親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

洋房

下星期老公因事,我只可一人帶8歲兒子遊英。
幸好語言不算問題,我倆會由曼城到York, 然後到Legoland及倫敦。

住宿book好了,但問下大家我一人帶小朋友,玩或準備時,有什麼要注意?尤其倫敦人流及各樣也較複雜。

隨便提醒下也十分歡迎,謝謝!

禁止訪問

洋房

sukebee 發表於 19-6-18 11:10
英國首都、正正常常的一個大都市

日光日白、大街大巷, 同香港去中環、TST 一樣, 除左小心扒手、留意交通 ...

謝謝提醒,我應該不會半夜在街活動啦。

治安方面,倫敦及歐洲大城市就没香港咁好。因為不少本地人說歐盟一體化後,其他較困難的國家例如東毆的國家的人(本地人話係gypsies),會target去大城市犯案。我不是擔心被謀殺,我自己前年曾在愛爾蘭被搶電話。

自己同小朋友單拖旅行想謹慎D

wcpcelia    發表於 19-6-20 08:10

大宅

Gabriella_Lau 發表於 19-6-18 09:59
幸好語言不算問題,我倆會由曼城到York, 然後到Legoland及倫敦 ...

留意巴士線,有時坐巴士方便好多,去年坐underground 有D缐無冷氣又迫人,好悶熱

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

上機帶定件外套, 有時機艙入面幾凍.

洋房

回覆樓主:

謝謝大家。

借問大家有無去過Kew Garden?八歲男孩去覺得悶嗎?

珍珠宮

Gabriella_Lau 發表於 19-6-18 09:59
幸好語言不算問題,我倆會由曼城到York, 然後到Legoland及倫敦 ...

兩三年前去, 治安ok

(1)我試過夜晚去超市買定有機果仁, 晨早七點到st. James's Park餵松鼠, 我見到得兩隻, 雖然得兩隻, 不過好活潑, 我每次比一粒, 佢哋來來回回咁 . 真係要早, 因為佢哋食飽就上返樹, 後來我見有個西人帶住食物盒, 搖個盒有食物撞擊聲等松鼠出來, 我估佢餵慣. d松鼠食飽就冇出嚟, 我見到佢好無奈咁倒比鳥類就走左.(我破壞左他的好事 , 但我真係想試吓嘛 )

在tube內上唔到網. 我係咁, 唔肯定正常係咪都收唔到

burberry outlet d scraf 有釘珠片, 完全揀唔到, 浪費了時間 (可能我黑仔)

珍珠宮

不招搖,不夜歸 不覺有問題

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 19-6-19 00:12
兩三年前去, 治安ok

(1)我試過夜晚去超市買定有機果仁, 晨早七點到st. James's Park餵松鼠, 我見到得兩隻 ...

係香港先咁好,周圍都收到

好多地方入地鐵可以收埋電話,幾多丫

珍珠宮

youhello507 發表於 19-6-19 01:09
係香港先咁好,周圍都收到

好多地方入地鐵可以收埋電話,幾多丫

請問仲有邊d地方係咁? thx

除左london, 我只是試過波蘭去布拉格嘅火車收得唔好, 成日斷線

伯爵府

Gabriella_Lau 發表於 19-6-18 22:42
謝謝大家。

借問大家有無去過Kew Garden?八歲男孩去覺得悶嗎?

一個很值得去, 植物種類繁多, 行兩三個鐘都唔會悶.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

KTKTKT5 發表於 19-6-19 01:50
請問仲有邊d地方係咁? thx

除左london, 我只是試過波蘭去布 ...

多倫多地鐵都收不到data

珍珠宮

CrabPincers 發表於 19-6-19 07:34
多倫多地鐵都收不到data

thx

首頁

尾頁

跳至