時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

topyy 發表於 19-6-18 09:06
明白請問「香港有大約四分一人係雙重標準」係基於什麼客觀因素去思考出黎既想法:fo ...

有啲人就係最鍾意扮客觀, 以為自己 先係最理性 最客觀 ,然後不停咁樣去challenge人哋嘅觀點客唔客觀,跟住又話尊重人地, 但又係要話人為反而反
Anyway, 我嘅意見係根據我自己嘅觀點,唔客觀㗎, 不過我鍾意講呀,言論自由丫嘛。

男爵府

O.M.G 發表於 19-6-18 08:53
樓主條片係6月9日第一次百萬人遊行後,
林鄭當晚11點發聲明決定繼續二讀之後發生既事,
示威者想佔立法會企 ...

重死撑。林鄭要繼續就可以搗亂,打警察。襲警,犯法㗎!

男爵府

topyy 發表於 19-6-18 09:33
認同現實同理想現時無一個國家可以將兩者結合
明白你對盲的定義,亦明白你的擔憂為何你會說「2 ...

甘請問如無修補這陋動,系咪再可以系台灣殺人走返香港唔再出境就無問題?

男爵府

topyy 發表於 19-6-18 09:33
認同現實同理想現時無一個國家可以將兩者結合
明白你對盲的定義,亦明白你的擔憂為何你會說「2 ...

你尋求真相、真理的执著令人佩服! 之但係再拗落去,呢啲問題係依家時勢冇可能有邊邊啱哂邊邊錯哂嘅絕對答案,交比時間啦,而且唔可以短喎,十年十年咁計啦。而且一樣野發生,永遠有內外因素同時作用先得

ning..    發表於 19-6-18 14:12

子爵府

回覆樓主:

點解當日嗰所謂二百幾萬嘅和平守法 嘅遊行人士,冇人譴責嗰一小撮暴力衝擊警方嘅人? 和平手法嘅人係咪應該支持執法者張暴亂嘅人繩之於法?

有人話 嗰一小撮暴力衝擊嘅人唔代表所有遊行人士嘅二百萬人,
咁點解有200萬人成日話代表全香港七百幾萬市民嘅民意, 仲要話係主流民意?

男爵府

MC媽 發表於 19-6-18 09:50
有啲人就係最鍾意扮客觀, 以為自己 先係最理性 最客觀 ,然後不停咁樣去challenge人哋嘅觀點客唔客觀,跟 ...

明白你可以認為我扮客觀,但我真係學習緊點樣去了解人地想法

男爵府

tibetlee13 發表於 19-6-18 09:55
你尋求真相、真理的执著令人佩服! 之但係再拗落去,呢啲問題係依家時勢冇可能有邊邊啱哂邊邊錯哂嘅絕對答 ...

認同無邊個岩邊個錯只希望有效既溝通討論可儘快搵到方法去解決問題

子爵府

topyy 發表於 19-6-18 10:16
明白你可以認為我扮客觀,但我真係學習緊點樣去了解人地想法
...

點解你覺得我係話你❓

水晶宮

BKsquare 發表於 19-6-18 00:50
https://youtu.be/ANsTTGsYA3U

睇完,好心痛

侯爵府

開心吸收勳章

我相信99%都係和平表達, 但都要認真抽出"暴徒", 一少撮人破壞社會秩序.

大宅

Nok_Nok 發表於 19-6-18 09:01
可以搵藉口,你都唔方係一個正常的人!林鄭硬推同打警察有直接關係,等於佢地冇做錯?拉晒佢地返去定罪, ...
首先妳要去知道整件事大概既前因後果先,因為整個事情不是妳眼看的那麼簡單及用一條片來分對錯,第一點就係點解學生會同警察對立先?點解會有黃絲經常地嗌[黑警]這個口號?
要講返個開始係在14年佔旺既時候,學生[黃絲]有日下畫被黑社會金毛包圍喊打喊殺,
那些真的是有哂[朵]的黑道人物被[吹雞]出旺角企圖用武力嚇走學生,學生全部都手牽手不退縮,
雖然被不斷挑釁推撞都冇還手冇還口,跟住發生左好多次的黑道人物假扮黃絲打學生或打佔中人仕既事件,
但警方一直冇拉人,只是在旁觀看著,而附近的警力亦沒有即時增援,任由混亂繼續惡化,
令人懷疑警方上頭是收到[某種的指令]而想達到[某一種既目的],之後才出現了警方宣稱的[慈母]護送學生的事件,

到徬晚大批市民因見到直播新聞既情況而出去支援學生, 再爆發激烈衝突, 因市民一方人數慢慢夠多之下,
混亂情況先得到扭轉,那些黑道人物見形勢不對就開始散場,但警方並沒有拘捕當中已多次打人的[江湖人仕],
亦曾經被目擊發生多次的[前面拉人後面放人]的事件,所以警方當時被指[警黑包庇]才出現了[黑警]這個名詞.

所以如果警方的職責只是在執行上頭的指示既話,咁上頭的意向就係會決定了這個警隊的行動力和部署,

就如今次事件一樣,林鄭不理一百萬人遊行的意見,固執地硬推而一聲令下令到不必要的衝突發生,

如果只用[暴力]去定義的話,就唔單止係在肢體上既打交,
因為有權有勢的人係會用[行為暴力],醫管局教育局都要求下面交出12日那天的[請假]同事資料,
如打中資企業或親政權的公司,都會用[無形的壓力]去要求員工表態簽名等等的事,
大部份藝人都唔敢出聲有口難言,這些不是一種[暴力]嗎?

妳想像下有人可以隨時cut妳屋企電制,水制,令妳唔可以正常日常生活,
但那人完全沒有親手打過妳一下,沒有施展任何肢體上的暴力,妳也沒有流過一滴血,
這個情況應該甚樣去定義?妳會收傷害的嗎?

如用簡單一些的比喻去講,妳搭巴士時後面的那個人有病唔帶口罩,
突然打乞痴將病菌噴哂落妳個頭妳塊面上,雖然佢冇犯法亦冇打過妳一下,
妳冇俾佢肢體攻擊過,但他哪些病菌令妳病左三幾日,要請病假,可能冇左勤工獎,
或者做唔切份計劃書,身體上和金錢上都有很大的損失,但後面放病菌的那位人兄仲同妳講,
[出得街就預左啦!我又冇打過妳又冇掂過妳,我又冇犯法!吹咩!報警拉我呀!.....]

整個事件的來龍去脈還有好多的資料,上面的只係我大慨講下點解社會發生撕裂既主因,

因為普通的家庭主婦根本唔會留意得咁多時事或政局既發展,
只能聚焦在片面既新聞影片裡去判斷對錯,見到拳來腳住就已經觸動神經,
咁請妳睇埋下既片再認識一下[暴力]既唔同角度...有當時真實的情況但可能有粗口及激烈鏡頭的....

https://www.youtube.com/watch?v=1sQ5m_IPHsY

https://www.youtube.com/watch?v=FyESEUuJQ8s

https://www.youtube.com/watch?v=BCMKZIGFdts

https://www.youtube.com/watch?v=tGriB3fZq_8

補充內容 (19-6-18 10:59):
再加兩條片

https://www.youtube.com/watch?v=Ey3gtszrHZI

https://www.youtube.com/watch?v=xymZEre4PGg

男爵府

LeannBB1102 發表於 19-6-18 09:54
甘請問如無修補這陋動,系咪再可以系台灣殺人走返香港唔再出境就無問題?
...

漏洞嗎?如是,我會想先討論:漏洞係咪歷史遺留落而國家而家想去修補?但討論結論無人知岩同錯,只是想希望社會討論問題時,提出既想法係建基於客觀理性因素,因為可減以少時間爭拗論點既定義和支持各論點既理據,從而儘快搵到解決方案

男爵府

學會放下 發表於 19-6-18 03:09
我係200萬遊行者之一,但我絕對唔支持呢班衝擊警方嘅人,我覺得每個警察都有阿爸阿媽生/有老婆仔女要養, ...

好理智,真係要比個讚你

我有啲去遊行同事堅稱衝擊人仕手無寸鐵
所以唔係暴動,總之警察錯晒

補充內容 (19-6-18 10:41):
其實和平遊行集會無問題
但衝擊警察防線反而話衝擊人仕無問題
警察錯我接受唔到

學會放下    發表於 19-6-18 11:27

男爵府

topyy 發表於 19-6-18 10:19
認同無邊個岩邊個錯只希望有效既溝通討論可儘快搵到方法去解決問題
...

冇解嘅喎,只可求守住自己黃皮膚黑眼睛的本心,不做人哋棋子已不錯。

男爵府

MC媽 發表於 19-6-18 10:22
點解你覺得我係話你❓

明白 我話「你可以認為我扮客觀」係可以,即可以認為「有啲人扮客觀」既果啲人可以係我

男爵府

tibetlee13 發表於 19-6-18 10:37
冇解嘅喎,只可求守住自己黃皮膚黑眼睛的本心,不做人哋棋子已不錯。

每一個都係選擇,無對同錯

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

O.M.G 發表於 19-6-18 10:35
首先妳要去知道整件事大概既前因後果先,因為整個事情不是妳眼看的那麼簡單及用一條片來分對錯,第一點就係點 ...

你係當事人?咁多片中,你全在現場?
你所理解的咪又係看圖說故事,我亦懷疑大部份人都因為林鄭立呢條例,出黎行既互相包庇,每人都只影針對警察的片段放上網,而在場的記者又好多係反中擁護者,因此報道存在不公?

呢D針對一方的影片流出,我有理由相信計劃者有心誤導大衆囉

大宅

Nok_Nok 發表於 19-6-18 11:13
你係當事人?咁多片中,你全在現場?
你所理解的咪又係看圖說故事,我亦懷疑大部份人都因為林鄭立呢條例, ...
我一直既方向都希望所有事件變到和平化解,所以我要俾唔知情況既人知道,
唔需要聚焦在某幾條片來設下立場分對錯,事情不是這麼簡單就能夠判斷,
點解警察會有發狂打人既時候?點解百萬和平遊行都不能夠延長修例的期限?
點解黑社會要[吹雞]幫特首維穩?點解林鄭要上tvb流鱷魚淚都不肯和律師公會對話?
點解[廢青]唔打機唱K卻會上街頭抗爭?點解社會會不斷被分開兩邊?

妳要和平要自由就需要智慧看清真相,妳敢不敢穿著[毋忘六四]之類的t-shrit上深圳一日遊?
法例是不是中性的?有沒有選擇性執法的情況出現?政權與人民權力之間的關系妳有什麼看法?
我可以寫千字文同妳討論,希望大家能清楚表達見解而不需再浪費時間的雞同鴨講.

男爵府

topyy 發表於 19-6-18 10:35
漏洞嗎?如是,我會想先討論:漏洞係咪歷史遺留落而國家而家想去修補?但討論結論無人知岩同錯,只是想希 ...

因為被殺既系我地香港人,殺人犯又系香港人,做錯應該要得到法律既制裁是必須的. 生命可貴,唔好唔系因爲死者唔關自己事就由佢,因為反中而反對修例而暫緩,真系唔希望再有下 一個香港人受害,我先會支持來保陣我地香港人.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

O.M.G 發表於 19-6-18 11:44
我一直既方向都希望所有事件變到和平化解,所以我要俾唔知情況既人知道,
唔需要聚焦在某幾條片來設下立場分 ...

首先,政治根本係複雜的,唔係淨係存在在中國和香港兩個地方問題,今日班後生仔唔係有幾愛香港,係佢地不斷俾你地D大人無限LOOP,修例就會影響佢地將來,令佢地更容易被人拉呀,唔可以亂講野呀點點點,所以一班只敢做鍵盤戰士的人就信晒,一傳十,十傳百。

我對事唔對人,當你打警察時,你就預左面對法律,當你破壞社會秩序時,你就會被標籤為壞人,所有野有得有失,唔係又要做英雄但同時話俾人知你係狗熊吧?

首頁

尾頁

跳至