時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

BB_Baby 發表於 19-6-18 02:36
(但住緊劏房嘅家庭 排幾年都未有一個公屋單位)
到到都話唔俾起屋,郊區唔起得,市區又爆曬棚,淨係剩返一 ...

你未出過九龍?
舊啟德機場,舊石礦場,仲有土地可建屋。

大宅

(我好慶幸我好幸福 我嘅父母比到好好嘅生活質素我,但我好內疚 因為我無信心 比到一樣嘅生活質素比我嘅下一代)
唔知係因為你懶吖,無信心,無決心,定根本自己能力不逮,生活質素永遠都係由自己主宰㗎啦

(然後係呢個時候同我講 我就快連自由都比唔到佢地 我真係接受唔到)
邊方面嘅自由啊?言論自由?進出自由?集會自由?全部你都進行緊架喎

大宅

(我接受唔到 佢地第日要擔心自己會唔會講錯野比人拉)
可唔可以清晰啲擔心講錯啲乜嘢?

(所有政府嘅施政都要硬食)
我見到嘅係好多政府嘅施政都係停滯不前

(表達就要比警察打)
唔好掩耳盜鈴,唔想俾警察打,請先放低你嘅武器,包括鐵支丶鐵欄丶水樽丶水馬丶磚頭

大宅

(香港以前唔係咁)
係呀,我都知呀,但應該由幾耐之前講起?點解唔由三年零八個月開始講起? 事實,香港已經回歸中國,你更唔鍾意嘅,都無法改變

(樓價高企 我忍)
有多啲土地供應,可以起樓,已經可以改變,但唔好一陣間又話8萬5,搞冧你個樓市

(番工工時長但最低工資每小時37.5 我忍)
可以建議政府規定每日最多工作時數,增加每日最低工資金額,呢樣野係唔使忍㗎,而且最低工資亦都有加過喇,唔係冇得傾嘅

珍珠宮

熱血金章

LeannBB1102 發表於 19-6-17 23:57
哩個90後講既細個好多mammy都不用返工,只系奏小朋友就得,依架排公屋要排成幾年,依架工時長,已經系短視 ...

91年排公屋,等左9年先上樓。
以前既媽媽,放工個個趕返家煮飯,唔多家庭有家傭。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

(醫療系統因爲大量新移民不勝負荷 我忍)
人的確係多咗,專業嘅醫護人員的確唔夠,
多咗人嘅原因上面巳經討論過唔再講,咁點解醫療改革,增加更多其它國家/內地醫生來港,你又反對呢?

(香港人連想放假享受下自己地方 但地方已經比大量「遊客」霸佔 只好選擇留係屋企 我忍)
有冇諗過其他國家,例如日本,都會覺得被大量遊客霸佔,講緊係講廣東話嘅遊客,人哋都係咁忍你

大宅

交通費加價 我忍,有錢人暢通無阻行西隧過海 窮人繼續塞紅隧)
三隧分流方案,點解又要撤回呢?冇人願意通過咁點做呢?又係嗰句,你話要回購西隧,就一定要回購,唔回購,所有建議都唔通過,fine,大家一齊尊重你哋意見

(你話:西隧私人架喎 我想講 103萬人遊行完 都可以話繼續二讀三讀 唔好同我講無辦法)
得,繞過立法會囉

(我地愈來愈似乞衣咁等每一年施政報告/財政預算案 睇下自己有無得受惠 而我果4000蚊重未收到)
覺得自己似乞衣,就應該用辦法令自己脫離乞兒行業,嗰$4000蚊我冇份,但我都唔會埋怨政府

大宅

(有人話 唔中意咪移民囉)
你咁唔鍾意一個國家,日日都覺得自己食緊屎咁,我會寧願你自己放棄國籍

(我想講嘅係 有班人 手已經攞住英國/美國國籍 就講埋啲風涼話 你有錢 恭喜你 可能你而家擁有嘅野 係你嘅付出得番尼嘅 但好多人無你咁好彩 就算努力左 都唔一定有回報 你覺得公平咩)
人哋嘅努力你就去葡萄,世界從來都冇公平㗎啦

大宅

其實最頭個批90後都已經29歲
已經有相對既工作經驗, 亦唔代表90後唔挨得
當然我地都知每一代都有每一代既難處, 亦都知你地當年好辛苦挨落黎
但有冇諗過如果10年後你地既仔女對住你地講有壓力同擔憂
你地仲會唔會同佢地講想當年?

大宅

(我地想去個旅行都要搶平機票 左儲右儲 家長幫小朋友逃學去避開peak season捱貴機票)
唔係吖嘛,搶唔搶到平機票,都關政府事?我相信係以前嘅香港,好多人都係出咗嚟做嘢先至去第一次旅行,只能夠講而家嘅香港人好多都係身在福中不知福)

(有人話 遲早都一國一際啦,我想講嘅係 而家先過左50年不變嘅22年 而家要我放棄埋果28年 我唔甘心)
我都好唔甘心呀,但我見到嘅係,中國政府一向比你哋香港自己解決內部事務,但有心人卻一定要自己人,自己嘅諗法去解決所有嘢,唔啱心水嘅就推倒重來,更甚嘅係,妄想脫離管治,我擔心係幾年都捱唔到

大宅

(有人話 做咩都無用架啦,我想講嘅係 有無用我唔知 但試都唔試就叫我放棄 我唔係啲咁嘅人,所以我要用任何方法去試)
香港政府係有好多不足,需要改善嘅地方,但永遠只係指責政府,有理無理乜都反反反,根本係幫唔到香港,你可以用任何嘅方式去表達不滿,但唔好轉個頭又唔願意負擔起刑事責任,所有嘢都係政治打壓

(我淨係想要番 以前嘅香港,一個未被污染嘅香港,香港係我地屋企 如果連自己都放棄 就無人會幫我地)
可以好可惜咁答你,冇真係冇辦法,回歸咗就真係回歸咗,冇人叫你放棄,但至少唔應該令佢變得更差

珍珠宮

2024年龍年勳章

honeykerry 發表於 19-6-17 23:58
而家生活真係好苦,但都可以頂硬上,但條條例一過,真係不敢想像,如果將來香港 ...

唔明!
乜香港而家有擾亂國家罪咩

而且如果發生喺香港,又點會引渡你去大陸呀

你究竟知唔知道逃犯條例係乜?

大宅

版主,我實在係扺唔住頸,如有冒犯違規嘅,可以delete晒佢

tibetlee13    發表於 19-6-18 07:24

男爵府

BB_Baby 發表於 19-6-18 02:55
版主,我實在係扺唔住頸,如有冒犯違規嘅,可以delete晒佢

比個like你

珍珠宮

2024年龍年勳章

BB_Baby 發表於 19-6-18 02:51
(我地想去個旅行都要搶平機票 左儲右儲 家長幫小朋友逃學去避開peak season捱貴機票)
唔係吖嘛,搶唔搶到平 ...

well said!

子爵府

畀面勳章

樓主,如果唔係出自你手,我都想講我呢個80後既睇法。

香港一向係靠旅遊業,遊客一向都多,只不過因為以前中國窮,唔但只國民無錢黎旅行,仲覺得香港片地金,成日寄信黎攞錢添。

我細個住公屋,間屋仲要係阿爺名,一間屋住6個人,間屋無房,用衣櫃板門先叫做間到2間房,阿爺瞓足18年廳,18年前父母怕阿爺走左之後無屋住先買居屋,一直供到3年前我媽退休先有錢比尾數。

我18歲前只坐過2次飛機旅行,仲要父母只比得起我一個人既錢,我同父母一起去既旅行最遠係去澳門,我父母都係呢幾年唔駛供樓先有多餘錢去旅行。

子爵府

畀面勳章

我細個父母日日要返工,阿爺日日去股票行,阿嫲全職打牌,日日得我一個人係屋企,唔係個個阿媽都可以做全職主婦架。

以前只係有錢人同打政府工先可以送小朋友出國讀書,政府工仲有資助添,平民咪又係要派位,只係以前無咁多資訊啫。

以前英國話事立法會唔會打交收場,佢哋係真開會,所以有好多提案都好快落實

其實每個年代都一樣有人打一世工到老先買到樓,到老先有好日子過,凡事要兩面睇

水晶宮

Karfufu 發表於 19-6-18 02:50
其實最頭個批90後都已經29歲
已經有相對既工作經驗, 亦唔代表90後唔挨得
當然我地都知每一代都有每一代既難 ...

90後係 (母語教學) 的成果,
當時升中分開「中文中學」及「英文中學」,

這羣學生11歳咁細年紀,已經感到 將來成長 壓力同憂慮,
畢業後,又遇到社會的不景氣,搵工困難,

到經濟開始增長,
樓價就好似太空穿梭機一樣,一飛沖天!

大宅

chloelic 發表於 19-6-18 00:03
其實大家點去judge依位90後係得埋怨冇貢獻? 我唔識佢, 但點叫做對社會冇貢獻? 有返工有交稅有盡公民責任 算 ...

咪喺

水晶宮

啫喱黃 發表於 19-6-18 03:03
我細個父母日日要返工,阿爺日日去股票行,阿嫲全職打牌,日日得我一個人係屋企,唔係個個阿媽都可以做全職 ...
旅遊業係香港三大經濟支柱,
以前的旅客消費能力 高 得多,
主要集中係旅遊區 活動,
雖然出入境旅客數字比現在 少 很多 很多,
但每人平均消費額 係 大,
對香港經濟有很大幫助。

首頁

尾頁

跳至