時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

幸福花 發表於 19-6-17 23:52
咁你反十百五十啦!反咩逃犯條例!?九唔搭八!真正影响民生又唔搞!

全中, 房屋問題有解決方法, 但啲人覺得 "冇得行山“ 比住湯房, 更慘!!!只是 complaint complaint complaint. What is your workable solution ?

公爵府

eggcarol 發表於 19-6-17 23:57
全世界欠左佢咁

我地靠自己努力打拼大半世,冇靠過政府,現在比佢地一鋪清袋,香港已C

認同

珍珠宮

2024年龍年勳章

simplelife 發表於 19-6-18 00:59
如果反150 ,反酷刑聲請,反新移民攞福利,我一定出來呀。關反中什麼關係呢?以上幾點都是你地致愛公民袋搞 ...

心水清!

咁多人出嚟去反逃犯條例,唔去反D重要野。

逃犯真係多謝哂

水晶宮

A_lcy 發表於 19-6-18 02:39
X 2
再有人話自己依家嘅嘢都係挨返嚟,其實佢知唔知依代好多年輕人挨都挨唔到咩嘢返嚟,佢地先咁絕望
...

更慘嘅係,心底的心聲經常遭人踐踏,大人冇理佢感受之餘 仲要駁到佢行,皮氣唔發得 學好亦無從。

伯爵府

BBgaga 發表於 19-6-18 04:36
更慘嘅係,心底的心聲經常遭人踐踏,大人冇理佢感受之餘 仲要駁到佢行,皮氣唔發得 學好亦無從。
...

呢幾日,聽到好多後生嘅講,阿爸阿媽淨係識鬧,寧願唔食飯,等到佢地瞓哂先返去。有個女仔仲話個老豆唔夠講就郁手,我都好心痛又無奈。
琴日呢到有個post 個媽媽都話個女傷哂返嚟,淨係鬧,好彩佢都算open , 肯睇多d 聽多d。但有幾多家庭嘅父母肯放下佢地父母嘅身段,唔好下下講舊事,聽下仔女心底話?認真諗下2019 咩環境?

禁止訪問

水晶宮

A_lcy 發表於 19-6-18 04:42

呢幾日,聽到好多後生嘅講,阿爸阿媽淨係識鬧,寧願唔食飯, ...

講駁咀 大人當然會叻哂,咁年青人的心聲係咪可以完全忽視?咁嘅情況 佢地一係激昂 一係沮喪,一係是機器人....

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

catlili 發表於 19-6-17 23:59
又一寬己律人之作。應先問問自己有乜貢獻

x 2

已故 約翰甘迺迪宣誓就職美國總統。就職演說入面,佢講咗一句.....

「唔好問國家可以為你做乜,要問你可以為國家做乜」

(Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country)

woodpecker    發表於 19-6-18 05:15

伯爵府

BBgaga 發表於 19-6-18 05:01
講駁咀 大人當然會叻哂,咁年青人的心聲係咪可以完全忽視?咁嘅情況 佢地一係激昂 一係沮喪,一係是機器人 ...

激昂話你偏激、沮喪話你廢青,機械人最乎合佢地要求,2+2=5,唔準反對!

水晶宮

woodpecker 發表於 19-6-18 04:22
心水清!

咁多人出嚟去反逃犯條例,唔去反D重要野。

心水清??
「反150 ,反酷刑聲請,反新移民攞福利」冇反過咩?有人理咩,連皇后碼頭要拆都反過啦,丁屋呀僭建呀 未不了了之,你想下下過百萬人出來?有時D嘢並非一日之寒的。

水晶宮

A_lcy 發表於 19-6-18 05:05
激昂話你偏激、沮喪話你廢青,機械人最乎合佢地要求,2+2=5,唔準反對!
...

大家一齊讀 2+2=5 !

水晶宮

大力大力 發表於 19-6-18 05:02

x 2

老美D嘢 你buy咩?反骨

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

二小姐 發表於 19-6-18 00:04
那些年,香港錯過的機會。

香港不是沒有機會,而是錯過了太多機會。

睇得最通透都係你。重有中藥港。

其實香港當年真係大有條件。同新加坡真係叮噹馬頭。 但一路比政治呢個議題拖垮。

所有政策,包括民生議題都當作政治議題。

年輕一輩的價值觀也被改變了。 不段的去追求。但又不實務地去追尋。
再加上精英普及化的教育。拉低晒年青人的水平。

所以現今不少年青人只睇到單向面。

woodpecker    發表於 19-6-18 05:34

珍珠宮

2024年龍年勳章

BBgaga 發表於 19-6-18 05:09
心水清??
「反150 ,反酷刑聲請,反新移民攞福利」冇反過咩?有人理咩,連皇后碼頭要拆都反過啦,丁屋呀 ...

【單程證】楊岳橋提議案 促港府與中央定期協商配額 設雙重審批
[color=rgba(0, 0, 0, 0.84)]公民黨黨魁楊岳橋表示,將於星期三(2019[color=rgba(0, 0, 0, 0.83921568627451)]年1月[color=rgba(0, 0, 0, 0.84)]9日)的立法會大會上動議「檢討單程證政策」,並建議政府在單程證議題上,盡快與中央政府設立定期協商機制、就單程證設立雙重審批機制,以及加強打擊「假結婚」;目標於今年能夠完成草案並向公眾作出交代。

好喎! 結果點呢?

立法會下午原本討論檢討單程證政策的無約束力議案,但動議辯論的公民黨楊岳橋當時不在席,結果主席梁君彥在下午四時許就宣佈休會,決定不處理楊岳橋的議案,意味議案將不會有辯論機會。

伯爵府

二小姐 發表於 19-6-17 23:57
埋怨太多努力太少
有權利有義務

同意

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 BBgaga 的帖子

新移民攞福利,你估政府想㗎?

終審法院裁定政府現行規定居港滿七年方可申請綜援的政策違憲,
終審法院昨就單程證婦人孔允明挑戰申請綜援資格案一錘定音,裁定政府現行規定居港滿七年方可申請綜援的政策違憲,命令政府須將申請資格,恢復到○四年以前的居港一年。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

少壯不努力.......

公爵府

小肥兔 發表於 19-6-17 23:54
炒埋一碟,。好似世界欠咗你咁

至怕呢啲社會loser!將自己嘅失敗歸咎比社會!咁又係嘅,如果個人撈得掂,又邊有咁多嘢瀨?!

首頁

尾頁

跳至