時政擂台

跳至

首頁
12345...17

尾頁

禁止訪問

子爵府

只懂得埋怨,呢個社會靠呢D年青人死得

伯爵府

真心講,如果擔心真係唔好生,因為無人知2047後香港會變成點,佢接受到中國接管香港嗎?另一方面唔係玩嘢,認真覺得地球暖化愈趨嚴重,地球將來點都令人擔憂 。

子爵府

其實我有諗過,點解細路會行出來,佢地真係冇野輸,坐監都有餐飯食

hungng    發表於 19-6-18 09:59

男爵府

我係90後,都係偏黃
但呢個作者係因為對社會不滿而出黎
而唔係因係逃犯條例
直接d講就係借機會行出黎發洩

我唔否定佢講既某d社會問題
但每個年代既人都面對唔同既困難
例如以前樓平息貴
好多人為層樓打幾份工
真正窮既人,係連搶廉價機票都唔敢諗
唔好過於放大自己面對既困難
與其埋怨,不如努力去改善

hungng    發表於 19-6-18 10:00
學會放下    發表於 19-6-18 03:20
capricornbb    發表於 19-6-18 00:21

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

那些年,香港錯過的機會。

香港不是沒有機會,而是錯過了太多機會。

千禧年交接,在製造業、轉口貿易出現轉移傾向之時,香港也曾提出若干個轉型計劃。

1999年,董建華擬定「數碼港」計劃,要發展互聯網科技。

我們站在那個節點,俯瞰世界,谷歌也就剛在加州的私家車庫里誕生,遠沒有上市,Facebook、推特的影子在哪還不知道;國內的阿里、騰訊還都是10人的小團伙;馬雲還不是「爸爸」,還只是長相奇醜的小伙子。

當時的香港,軟件、技術、人才、資本,哪個方面不能秒殺大陸?

結果,互聯網沒做起來,數碼港被搞成了房地產開發。

8-)

公爵府

回覆樓主:

揸住幾層樓放租既都係唔純正廣東話!?

禁止訪問

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

文宣?

珊瑚宮

chloelic 發表於 19-6-17 23:58
埋唔埋怨我唔知, 我淨係知佢講既野都真係事實

自己有努力嗎?只想有免費收獲, 其他人對佢付出
所以只有埋怨, 埋怨
睇完得呢個字

hungng    發表於 19-6-18 10:01

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

只懂埋怨,別人得到比佢優質嘅生活,人家都要經過努力才享有成果。呢d人可能好適合生活在共產國家,一人分一個餅就公平公義喇。

hungng    發表於 19-6-18 10:01
學會放下    發表於 19-6-18 03:22
capricornbb    發表於 19-6-18 00:22

侯爵府

後來,董又提出「矽港」計劃。台積電出來的張汝京想在香港搞芯片製造,香港人以「炒地皮、炒樓價」的由頭堅決反對,又搞遊行。

結果,上海把張汝京請走,在上海搞了個中芯國際。現在是中國最大、世界第四的芯片製造商。

再後來,董再次提出「中藥港」計劃。

因為香港既有積澱深厚的科研體系,還有龐大的生物科研人員,最重要的還有全世界都認可的質檢體系。

這就是產學研一體啊,多好的條件。但是,再次因為資本的短視,又沒搞起來。

結果,河對岸的深圳出現了華大基因,又成為全球一流的基因、生物科研企業。
8-)

侯爵府

這就是產學研一體啊,多好的條件。但是,再次因為資本的短視,又沒搞起來。

結果,河對岸的深圳出現了華大基因,又成為全球一流的基因、生物科研企業。

99年到05年,如果香港抓住這三次機會,香港就是亞洲互聯網中心、芯片製造中心、生物科研中心。

那些年,香港去忙啥了?

經濟脫實向虛,掉頭轉向「金融業、地產業、服務業」。

把資本炒到天上,把房子炒成天價。所謂的自由金融貿易港,帶來了大量的熱錢過境,這些資本熱錢把經濟炒成了虛胖。

8-)

大宅

我地要多聆聽
唔係一味叫人地要點做
咁係冇助解決問題架

男爵府

honeykerry 發表於 19-6-17 23:58
而家生活真係好苦,但都可以頂硬上,但條條例一過,真係不敢想像,如果將來香港 ...

侯爵府

階層接近固化,年輕人沒有出路,充滿戾氣。金融、地產這兩項,無論哪個都不是初入社會的年輕人能玩兒的,出頭無路、創業無門,年輕人就一股腦跑到大街上,把戾氣宣洩給曾經的「窮親戚」中國大陸。

時至今日,香港經濟的宿敵就在香港內部,就在那些金融寡頭之間。

金融的暴利成就了香港,也慣壞了香港。

資本的短視和逐利,讓香港錯過了最好的10年。

3) 深圳,香港錯過的,我全盤接收。

深圳的崛起,首先要感謝的是政策,其次就是香港。

80年代,以深圳為代表的廣東沿海,承接了大量來自香港的製造業轉移。很快,深圳完成了原始的財富積累。
8-)

侯爵府

但好日子很快過去,2000年之後,製造業又找到了更優質的轉移地——以越南為代表的東南亞國家。

但深圳很快憑借製造業轉移的原始財富積累,找到了一條屬於自己的路——科研創新、產業升級、中國硅谷。

那些年香港錯過了互聯網、基因生物、智能製造、轉運物流,都被河對岸的那個小漁村撿了起來。

於是成就了一大批群星璀璨的企業——

● 有市值近2800億美元,4萬名員工的互聯網企業騰訊;

● 有營收5000億人民幣,17萬名員工的科技公司華為;

● 有市值700億,全球一流的基因生物公司華大基因;

● 有市值1700億,22萬名員工的汽車製造商比亞迪;

hungng    發表於 19-6-18 10:03
8-)

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

chloelic 發表於 19-6-18 00:03
其實大家點去judge依位90後係得埋怨冇貢獻? 我唔識佢, 但點叫做對社會冇貢獻? 有返工有交稅有盡公民責任 算 ...

佢話仲未收到$4000,即係冇退稅咁即係唔使交稅,咁佢應該努力,搵多啲錢咪可以交多啲稅,退稅分分鐘多過關愛基金$4000 ,咁佢咪有賺囉。

hungng    發表於 19-6-18 10:03
學會放下    發表於 19-6-18 03:25

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

都唔對題,佢呻咁多野同反送中有咩關係?內容分扣晒,回去重作吧。

佢遊行是不滿樓價高買唔倒樓,OT長陪唔倒家人,阿媽要工作才可養家,學生爭名校,生活壓力大多左人自殺,自由行逼爆香港....。OMG. 9588,佢出來遊行完會時光倒流番幾十年前,六七十年代纯樸的生活?

佢遊行解決唔倒呢d問題,真係離題萬丈。佢咁鬱结,不如同社工傾下計好過再去遊行。

學會放下    發表於 19-6-18 03:26

首頁
12345...17

尾頁

跳至