自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2019勳章

dyl 發表於 19-6-18 17:04
如果囡囡們吾想留, 不如問下學校可唔可以畀佢試升, 跟住呢個暑假要囡囡答應補習 溫書, 打番好 過底.
...

Agree

小朋友真係未必想和朋友分開,留班後冇朋友,如果適應唔到,真係可能唔想返學

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

唔好將留級二字放大、細心耐心解釋佢聽,亦要聆聽小朋友內心說話
一〉有請 Top 1 wcpcelia 小姐不要點評我喇, 謝謝合作啊! 二〉好討厭"打招呼"尼個動作會令人超級討厭你~

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

寵壞了 發表於 19-6-18 16:15
老師話今晚要我地同佢傾下,要點同阿女講好,其實我由一二年級開始已要求比佢留班,都冇得留,現在老師打來 ...

您心態正面就好啦,但同個女傾下,點都要努力d

別墅

留言對小朋友黎講可能會唔開心
但你都要幫助小朋友讀書成績

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有得留即係學校俾緊機會,見過有人留班打好個底,中學去咗B1A

男爵府

2019勳章

Amy47 發表於 19-6-18 16:28
之前有冇同囡囡講過呢個問題?過到佢自己嗰關先再可以過下一關,加油

四年級都可以傾咖喇,同佢傾中學,問有冇想升嘅中學,如果一路都考得唔好最好同學都唔會一齊升中學,而且仲要冇得揀自己想去嘅中學⋯⋯
仲有話佢知,朋友可以從唔同地邊認識嘅,第二班都可以識到新嘅好朋友
無聊閒在家

公爵府

寵壞了 發表於 19-6-18 16:36
好多都唔識,升上去仲辛苦,現在有補習,成續進步左,但今年竟然出奇地比佢留班,之前我仲擔心緊夾硬升上 ...

成績有進步但要小朋友留班??

公爵府

回覆樓主:

有得救果d至有留班機會,冇得救果d至由得佢升啊,反正冇得救。
不論留唔留,加油

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

gigi19810326 發表於 19-6-18 16:56
4年級?即係留多一年4年級?
成績真係咁差?差成點?要留級咁誇張?

三年級,好多字都唔識,平時測驗都唔合格

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

多謝大家的意見,今晚同佢好好傾下

水晶宮

好多都唔識,升上去仲辛苦,現在有補習,成續進步左,但今年竟然出奇地比佢留班,之前我仲擔心緊夾硬升上 ...

咁你更加要小心同佢講。

因為係佢有進步下仲要留班。佢可能會負面地想, 不如唔洗努力讀去補習啦
天空之城, 快樂之地

大宅

2019勳章

因為咁而留班對佢個傷害會唔會好大?如果佢表明自己係想同同學一齊升班既,點解要迫佢?

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

好好同女女傾下,之前差都無得留,係因為學校覺得留左都無咩用,所以想佢快快讀完就算。今天有得留,即今年進步左,令學校覺得讀多年會追得上仲可以更好,呢個係好機會,叫女女要好好把握,明白佢吾可以同朋友一齊升會吾開心,但將來升中都有機會分開,如果係好朋友,可以放假一齊玩,要多為前途想,升上去要用更多努力,又要學新野又要學舊野,好辛苦,媽媽心疼佢。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我覺得留班不是辦法,問題要對症下藥,其實初小成績差絕大部分係因為懶惰,小一就算唔溫習成績照理唔會去到十幾廿分。如果佢學習問题在小一已出現丶理解能力又有問題,我會懷疑佢是否有學習障礙,建議你向專業人士尋求協助
如果佢學習能力冇改善,無論留幾年班都冇用
所以你先要分清楚佢係有能力讀但無盡力,還是根本冇能力丶力不從心呀

珍珠宮

喜歡你更多 發表於 19-6-18 16:54
妳囡囡最差個科,我想是數學科吧?如果用一個暑假時間幫她追返d.進度得唔得? 始終難得識到好朋友,如果唔可 ...

我記憶中樓主提過中英數三科都好差,唔記得邊次測考有三十分,希望樓主唔好介意,會唔會真係有學障

男爵府

如果真係三年班成績咁差(好多字都唔識?主科都唔合格?)
打番好過底上高小先至係幫佢嘅辦法

男爵府

2019勳章

回覆樓主:

首先成績差係咩原因先?
唔肯溫,定肯溫都唔識,兩者好大分別,又家長有冇同小朋友溫習?
如果係唔肯溫,我會照同佢講因爲你讀得差,要留班,唔會美化留班。
但如果係有溫都唔得,我會去睇下是否本身有問題 如果初小有溫書得30分,我又覺得離譜d,可能真係有學障

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

寵壞了 發表於 19-6-18 16:30
二年級同佢講過,想佢讀多一年2年級,佢聽到之後就喊話唔留,問左好多次唔講總之就係唔肯留(但當年老師都 ...
通常都是呢個原因,好朋友倍唔到自己

珍珠宮

寵壞了 發表於 19-6-18 16:15
老師話今晚要我地同佢傾下,要點同阿女講好,其實我由一二年級開始已要求比佢留班,都冇得留,現在老師打來 ...

同我當年一樣 成績唔好 夾硬升冇意思

複式洋房

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊