多謝分享!

別墅

moksamuel 發表於 19-6-18 11:56
平時會唔會有公公婆婆爺爺嫲嫲幫手湊一陣俾你抖下,我個仔都係好麻煩同埋好扭計,老公有時發憫憎又話我教得 ...

我地冇四大長老幫手照顧,afford唔到請工人,生左仔之後做ftm

複式洋房

https://www.ohmykids.org/2017/07/【媽媽有感】我的產後抑鬱症後感/

「不要什麼都以嬰兒為重而忽略了自己的感受,甚至患上了產後抑鬱也置之不理,只默默忍受!」

我都有個親人患上產後抑鬱,幾年了,最近才見到有啲起色,但仍然要繼續努力

力勸樓主不要拖延醫治,細心諗下有冇人可以幫手,同老公商量一下,不要自己攬曬上身,不要被壓力拖垮了自己的身心,會影響呀b的

就算搵唔到身邊的人幫手,香港應該有好多支援的,最近見有絲打po託兒服務,咁日間樓主或者可以搵份兼職,幫補下,總會有方法的

別墅

Piglady2019 發表於 19-6-18 19:24

https://www.ohmykids.org/2017/07/【媽媽有感】我的產後抑鬱症後感/

開頭我都有咁既諗法,擺阿仔去托兒所半日我去做兼職。但老公強烈反對,佢唔想阿仔俾外人湊又話睇新聞見EE打細路(佢係外藉人士)。

想請問下你親人點治療?想了解下,可以pm我詳情,thanks!

複式洋房

vivi23berry 發表於 19-6-18 20:23
開頭我都有咁既諗法,擺阿仔去托兒所半日我去做兼職。但老公強烈反對,佢唔想阿仔俾外人湊又話睇新聞見EE ...

Pmed

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊