自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 11:33
請問咩叫OC? 上網搵唔到
OC係讀黎做助教?

你本身有咩學歷都好,都要讀多個ce ,大學畢業都做唔到幼師

真系鐘意小朋友,同做老師系2回事

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

PhoebeChan333 發表於 19-6-19 16:57

助教未必要讀野

哦, CE我知, THANKS
不過唔岩我個CASE

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

PhoebeChan333 發表於 19-6-19 17:01

你本身有咩學歷都好,都要讀多個ce ,大學畢業都做唔 ...

如果本身唔係讀幼教, 你岩, 例如讀完SOCIAL SCIENCE, 係要讀CE
如果本身first degree係幼教, 一畢業已經有幾個牌: 幼師牌, 註冊幼兒工作員; 如果有修夠SEN方面學分, 仲可註冊教埋SEN

以下來自EDU幼教課程網頁

Career Prospects/Professional QualificationsGraduates of the programme:
  • will be qualified for registration with the Education Bureau / Social Welfare Department to teach in licensed early childhood settings in Hong Kong;
  • will possess the degree-level professional qualification that is in great demand in the early childhood education sector;
  • will have the ability to work competently in a broad range of positions that involve working with children and families; and
  • may teach in early childhood settings overseas, subject to the registration requirements of the relevant local authorities.

Graduates of this Programme who successfully complete the specified courses in the Minor in Specialized Themes in Early Years Education will be considered as having acquired training on the One-year In-service Course in Special Child Care Work, recognised by the Social Welfare Department. Graduates of this Programme who successfully complete the Minor in Teaching and Learning in International Schools can earn the International Baccalaureate (IB) Certificate in Teaching and Learning.

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 17:21
如果本身唔係讀幼教, 你岩, 例如讀完SOCIAL SCIENCE, 係要讀CE
如果本身first degree係幼教, 一畢業已經有 ...

系丫,你以前一早pick左幼教?

王國長老

PhoebeChan333 發表於 19-6-19 17:23
系丫,你以前一早pick左幼教?

唔係我呀,我個女
我做OL,
一身銅臭

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 17:30

唔係我呀,我個女

我以前讀幼兒,無話後唔後悔,
一早無打算做呢行,為興趣已讀
因為要長期跪,踎
人工起薪好低,同埋要照顧埋怪獸家長
你對小朋友好,d家長都有怨言
真系幾辛苦
求其出面搵份好d既工,都22k up

王國長老

PhoebeChan333 發表於 19-6-19 17:37
我以前讀幼兒,無話後唔後悔,
一早無打算做呢行,為興趣已讀
因為要長期跪,踎

謝分享,我都知係辛苦工,所以呢幾年會努力進修,希望第二時條路順d
我女初初話揀入呢行,我都驚架
咁佢左揀右揀係鐘意呢科,唯有尊重佢決定囉 (佢咁懶,第二時日日要早起身佢就知味道)

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 17:41
謝分享,我都知係辛苦工,所以呢幾年會努力進修,希望第二時條路順d
我女初初話揀入呢行,我都驚架:igiveu ...

你問我,有錢的話
開play group 就真系搵錢,又可以做埋一份

齋諗
只能夠說唔系搵錢工,但鐘意系可以接受一切,建議可以去做下助教,體驗下先

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 17:41
我女初初話揀入呢行,我都驚架:igiveu ...

近年多左咁多IS,如果真係諗住讀呢科,揀取可以到IS做practicum 嘅安排,抵諗d自薦做pt volunteers,入到IS做其實唔錯,持續培訓機會一定比local多

王國長老

PhoebeChan333 發表於 19-6-19 17:44
你問我,有錢的話
開play group 就真系搵錢,又可以做埋一份

我朋友(就係前面話做sen機構校長果個),果時成日話想攪playgroup架!細路(父母)錢好易搵

我女而家做parttime ,得$4x一個鐘,唔係有興趣為reference ,quit左九年囉

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 18:26
我朋友(就係前面話做sen機構校長果個),果時成日話想攪playgroup架!細路(父母)錢好易搵

我女而家做p ...

開play group 真系搵錢,但個牌好貴
都要做得好先有人上堂
丫女之後諗住做咩?幼師?

王國長老

MM2H 發表於 19-6-19 17:50
近年多左咁多IS,如果真係諗住讀呢科,揀取可以到IS做practicum 嘅安排,抵諗d自薦做pt volunteers,入到I ...

知道呀,今個暑期.....夾唔成,呢幾年一定努力搵intern

王國長老

PhoebeChan333 發表於 19-6-19 18:28
開play group 真系搵錢,但個牌好貴
都要做得好先有人上堂
丫女之後諗住做咩?幼師?

其實未唸掂,一係幼教,一係再讀個pgde教初小(有目標但唔知人地收唔收)
仲有幾年時間睇定d先,讀PGDE/master係肯定,遲d至決定讀邊瓣(樣樣都係錢
呢幾年會讀d短期、考下試,儲下cert (又係錢

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 18:26

我女而家做p ...

playgroup為興趣,有良心的話,唔易做。除非有外地有名聲機構合辦,多年前有考慮過,去埋上堂理解牌照申請同要求,時間困身,毗鄰競爭大,難在係要以良心作競爭籌碼

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 18:30
知道呀,今個暑期.....夾唔成,呢幾年一定努力搵intern

暑假IS個個即閃架
如真係打算報pgde,一樣可以揀early childhood,到時搵IS internship,就算完左intern都義務做pt,鋪好路

水晶宮

我女而家做p ...

playgroup真係勁扼錢
開6個月至一歲班,真係賺到喊

王國長老

MM2H 發表於 19-6-19 18:39
playgroup為興趣,有良心的話,唔易做。除非有外地有名聲機構合辦,多年前有考慮過,去埋上堂理解牌照申請 ...

我朋友講啫,邊鬼度真係做丫
我識另外一個就真係做左,生意人走去做sen生意,咩屁都唔識(之前讀嘅做嘅全部係商業野),走去賺sen家長錢,我鄙視佢

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 18:53
我朋友講啫,邊鬼度真係做丫
我識另外一個就真係做左,生意人走去做sen生意,咩屁都唔識(之前讀 ...

我就係唔想比人鄙視,如做一定蝕……

王國長老

MM2H 發表於 19-6-19 18:42
暑假IS個個即閃架
如真係打算報pgde,一樣可以揀early childhood,到時搵IS internship,就算 ...

佢見左份真係IS,可能人地嫌佢未夠班,無請 (不過做行政部門唔係教)
另一份係國際幼稚園(不是正式is)但有summer term,可惜叫面試時,我女已應承左而家份工,唔做好衰仔
咁等出年囉

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 18:56
佢見左份真係IS,可能人地嫌佢未夠班,無請 (不過做行政部門唔係教)
另一份係國際幼稚園(不是正式is)但 ...

明年再接再厲
見IS的話,建議唔好揀行政,冇咩學到,最好落手落腳做

首頁

尾頁

跳至