婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lau1312 發表於 19-6-18 20:33
樓主,我認同你對bb嘅緊張,我都一樣好著馬微波爐呀指甲油呀個d罰,我一樣對湊bb好多意見,好想其他人跟哂 ...

多謝你明白我既擔憂啊屋企好細,請唔到,又唔可以唔返工

大宅

nalinacc 發表於 19-6-18 20:47
辛苦你睇晒啊我都知道自己唔應該咁多要求啊~請食飯係未有bb之前喔~(可能我寫到好 ...

你老公都無比開家用奶奶?
咁你點會預你有BB 或者 生完,你奶奶拎飯 買補品比你?講真 生小朋友係你兩公婆既事,奶奶無責任架。我買左野孝敬我奶奶,我都從來唔敢旨望自己有份食,何況叫佢買。呢d野要求阿媽就得 要求奶奶就唔好啦。
你真係要多d睇下BB 隔日都見下 唔好因爲其他人影響左你陪伴佢成長既機會。
如果你媽媽想睇BB 就自己帶比佢睇啦,咁大家都自在D,你都唔想你媽媽睇B變左睇人臉色架啦。

大宅

nalinacc 發表於 19-6-18 20:50
多謝你明白我既擔憂啊屋企好細,請唔到,又唔可以唔返工

買樓生B 全部你自己決定,一句屋細請唔到工人就推得乾乾淨淨。唔買可以租,仲可以揀唔生,小朋友成長可以交俾長老。無言。

侯爵府

回覆樓主:

旅行時你應該已經開始黑人憎~

男爵府

s_for_samantha 發表於 19-6-18 21:50
你老公都無比開家用奶奶?
咁你點會預你有BB 或者 生完,你奶奶拎飯 買補品比你?講真 生小朋 ...

點解你會無啦啦覺得老公無俾開家用奶奶?老公一向都有俾家用奶奶,奶奶湊b,我地有問過佢,佢可以推的,佢話可以我地先俾佢湊,而我媽一直無返工,佢話佢都可以幫手湊,佢地唔得咪我自己湊囉,無話一定要佢地湊,所以我而家咪在媽屋企買左張bb床,媽媽可以幫手湊,奶奶佢話佢要湊

男爵府

gallychu 發表於 19-6-18 22:07
買樓生B 全部你自己決定,一句屋細請唔到工人就推得乾乾淨淨。唔買可以租,仲可以揀唔生,小朋友成長可以 ...

我無將所有野推俾人喎~第一買樓我自己出首期,無要求過任何人出,供樓我同我老公一齊付出,將來俾自己仔女住得唔得?
第二生bb一早是有計劃,一早已問過屋企人,唔得就我湊,我無騎住把刀叫佢地一定要湊,我媽平時都好得閒,佢話可以幫手睇,而家奶奶話佢要湊,難道我要拒絕佢,唔尊重佢嗎?假設佢地唔湊我自己都可以去返下pt架。
呢度返工又俾人話唔做野,無出色靠老公,叫屋企人幫手湊;返工又俾人話推個b俾人,咩都講晒啦。

男爵府

jackiemei 發表於 19-6-18 22:31
旅行時你應該已經開始黑人憎~

我未結婚時老公已有同我講過姑仔性格有問題,咩都點佢做,果次旅行因爲返到黎香港老公叫我上佢屋企先,先送好佢家人返屋企再送我,果時可能我唔應該去佢地屋企,姑仔啲脾性又黎,所以就無野講

男爵府

回覆樓主:

多謝四方八面俾既意見我,我都知奶奶咁好幫我湊,我唔應該驚咁多野,至於姑仔,我希望一係大家慢慢再建立返好既關係,一係盡量少啲見,但我希望是前者

大宅

nalinacc 發表於 19-6-18 22:44
點解你會無啦啦覺得老公無俾開家用奶奶?老公一向都有俾家用奶奶,奶奶湊b,我地有問過佢,佢可 ...

你之前話無一齊住無比家用 我以為你老公都無比。既然你姑仔講左話 你當奶奶工人 又剩,乘機搬BB返阿媽度好過啦。你話驚奶奶辛苦就算啦。費事再有其他爭執 仲難修補。

男爵府

s_for_samantha 發表於 19-6-19 13:23
你之前話無一齊住無比家用 我以為你老公都無比。既然你姑仔講左話 你當奶奶工人 又剩,乘機搬BB返 ...

唔係啊,係我無俾咋~我老公有俾。因為果次吵完都想搬去阿媽度,但佢地果度又無bb床,而家已經買左了,同埋我地屋企相距得太遠,如果再去埋奶奶度唔知幾點先返到屋企,加上我身體又差,補得唔好(個陪月唔掂)未爆呢單野前雖然同姑仔有慢慢關係好啲,一黎始終都會驚見到佢,二黎驚上到去見到啲野點點點影響bb,我就覺得自己多一事不如少一事我都好想日日見到阿bBB逢星期五會帶返黎我地度~星期日就會帶返嫲嫲到

禁止訪問

男爵府

百寶袋 發表於 19-6-19 15:23
最叻就係樓主,乜都入曬姑姑仔數。
樓主有無自我檢討吓,最麻煩,無大無細嗰個係你。
做咗人阿媽上男家睇b ...

咁犀利既你!我已經del晒啲野你仲慢慢睇返,我無話我自己啱晒,我係未補好身,補好我實會過去,唔好意思,我從來無同姑仔吵過交,我無亦罵過佢,我唔上去佢地屋企只係驚佢地唔鐘意,如果我同佢唔啱,可以佢返工時我先上去,我無話過唔上去幫手喎~
不過你地講得啱,我應該要企人地角度諗,唔應該成日只為自己轉,我又學到樣野多謝你地

首頁

尾頁

跳至