自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

老師話今晚要我地同佢傾下,要點同阿女講好,其實我由一二年級開始已要求比佢留班,都冇得留,現在老師打來話留班我有點開心

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

寵壞了 發表於 19-6-18 16:15
老師話今晚要我地同佢傾下,要點同阿女講好,其實我由一二年級開始已要求比佢留班,都冇得留,現在老師打來 ...

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

之前有冇同囡囡講過呢個問題?過到佢自己嗰關先再可以過下一關,加油
無聊閒在家

珍珠宮

好媽媽勳章

Amy47 發表於 19-6-18 16:28
之前有冇同囡囡講過呢個問題?過到佢自己嗰關先再可以過下一關,加油

二年級同佢講過,想佢讀多一年2年級,佢聽到之後就喊話唔留,問左好多次唔講總之就係唔肯留(但當年老師都唔比佢留)最後原來是佢想同最好的一個同學仔升班

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

好媽媽勳章

KK20010609 發表於 19-6-18 16:34
點解你求比佢留班 ???

好多都唔識,升上去仲辛苦,現在有補習,成續進步左,但今年竟然出奇地比佢留班,之前我仲擔心緊夾硬升上四年級,到時更加辛苦討厭返學

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

了解佢唔想留原因先,我估係唔能夠同班朋友仔一齊,試下了解完再開解,又同佢講留班有咩好處!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

寵壞了 發表於 19-6-18 16:30
二年級同佢講過,想佢讀多一年2年級,佢聽到之後就喊話唔留,問左好多次唔講總之就係唔肯留(但當年老師都 ...

囡囡咁諗其實都好正常
總有離別的時候

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實留班對小朋友嚟講,可能會有d心理壓力,要面對同學嘅閒言閒語。
所以好好同佢傾下,比d正面嘅想法解釋佢知

大宅

寵壞了 發表於 19-6-18 16:36
好多都唔識,升上去仲辛苦,現在有補習,成續進步左,但今年竟然出奇地比佢留班,之前我仲擔心緊夾硬升上 ...

每間學校嘅留班位得好少,一級一兩個。所以學校係覺得個學生有得救,先會俾機會佢

水晶宮

二年級同佢講過,想佢讀多一年2年級,佢聽到之後就喊話唔留,問左好多次唔講總之就係唔肯留(但當年老師都 ...

其實如果真的要留班,最好三年級,三年級是初小最後一年,可以總結這3年所學,重新打好底子,迎接高小。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 寵壞了 的帖子

就係成續進步左,學校係覺得個學生有得救,先俾機會佢。學位好珍貴架。

珍珠宮

減齡達人勳章

小朋友都要面架!留班會被人笑。你出發點係好,但佢太細唔會明。小心照顧個女嘅情緒,否則日後佢會勁討厭返學

禁止訪問

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

4年級?即係留多一年4年級?
成績真係咁差?差成點?要留級咁誇張?

大宅

寵壞了 發表於 19-6-18 16:15
老師話今晚要我地同佢傾下,要點同阿女講好,其實我由一二年級開始已要求比佢留班,都冇得留,現在老師打來 ...

老師覺得你有進步,比多次機會你讀三年級打好之前不足。希望你能夠打好底日後升讀四、五、六年級。
下個學期加油,我和老師相信你會做得更好(emoji)(emoji)

侯爵府

如果囡囡們吾想留, 不如問下學校可唔可以畀佢試升, 跟住呢個暑假要囡囡答應補習 溫書, 打番好 過底.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

家族有無人留過班,有嘅就搵佢開解下阿女!過來人同佢分享,有力過其他人!

子爵府

寵壞了 發表於 19-6-18 16:36
好多都唔識,升上去仲辛苦,現在有補習,成續進步左,但今年竟然出奇地比佢留班,之前我仲擔心緊夾硬升上 ...

進步左反而留班?小心弄巧反拙,同老師講下唔好留啦!

首頁

尾頁

跳至