論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次請工人沒經驗,所以都係諗住搵agent請穩陣些.冇諗到自己咁黑仔,等咗超過半年,上月終于入境處批咗visa,滿心歡喜終于見到曙光,點知過咗個半月,印佣姐姐來個確實的日子都沒有?個agent係唔係呃緊我?我除咗日日打電話催,仲有什麼可以做?如果而家轉個現成的,大概要幾耐可以到任?唔好意思咁多問題,真係好煩,就來暑假,家里好缺個幫手

水晶宮

回覆樓主:

請海外工人不用半年時間。你 agent 好有問题。

請現成的, 完約菲傭最簡便, visa 出咗就可到你家上工

大宅

birdbird 發表於 19-6-18 11:13
請海外工人不用半年時間。你 agent 好有問题。

請現成的, 完約菲傭最簡便, visa 出咗就可到你家上工

我都覺得係出咗問題,之前就講印尼新年文件唔得,但新年都過咗咁耐啦

別墅

wch237 發表於 19-6-18 10:49
第一次請工人沒經驗,所以都係諗住搵agent請穩陣些.冇諗到自己咁黑仔,等咗超過半年,上月終于入境處批咗 ...

你追agent 俾個visa 你睇,再叫佢俾埋機票你睇。好的agent 一出左visa 會立即話俾客知,頂多3個星期姐姐點都到。我就出左visa 2星期多少少,姐姐就入屋了。

大宅

yingmi 發表於 19-6-18 15:52
你追agent 俾個visa 你睇,再叫佢俾埋機票你睇。好的agent 一出左visa 會立即話俾客知,頂多3個星期姐姐點 ...

好羡幕你個姐姐可以咁快到,visa我係自己上網查己經批咗,一批咗我己經通知agent,當時佢話2周到,但到而家機票一直都沒買,我覺得越來越古怪

別墅

第一次請工人沒經驗,所以都係諗住搵agent請穩陣些.冇諗到自己咁黑仔,等咗超過半年,上月終于入境處批咗 ...

我之前個agent都搞左成半年,最後我cancel左,全數agent費退左好耐先退哂,激到死肚㢝。最後搵個第二個agent,而家等緊姐姐黎

複式洋房

回覆 mama.bb 的帖子

我都係要搵個另外agent... 我仲要係好急嗰隻... 錢比咗之餘, 仰要浪費時間等咗幾個月...

大宅

回覆 cwbfamily 的帖子

都冇條例係保護僱主,我今日又追agent佢同我講搵唔到個姐姐,仲提議我轉個工人,大家覺得我應該搵第個agent定係考慮佢個提議?

複式洋房

wch237 發表於 19-6-19 14:48
回覆 cwbfamily 的帖子

都冇條例係保護僱主,我今日又追agent佢同我講搵唔到個姐姐,仲提議我轉個工人,大家 ...

我最後轉咗, 因為而家都咁差, 將來工人有咩事, 你都唔駛旨意佢會follow, 避免夜長夢多, 雖然要等多3個月...

大宅

半年都未到,agent肯定有問題,應該可以去海關投訴。
依家先叫agent退錢,佢再offer任何姐姐都唔要嘞,信唔過。

我有相熟agent,有需要可以pm我。
另外我菲姐有朋友7月完約,不過年紀比較大46歲,有興趣都可以pm我。

伯爵府

我自己經app 搵,自己直接同姐姐聯絡,有消息會互相通知等雙方都知進度。

民房

回覆 wch237 的帖子

搵另一個中介公司啦,似乎佢都無心幫你跟。

別墅

根本係騙子

大宅

mama.bb 發表於 19-6-21 23:22
根本係騙子

己通知agent cut咗個姐姐的visa,再重新出發,有時諗如果個工人 冇心做的,就算來咗都唔會好,到時仲麻煩,仲冇得追番錢

首頁

尾頁

跳至