自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小兒數學一直都唔太好,小學由我操刀教學,由於常俄上身,勉強數學合格,但討厭數學。

升中後,我驚自己教得唔好,搵咗一間專補數學的補習社,佢同老師夾(老師經常鼓勵佢)考試前開始發奮,每次補習兩三個小時不停做數 。以前從未試過肯主動做數學。

臨考試時我幫佢睇下啲數,點知發覺佢好多都唔識 大考 應該又肥佬

我想問大家會點處理,繼續補呢間數學,定試換另一個補習老師?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

asd456 發表於 19-6-18 10:39
小兒數學一直都唔太好,小學由我操刀教學,由於常俄上身,勉強數學合格,但討厭數學。

升中後,我驚自己教 ...

問返丫仔意見,佢先系用家丶教得好定吾好 佢最清楚

大宅

我諗都要睇埋其他同學成績如何再作決定,如果原來大部分人都唔合格,咁即係學校出得勁深,所以唔合格不一定有問題

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

平時補習番黎,你有冇次次睇下做左咩數?
其實,放左仔女係補習社,自己都要跟,check下做左咩數,係咪貼近學校類型,平時自己俾d數test下佢,咁你會了解到阿仔係補習社學左咩?有進步?因為,我見你寫阿仔係補習社操數3個鐘(好難得),但最後唔合格,咁就好難理解喇!
拎份卷同補習老師傾下,起碼老師知道阿仔真係唔合格先。
升中maths要盡快清好個底,考慮搵個專科私補,單對單補,不過,要搵到個夾真係天意。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有些人真係天生數學好差......即係我.....我小學數學已經唔合格~~

我覺得呢D係天生對數字好討厭, 就算比我搵到個超勁超好既補習老師, 入唔到腦就係入唔到腦~~

我覺得好似我呢D數字零蛋既人, 目標要set得再低D....合格就已經好好, 其他科追番就得了~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

你都要望下補習內容係咪切合學校範圍

男爵府

回覆樓主:

同補習老師傾左未? 可能唔熟題型, 數學真係要做得多。我暫唔會轉老師,或者同阿仔傾下, 或者再搵私補。 重點要同仔溝通先。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

有冇同補習老師傾過,望過份考試卷?
我以前要臨考三日,每日操 5-6 小時 (補習社坐 2-3 小時,返到屋企做練習又 3 小時) 先可以換來合格。

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

先同阿仔傾, 如果佢唔想轉老師, 會把需要重點温習的課題告知老師, 讓老師睇下點樣可以幫到阿仔操數

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

會唔會老師怕被人投訴,教D容易的野??

子爵府

可唔可以你自己研究下啲數自己教返,呢個最好亦最貼身。
我都有你呢個經歷。賽前先操三個鍾冇乜用,老師解釋完好快就唔記得,就算操多幾個鈡也沒大用。而且要翻溫一啲theory,因為做嘅exercise有時未必全面。返屋企再溫再操又有家長解釋同了解佢每類數錯咩同不懂咩再攻先好啲。

子爵府

中學. 我唔知啦.
我個仔. 成個小二, 都唔合格, 小二尾先轉第二間補習社. 都要補左大半年先見功效.

男爵府

思澄爸爸 發表於 19-6-18 12:11
可唔可以你自己研究下啲數自己教返,呢個最好亦最貼身。
我都有你呢個經歷。賽前先操三個鍾冇乜用,老師解 ...

我都覺得係,但係去到中學嘅數愈來愈深,我諗我頂唔到幾耐,我唔知點處理好

子爵府

asd456 發表於 19-6-18 12:14
我都覺得係,但係去到中學嘅數愈來愈深,我諗我頂唔到幾耐,我唔知點處理好
...

私補1:1貼身相對補習社好啲。

自己跟住啲例題,佢錯嘅題目研究番其實都可以的。初中頭幾年啲數昅過好似有啲翻炒再加深。其實暫時睇自己有冇精力,時間去鑽研同教。

珍珠宮

補完幫助不大的話,不如轉另一間

子爵府

最好研究下補習社同學校的程度是否相若,會否太淺

另外,不能假手於人,每次去完補習社都要自己跟進度(我自己的經驗之談)

最後亦都係最重要既係,你要確保你小朋友對每一課都係徹底理解,正所謂一理通百理明,否則換另一方法問,已經唔識做。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

老師要講夾唔夾
唔夾就轉另一間,唔好勉強,你俾錢又唔抵,阿仔越迫越無興趣
我仔好神奇,試過全級top set又試過貼地,補過間人地話好嘅但我仔話無幫助。轉左間小班,朋友話好無用但我仔話幫到
所以係要試架

琥珀宮

好多都唔識,係個底打得差,有能力就自己教,可以日日check功課睇佢錯去解釋。無能力就請私補啦

首頁

尾頁

跳至