自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我自問是一個樂天派,經歷過生離死別,負責照顧長期病患的雙親,一向都能很快恢復心情。

但自6月9號以來,心情久久不能平伏,提不起勁做運動,前日去超市竟然一反常態買咗好多甜品雪糕。

如果有些心靈比較脆弱的親友,請多關心他們的情緒。

水晶宮

MKma 發表於 19-6-18 09:12
我自問是一個樂天派,經歷過生離死別,負責照顧長期病患的雙親,一向都能很快恢復心情。

但自6月9號以來, ...

無論支持定反對,作為香港人都好心傷。

有日飯都食唔落,尋日起決定唔睇新聞,以免影響自己心情

別墅

我囡口頭轉述(師姐在ig post佢與爸爸whatsapp對話),大約是:
16/6師姐要去遊行。爸爸只是叫個女吾好著黑色衫去,因為晚上父親節會同其他親戚一齊慶祝。師姐激動地回覆爸爸,2047你死(父親節講阿爸死佐)、我未。我好憎某些親戚,吾係憎佢個人,係因為佢地係警察。

我囡睇完,佢話呢個一定係師姐爸爸最傷心父親節。
首先,父親要求並不過分。師姐可以帶定件衫去換。不是冷靜遊行嗎?
其次,師姐係家中獨女,某方面比賽經常奪獎,經常post日常生活照,可以看出萬千寵愛在一身。如果沒有了她的父母,她還是今天的她嗎?
我囡自己都感覺到師姐父母那種心痛…真係吾知幾時才可平復⋯⋯

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

MKma 發表於 19-6-18 09:12
前日去超市竟然一反常態買咗好多甜品雪糕

ME2
好耐冇食朱古力衝動, 呢排成日想食, 食了又真係情緒好少少。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

twodaughters 發表於 19-6-18 10:03
我囡口頭轉述(師姐在ig post佢與爸爸whatsapp對話),大約是:
16/6師姐要去遊行。爸爸只是叫個女吾好著黑色 ...

爸爸聽到都真係好心傷。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

侯爵府

回覆樓主:

我都有家人,Fb一日7、8個鋪是反送中的,但佢無去遊行,只睇傳媒、FB.我只好在家族whatsapp gp不斷send情緒link, 創傷後遺症link,說話輕輕帶過。

侯爵府

eggcarol 發表於 19-6-18 09:50

我而家都間中先睇吓新聞,轉為煲劇!

侯爵府

twodaughters 發表於 19-6-18 10:03

這個年齡組別的年青人,特別受同輩和老師的影響,加上佢哋只通過fb或甚至telegram接收訊息,造成偏聽所以偏激!

侯爵府

199707100304 發表於 19-6-18 10:05
ME2
好耐冇食朱古力衝動, 呢排成日想食, 食了又真係情緒好少少。

我為咗健康,戒咗甜品雪糕兩年以上,呢幾日都要食少少,食咗心情真係好少少,遲啲先再戒過啦!

侯爵府

smiletigger 發表於 19-6-18 10:15
我都有家人,Fb一日7、8個鋪是反送中的,但佢無去遊行,只睇傳媒、FB.我只好在家族whatsapp gp不斷send情緒 ...

呢啲post我會選擇唔理佢!

珍珠宮

我明!

因為我見到fb好多朋友不斷及不停地分享負面新聞,我信佢地唔係打手,而是實實在在擔心條例對佢地將來有好大影響!

所以我見到佢地咁,唔想刺激佢地,只能分享正面訊息,亦希望佢地冷靜,盡早回歸理性,保持平常心!

大宅

eggcarol 發表於 19-6-18 09:50

新聞真係唔应该睇。我已冇睇几年,唔覺得会out。资讯太泛濫,新闻工作者為求賣纸賣收视,有好多嘢会老作。睇多D书好过。

侯爵府

MKma 發表於 19-6-18 10:37
呢啲post我會選擇唔理佢!

就係我無睇,家人forward再加自己入心入肺言論,所以有d担心

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

一刻既心痛可能會。但兩父女,永遠冇隔夜仇。自己個女,佢錯,都會繼續教,佢咩立場,都唔會因此而唔愛佢。因為係自己個女。

公爵府

牛年勳章

無論支持定反對,作為香港人都好心傷

wcpcelia    發表於 19-6-18 14:36

水晶宮

作為父母,見字都傷心。
我現在都會自細教女,什麼是是非黑白,父母自細「洗腦」,好過將來比其他人「洗腦」

水晶宮

爸爸一定好傷心。。。
就算唔係萬千寵愛,當佢免費教育一D學費興趣班費等都唔使,都要爸爸辛勞工作佢先有飽飯食啦

別墅

tester5 發表於 19-6-18 10:43
一刻既心痛可能會。但兩父女,永遠冇隔夜仇。自己個女,佢錯,都會繼續教,佢咩立場,都唔會因此而唔愛佢 ...

我囡都甘講,自己post得上ig(吾止朋友,親戚都會見到),即係佢父母奈佢吾何。對悉心栽培自己的父母需要這樣嗎?父母又沒有阻止她去遊行。

別墅

Nbs 發表於 19-6-18 10:52

爸爸一定好傷心。。。

連我囡(中學生)都感到爸爸那份心如刀割。。。

水晶宮

凳果個爸爸心痛!

首頁

尾頁

跳至