夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

可以,有時間傾2句無所謂
不過無必要者
我就唔會

珍珠宮

Ilno2 發表於 19-6-18 11:01
可以……不可以?

我唔會倒退做翻普通朋友。
我與我先生既前度成左姻親,我先生都話佢對佢前妻係個姊妹,不過係個好麻煩既姊妹。
我自己前夫就成左我屋企人。
咁比較貼切形容我地。
我先生與他前度未婚妻,失去聯絡近20年,被她搵翻我先生。我鼓勵佢地繼續聯絡,搞翻好個關係。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

siuling0119 發表於 19-6-19 06:56
我可以,分開左都唔一定要好憎對方,而且隔左一段時間,感情上又已經放底左的話,再見都已經無咩感覺,就好 ...

我與你一樣,分手一刻當然不能做朋友,但随着時間的過去,會將大部份不開心的感覺也被冲淡。到時如果對方亦不坑拒的話,大家就成為比普通朋友更了解對方的朋友了,感覺亦不錯的。
少了一個情人,多了一個知己

當然,亦不會每一個EX 都可以轉化成朋友模式,真的好睇對方的心態及對方另一半的態度。有遇到過Ex,都分手20年了,大家各有家庭,不過仍然是全面 black list 我的 email, FB 等等~
所以,樓主的問題,要睇情況的,因為任何一方出現問題都難成朋友的~

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆 Ilno2 的帖子

基本上都好難,不過見到面會打點頭微笑,傾幾句問下好咁囉

別墅

pkbkek 發表於 19-6-19 09:44
我與你一樣,分手一刻當然不能做朋友,但随着時間的過去,會將大部份不開心的感覺也被冲淡。到時如果對方 ...

起初感覺係好嘅,傾計得耐就會開始講d有味笑話!…… 我一啲都唔覺得好笑 、覺得反感! 同我想像嘅以前(十几年前)唔同 (冇左純真一面)
男人去到40幾歲人…… 都唔知係咩心態?

大宅

Ilno2 發表於 19-6-19 10:07
起初感覺係好嘅,傾計得耐就會開始講d有味笑話!…… 我一啲都唔覺得好笑 、覺得反感! 同我想像嘅以前(十 ...

所以, 我就是說好睇雙方面的接受程度... 如果對方的行為你不喜歡, 那你就只可以疏遠對方了

別墅

pkbkek 發表於 19-6-19 10:26
所以, 我就是說好睇雙方面的接受情度... 如果對方的行為你不喜歡, 那你就只可以疏遠對方了

幻想对方 總是美好的!
現實就 是醜陋同埋污糟!
現實世界 遊戲規則 也是為達到目的而有目的去做…… 不論年齡性別環境

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

不可以

瑪瑙宮

談性? BLOCK 左佢喇.

大宅

Ilno2 發表於 19-6-18 11:01
可以……不可以?

我本人唔可以,因為大把人可以做朋友,無必要同個ex做朋友,亦唔容許另一半同ex做朋友,一發現即離婚。

別墅

brabobo 發表於 19-6-18 21:27
其實你心底裡已經有答案

係……但想知點解唔可以當知己咁傾計……而係要講有味語句!
真係好唔明快到50的男人會係咁?可能大部份男人底層也是咸濕!

別墅

回覆樓主:

可能也因為是被飛的初恋(4年)……有種情義結由頭到尾也冇解过!只是由時間冲淡……十几年後又再出现返,唔知点解好想同佢倾計……但可惜变質了! 幸好冇嫁比佢,也被飛了!

男爵府

Ilno2 發表於 19-6-19 20:11
真係好唔明快到50的男人會係咁?可能大部份男 ...

你意思是你ex成日同你講有味笑話嗎咁你都仲同佢聯絡~你認為你先生知道會咩反應呢

大宅

回覆樓主:

無可能,分就分,做咩朋友

男爵府

Ilno2 發表於 19-6-19 20:11
真係好唔明快到50的男人會係咁?可能大部份男 ...

你可以當佢知己,問題佢係咪同你一樣想法?咸濕無分男女,成班呀姐圍埋話知有男人係到都照講咸濕野

別墅

brabobo 發表於 19-6-19 23:45
你可以當佢知己,問題佢係咪同你一樣想法?咸濕無分男女,成班呀姐圍埋話知有男人係到都照講咸濕野
...

答案好明顯,但唔明點解佢仲畀返十幾年前啲相同埋物品畀我睇,仲要keep住唔揼!

睇嚟哄女仔都係有一套手法,對症下藥就可以了。 旁觀者清當局者迷而家好明顯呀。

水晶宮

睇咩原因,我現在同ex都係普通朋友

侯爵府

Nancy20090615 發表於 19-6-18 11:09
我唔得, 直頭唔想再見.

我唔得 最普通果隻囉 但心 總有野 好多片段會浮現

首頁

尾頁

跳至