自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

複式洋房

故事是甘的~ 事實之全部

(文長慎入)
前幾日,某電影院有首影優先場,我因玩遊戲而贏得指定日子場次的門票!取票當天我預早到達電影院,準備跟櫃枱的工作人員核對資料取票,當時尚有50分鐘電影才播放,但已經有20來人在排隊!
此時我便詢問職員:座位是怎樣編排的?職員確切回答:不設劃位,坐位先到先得,所以你們早些排隊啦!而由於我是經第三方拿得門票,職員還答我可以先排隊,待第三方人員到達,才問他們拿票!
之後我們食了15-20分鐘早餐,在食早餐期間我已找到第三方人員拿票,我再詢問了一次:是否不設劃位,坐位先到先得?他們也說是,也叫我早些排隊拿個好位置!

(待續)

複式洋房

8899chan 發表於 19-6-18 05:26
故事是甘的~ 事實之全部

(文長慎入)

所以我們盡快食完早餐便趕往排隊,此時我們前面大慨有40人左右!
排了約30分鐘隊,終於慢慢入場,由於我們早排隊,我們大約在全條隊的中前位置,而在開放隊伍入場後便完全沒有工作人員在附近了!

複式洋房

8899chan 發表於 19-6-18 05:27
所以我們盡快食完早餐便趕往排隊,此時我們前面大慨有40人左右!
排了約30分鐘隊,終於慢慢入場,由於我們 ...

好了,在入場後個個人也會急步找位,座位前人來人往,而由於我們是早排隊早入場,當時尚有3/4位置可供我們選擇,我們便選了2個中間稍後的位置坐,而之後的5、6分鐘,入場的大家似乎已找好位置了,座位已差不多全滿!

複式洋房

8899chan 發表於 19-6-18 05:28
好了,在入場後個個人也會急步找位,座位前人來人往,而由於我們是早排隊早入場,當時尚有3/4位置可供我們 ...

過了開場時間,此時突然有工作人員出現,說我們坐的幾行是預留位,不能給你們坐,此時我才留意到,我坐的位頭枕上,有Reserved字樣!第一由於可能我英文不好,人們如果遮著半個字我就沒能留意到(可能如果寫中文“預留”我會看到留意到吧?我不知道)第二,我坐下時我前後左右的人也不停出入選座,我真的完全沒有留意到忱上有寫字,應該這樣說,我甚至沒有察覺各個座位有什麼不同,因為人來人往遮住D字,燈光又暗,而且我收到的訊息就是先到先入坐,我壓根就沒想到原來有預留位(貴賓席)!

複式洋房

8899chan 發表於 19-6-18 05:28

過了開場時間,此時突然有工作人員出現,說我們坐的幾行是 ...

然後,工作人員便不停要我們離開(我左面的幾個人當刻走了),我前面有一家也說完全不知道有預留坐,所以堅持不肯離開!

=======

經過大家的意見,深切明白無論如何阻礙了其他人欣賞電影便是不對 ,換轉我無端被阻也會很嬲,謝謝大家的提醒!

男爵府

No say

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

2, 因為真係自己發雞盲睇唔到人地寫住reserved....

複式洋房

我愛Corina 發表於 19-6-18 05:39
2, 因為真係自己發雞盲睇唔到人地寫住reserved....

但係完全冇人講有預留座咼,坐位前人來人往,根本遮住曬D字,老實在坐之前我真係完全留意唔到有字,而且冇工作人員提醒,亦冇欄著那些位,所以前後左右都有人坐錯(可以叫“錯”嗎?)

(想清楚後,我也有錯,錯在沒仔細留意及思考一下... 但真係好無“孤”,第1次看這種優先場,說了不設劃位,先到先得,我就真係完全意識唔到會有“貴賓位”呢樣野,希望大家明白...)

複式洋房

我愛Corina 發表於 19-6-18 05:39

而且如果有工作人員在我們一坐下時便提醒我們,我們一定不會說什麼直接另外找位,但佢地係過左開場時間先突然衝入來講,請問你認為他們也有錯嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

8899chan 發表於 19-6-17 21:45
但係完全冇人講有預留座咼,坐位前人來人往,根本遮住曬D字,老實在坐之前我真係完全留意唔到有字,而且冇 ...

無人講,你自己又無留意,所以我咪話係發雞盲睇唔到囉,要去爭拗就變得好失禮,因為人地真係寫住嘛。

去餐廳食飯,見人寫住reserved 都唔會坐落去啦。

所以如果係我,唔會拗,去其他位就算。

FJmom    發表於 19-6-18 07:13

複式洋房

我愛Corina 發表於 19-6-18 05:49
無人講,你自己又無留意,所以我咪話係發雞盲睇唔到囉,要去爭拗就變得好失禮,因為人地真係寫住嘛。

去 ...

但如果餐廳職員講左2次“入面坐位先到先得”呢?而且Reserved係係椅枕上而不是枱面上呢?

瑪瑙宮

8899chan 發表於 19-6-17 21:48
而且如果有工作人員在我們一坐下時便提醒我們,我們一定不會說什麼直接另外找位,但佢地係過左開場時間先 ...

最後d 位有冇人要坐?

如果無既,佢又叫你走,佢就錯在唔識轉彎囉。

男爵府

已經貼左notice , 係自己坐錯.

複式洋房

fmf903 發表於 19-6-18 05:54

Notice在哪? 如果係明顯既notice,為什麼那麼多人會坐錯?

複式洋房

fmf903 發表於 19-6-18 05:54

最嬲係工作人員,如果佢地派飛時只說一句:留意返入面有預留席 ,根本完全不會有誤會,為什麼2次也說,排隊入場,不設劃位,先到先得呢?

瑪瑙宮

8899chan 發表於 19-6-17 21:53
但如果餐廳職員講左2次“入面坐位先到先得”呢?而且Reserved係係椅枕上而不是枱面上呢?
...

其實你搵緊人評理定搵人認同你呀?

FJmom    發表於 19-6-18 07:14

複式洋房

我愛Corina 發表於 19-6-18 05:53
最後d 位有冇人要坐?

如果無既,佢又叫你走,佢就錯在唔識轉彎囉。

唔知呀,已經冇理會了

水晶宮

回覆樓主:

如果你讓了坐還有位子坐嗎?

複式洋房

我愛Corina 發表於 19-6-18 05:59
其實你搵緊人評理定搵人認同你呀?

我係解釋返當時情況 ,對不起,因為果日有唔舒服,仲企左甘耐為一套甘鐘意既戲...結果搞到甘真係好唔開心

瑪瑙宮

8899chan 發表於 19-6-17 22:02
我係解釋返當時情況 ,對不起,因為果日有唔舒服,仲企左甘耐為一套甘鐘意既戲...結果搞到甘真係好 ...

過左就算啦,下次睇清楚d囉

首頁
12345...14

尾頁

跳至