時政擂台

跳至

首頁
45678...17

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

二小姐 發表於 19-6-18 00:07
這就是產學研一體啊,多好的條件。但是,再次因為資本的短視,又沒搞起來。

結果,河對岸的深圳出現了華大 ...
1997年之前香港已經有芯片製造中心摩托羅拉係大埔工業村,

這工廠曾經向董建華政府徵地被拒絕,董特首公開叫它搬到大陸建新廠房。

後來工廠正式宣布結束運作。

公爵府

珍珠宮

simplelife 發表於 19-6-18 00:59
如果反150 ,反酷刑聲請,反新移民攞福利,我一定出來呀。關反中什麼關係呢?以上幾點都是你地致愛公民袋搞 ...

講中晒,樓主請你認清d...你所post講嘅嘢究竟同反送中真是咁大關係嗎?不如反150,反酷刑聲請呢d更貼題喎! 係民生問題! 呢d我先會真正出嚟遊行! 認清邊個黨派阻政府,民不聊生,我唔係話政府咩都啱,我亦有不滿嘅地方,每個年代都有佢的難處,但你哋班後生真是身在福中不知福,和平之地都變戰地

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

二小姐 發表於 19-6-18 00:04
那些年,香港錯過的機會。

香港不是沒有機會,而是錯過了太多機會。

1999年,董建華擬定「數碼港」計劃,要發展互聯網科技,
監察管理不善,變成地產項目。

珍珠宮

chloelic 發表於 19-6-18 01:13
終於!!

其實日日佔中,成日開黑衣大party 已經令外資卻步了,令社會撕裂,造成市民好多不便,影響咁經濟,不停loop...今日要撤回,明天要人下台, 後日要乜乜議案要改....
咪一樣嚴重影響香港

水晶宮

回覆 傻之達人 的帖子

我又唔覺佢係為外商徹資!我諗大部份人剩係諗住俾大陸捉!

水晶宮

chloelic 發表於 19-6-18 01:16
長知識
你完全唔知道?

大宅

1314625 發表於 19-6-18 00:33
而為了增值,人工是用來進修的。樓價低又如何,人工微薄的我想也不敢想。當時沒什麼廉價機票,旅行也是想也 ...

我係有出黎遊行嘅。。。
但係我都同你一樣發現到一個問題,
無可否認係有人太諗埋一邊,
一定要非黑即白咁。

侯爵府

回覆樓主:

我亞媽年代,佢係FTM, 但重男輕女,追好多個先追到仔,所以一家姐妹多,再加d親戚要養,FTM又如何,家用少,做家務之餘做外發工(在家串珠字),最後捱到肺癆,再加抑鬱(我估帶佢去睇精神科會係);溫黛年代住山頂木屋,成個屋頂吹走,到徒置到公屋都係7層用公廁,多色狼多黑社會。但一直以來,亞媽只有怨佢99(迫佢追仔),怨我老豆(成日出街,但其實每日都返工,所謂出街係晚餐後打下衛生麻雀),果個年代,會識得欣賞,隔離屋會幫手睇仔,樓下有互助委員會的自願當值看更。
又或者,當時最大怨氣,亞媽再上一代由大陸走難來港,家破人亡,怨的就係怨打扙,無咗童年無咗家庭。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

作者記憶中的世界與現實不符。
誰說以前的小孩不用為入名校爭崩頭?
誰說以前的小孩功課不多?
以前半日制,每班大約四十人,老師根本唔得閒理你,但超多抄寫功課。
誰說以前少人自殺?感覺身處自殺城市是蘋果剛成立初期,每天頭版是血淋淋的跳樓圖。
還有好一陣子,城市充滿恐慌,因為搶劫而起的街頭槍戰時有發生。
每一代人都有責任把世界變好,與其想把現實推翻,可否想一想如何把世界變好?

珍珠宮

mmk 發表於 19-6-18 00:27
我以前出嚟做嘢先第一次去旅行,外國進修都係儲錢自己攪掂,我真係覺得而家啲後生唔係似乞兒,我覺得似已經 ...

係呀!呢代簡直寵壞晒! 我21歲第一次坐飛機旅行,係靠自己搵錢去旅行,而家班細佬未滿3歲都周圍飛啦!學校仲有交流團,政府又資助等,有時太幸福反而令人不懂感恩 老馮心態!

水晶宮

傻之達人 發表於 19-6-18 01:06
逃犯條例通過咗就會影響到外資對香港嘅信任,
到時外資撤資就會嚴重影響香港經濟,
繼而影響民生架喇

又一個睇懶人包上晒腦.
你知唔知好多大企業一早已經係中國投資緊開office 係上面作為regional office?特別係北京,上海,深圳呢d 大城市。直接係上面投資就唔驚,因為香港有引渡條例而喊驚?咁都仲有人信,唔怪得全世界都笑緊我地香港。咁你就會開始明白,點解香港從前咁多行業, 近呢10多年開始夕陽?步伐已經追唔上大陸,成班漁民仲固步自封.

simplelife    發表於 19-6-18 01:26

男爵府

SabrinaR 發表於 19-6-18 00:52
我細個排公屋係快,我媽話唔揀地區3年上樓。

93年, 好記得當時我住係北角新都城C座X樓一單位, 一屋有5戶家庭, 無獨立廚房無獨立洗手間, 而我唔少同學仔屋企都係一樣[合租]; 劏房真唔係而家先有, 個時太細個唔知有無報導過, 有無人關心過? 那年的8萬5應俾佐唔少人希望, 可惜.

伯爵府

回覆樓主:

每個年代都有每個年代嘅問題啦,上一代咪又係好多人住板間房,甚至經歷過戰爭添,而家嘅基層都多左好多資助呀津貼呀,窮嗰啲都有手機電腦或者去遊學嘅機會,呢啲又係社會同政府欠左你嘅咩?

水晶宮

二小姐 發表於 19-6-18 00:06
後來,董又提出「矽港」計劃。台積電出來的張汝京想在香港搞芯片製造,香港人以「炒地皮、炒樓價」的由頭堅 ...

董再次提出「中藥港」計劃,
投放大量資金科研中藥計劃,大學努力研究,建立中成藥產品及註冊,
最後⋯⋯這研究去了那裡?
有啲廉價買給商人,經營一段時間後,入不敷出,有唔少已經結業!

(農本方,雖然還喺度,但絕對係一個好例子!)

當然仲有好多研究結果去了那裡⋯⋯

禁止訪問

公爵府

eggcarol 發表於 19-6-17 23:57
全世界欠左佢咁

我地靠自己努力打拼大半世,冇靠過政府,現在比佢地一鋪清袋,香港已C

全世界都欠左佢!
以前香港人住徙置區,公用廁所浴室,住板間房,一張木板床一家大細全部瞓係度。以前我父母一樣係為口奔馳,為左俾好嘅生活我哋,打兩三份工,邊有咁多所謂親子時間?旅行?最多咪廣東省三日兩夜,搭飛機?我大學畢業做左幾年嘢先第一次去,宜家啲細路未滿一歲已經要去見識世界。點計宜家嘅生活都唔會比以前差!
唔肯去奮鬥,淨係識埋怨,一世都只能生活在社會底層!

大宅

simplelife 發表於 19-6-18 00:59
如果反150 ,反酷刑聲請,反新移民攞福利,我一定出來呀。關反中什麼關係呢?以上幾點都是你地致愛公民袋搞 ...

其實可否有人大大力度地企出黎反150呢?

首頁
45678...17

尾頁

跳至