時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

honeykerry 發表於 19-6-18 08:45
唔緊要啦,我明唔明都好,條例一過,如同為香港打開缺口,受害者變犯罪者呢d日子不遠矣
...

出現幻覺

男爵府

二小姐 發表於 19-6-18 08:48
請你解釋下,點解修例係打開缺口?我睇完條例都無呢個「缺口」

缺口可能就係佢犯左法,冇地方走

珍珠宮

2024年龍年勳章

meihuang1234 發表於 19-6-18 07:23
當時我們驕傲的香港人,沉醉在革命的歡樂夢中。

佢地覺得好浪漫

侯爵府

kirorocoffee 發表於 19-6-18 09:08
缺口可能就係佢犯左法,冇地方走

8-)

水晶宮

二小姐 發表於 19-6-18 00:14
既然你話呢位90後,應該有睇bk
我都節錄解一些,希望佢啱睇土就睇,唔啱睇就算

呢個先係我擔心嘅問題
眼見時下年青人,書唔去讀,part time唔做,唔增值自己,一味話我同你下一代著想去上街!
真係為下一代,好好讀書實際d!

水晶宮

Kittymummy 發表於 19-6-18 00:59
所以反送中呢單野,老一輩既人都嘆氣講左一句:香港人太過幸福了。 完全地反映左身在福中不知福 ...

我阿爸阿媽都咁講!
話食飽飯無xx

水晶宮

mickeywinnie3 發表於 19-6-18 00:59
Agree! 我近1980年代的,以前窮到阿媽都唔認得我,阿媽做工廠妹,老豆唔生性做地盤,呢度3日、顆度2日,我 ...

唉,你好慘,但係一個好好嘅借鏡,後今天起,不能比我囡太幸福!

珍珠宮

畀面勳章

A_lcy 發表於 19-6-18 02:39
X 2
再有人話自己依家嘅嘢都係挨返嚟,其實佢知唔知依代好多年輕人挨都挨唔到咩嘢返嚟,佢地先咁絕望
...

近年已經年輕人抬頭。 80後應該機會處處, 好多企業, 不論外資, 中資, 都大力招攬年輕人材 , 尤其是科技公司, 初創企業, 有d講到明唔請 超過 32Y既人, 現在既公司辦公室已經慢慢走向公享辦公室, 為既, 是迎合年輕人, 就連中小企都係咁, 十年前, 我工作過既公司, 當時個 manager都只係 22Y, 年輕人仲話捱唔到未來, 會不會是能力問題?

水晶宮

Kittymummy 發表於 19-6-18 01:24
又一個睇懶人包上晒腦.
你知唔知好多大企業一早已經係中國投資緊開office 係上面作為regional o ...

所以我經常講,去北京,上海壬等一轉,望下人地嘅商業區,有咩外資插左旗喺度先講啦!

水晶宮

回覆 Kittymummy 的帖子

你說漏了, 總部在愛與和平的金鐘

子爵府

突然諗起
睇過一個報導
一位父親呻生活艱難,
要養仔,唔夠錢使
咁問佢有冇考慮搵兼職
佢話唔考慮,因為做兼職會錯過兒子成長同埋影響佢正常作息時間,會好辛苦

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

chloelic 發表於 19-6-17 23:43
我唔知道我係唔係暴徒
有人話 有武器就係暴徒
有人話 令到社會無秩序就係暴徒

將所有野撈埋一齊講,
個社會欠咗你咩?

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

水晶宮

cyyiu 發表於 19-6-18 09:37
所以我經常講,去北京,上海壬等一轉,望下人地嘅商業區,有咩外資插左旗喺度先講啦!
...

我係外資大行做左10幾年,自2004年開始跑大陸,睇住佢地變化,改變。我地上面已經有成千人,我可以話你知,同我同級上面人工亦已超過香港. 就算未有反送中呢單野,香港已經唔再需要額外人才,一個個部門係香港摺埋,能縮就縮,再請亦只會係大陸請. 講多樣野,其實好多大企業一早開始計緊數,打算張公司finance 撤離,target 緊KL 其他東南亞地方.

侯爵府

cyyiu 發表於 19-6-18 09:37
...

我做正苦工,公司都好多小黃人,佢地唔返大陸,佢地仍停留在以前,覺得大陸落後,一片荒蕪,就好似呢位90後,想要返以前香港

我都想,當年香港人勤勤懇懇,香港朝氣勃勃,大陸仍未開放,香港好多優勢,90後重係小朋友,有父母養、父母愛錫

但係時間會過去,地球會轉,社會要發展,人要成長,呢d係無得改變

當年嘅壯年人口變老了,就要靠而家嘅80,90,00後再去發展社會,令社會穩定繁榮,唔係諗住以前點樣好點樣有人呵有人錫
8-)

珍珠宮

chloelic 發表於 19-6-17 23:58
埋唔埋怨我唔知, 我淨係知佢講既野都真係事實

係事實,但不關條例事,大部分關個人態度問題同家庭是否努力嘅問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

反對派經常開會,
唔知係咪就係傾點樣做SHOW,
點樣洗人腦。

佢地根本係獨裁,
一心想攪死香港,
想攪到香港咩都無,
到時年青人真正可以體會咩係生於亂世!!!

幸好香港仍然有好多市民係清醒,
呢D煽情文同慈母對警察做戲都一樣令人嘔心!!!!

公爵府

Gdudu 發表於 19-6-18 08:17
現實既年輕人世界係咁 可惜比佢地年長既人唔會認為係社會問題 會怪青年點解唔努力 佢地根本知道上層既生命 ...

你咩都冇,你have nothing to lose,係你嘅事,唔好出嚟攪事,整死香港,要全港人陪你輸

伯爵府

woodpecker 發表於 19-6-18 09:08
佢地覺得好浪漫
想像係美好啲嘅,90後在港英殖民時代最多咪6、7歲。。。經歷過幾多呀?!

未拍板回歸中國,香港立法會都未有直選議席,正宗係橡皮圖章。咁鍾意舞龍獅旗戀殖,取消議員直選好嗎?

大宅

呢班人成日口號就係要改善民生, 但政府想做野又一直反對!
起基建, 增加就業, 反對又話大白象工程!

明日大嶼, 東北發展, 想增加土地, 解決房屋短缺, 又話利益輸送!!

堆動年輕人參與大灣區發展, 又話堆年輕人去投共!

搞個一地兩檢, 想方便大家同國內交通聯接, 又話步署公安落黎捉人!!

政府年年每人派一百萬比市民好唔好?

水晶宮

回覆 Kittymummy 的帖子

同感
我有朋友是某跨國公司的中層 (講出黎人人都識果種)

佢之前先話, 佢成個部門賣比一間外判公司, 佢D 下屬仍然在同一地點返工, 但不屬於佢公司. 另一個部門直情賣斷比中資.

咁標誌什麼? 標誌外資正一步步走資

首頁

尾頁

跳至