自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

隔離post講老師行情好貼地呀,好奇想知幼教!

難唔難搵工、好吾好做、高層係咪都會小圈子?

但係咪見到bb甘可愛,又心甘命抵呢?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

stayproud 發表於 19-6-18 11:34

唔好做,預帶野返屋企做,又多活動攪,又要外評比教署觀課,家長觀課

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

仲難做過中小學
冇咁多人尊重
月光很美麗☺

侯爵府

回覆樓主:

重衰過重中小學老師 x1000

唔講無薪級表,人工加幅無保障。轉工一切由低做起。(中小學轉校可計年資)

無空堂休息,預備教材教案。教材教案工餘自己做。office hour 是教教教。

無學校假(暑假是扣假或無薪),同樣平日未必可隨時攞假。

唔計你要「全科發展」,即中英普音體美樣樣得,道德規範同中小老師一樣高。

同埋做個你就知唔係個個小朋友都可愛。還要日日同家長打交道咁滯。(中小學係家長搵老師,幼稚園係老師搵家長)

補充: 無升職階梯, 升做校長人工都未必及一個年資高的常額老師, ,而所謂主任只是虛涵, 無指定薪金
(我有朋友做主任, 我同佢開, 佢人工頂薪都不及近來新開的EO位, 但她已是有HON的學士位)

而且成日話要學位化, 叫D未有學位只有文憑的老師讀上去學位, 你諗下做野+ 讀書, 點捱

大宅

我朋友岩岩先頂唔順辭職
因為小朋友好多野唔識表達
好多時候都要同家長溝通
包括放左工都要,又多活動要搞
而且學校政治絕對唔會比中小學或出面公司簡單

珍珠宮

有幼稚園高層朋友打死唔比自己女入行
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

2019勳章

有興趣想知 但搵唔到隔離post有嘅

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

國際學校好做

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

appledai 發表於 19-6-18 12:26
國際學校好做

識人做緊,話幾大幾大都唔好入本地,一入就出唔返國際

珍珠宮

2019新春慶豚圓

回覆 1314625 的帖子

agree x n

男爵府

回覆樓主:

剛畢業回港,冇乜目標,就入職做幼師。

慘過做狗。
試過晚晚做到2-3點。
付出唔會有人欣賞。
校內權勢黑暗。
家長只係識投訴。
人工低。
早走早投胎

wcpcelia    發表於 19-6-19 11:26
日月水火    發表於 19-6-18 20:59

別墅

女神 發表於 19-6-18 12:22
有興趣想知 但搵唔到隔離post有嘅

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22542362

呢個講中小學

別墅

appledai 發表於 19-6-18 12:26
國際學校好做

國際學校少D文書野

別墅

多謝甘多位JM留言
幼教好多過來人都四字真言:要想清楚

別墅

睇你有冇興趣既者,無既話可以唔做

子爵府

我真心好佩服幼稚園老師
真係要超有耐性和愛心先得!
我仔N班,老師仲要幫手戒片
同我報告進度
我覺得佢地真係好辛苦咖!
逢親節日,仲要佈置校園!

wcpcelia    發表於 19-6-19 11:26

男爵府

好多野要跟,好多活動搞,最麻煩係要應付d家長

大宅

2019新春慶豚圓

1314625 發表於 19-6-18 12:14
重衰過重中小學老師 x1000

唔講無薪級表,人工加幅無保障。轉工一切由低做起。(中小學轉校可計年資)

仲要成日彎腰

珍珠宮

2019新春慶豚圓

別墅

又想問下有無JM識人教國際幼稚園?

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊