時政擂台

跳至

首頁
34567...10

尾頁

公爵府

a!b@c# 發表於 19-6-19 11:39
幾時講dse撤呢?政府回應社會訴求同世界趨勢去減試又有幾唔啱呢?都係果句,一句責任感就expect 全世界無 ...

宜家啲考試制度我都只係略知一二,覺得冇用,自己冇責任做嘅,hea做,交白卷都算,樓上有jm post左,宜家係出埋TSA不合作運動嘅指引,叫人劃花試卷,寫上粗口,用意係咩大家心知!用學生考試增加政治籌碼合適嗎?如果TSA真係咁廢,點解唔係DSE先咁做?

公爵府

laiman1002 發表於 19-6-19 00:25
你手字好值錢架

可能值五毛!
反正呢排係bk見得多!

侯爵府

littledot 發表於 19-6-19 12:23
可能值五毛!
反正呢排係bk見得多!

8-)

伯爵府

馬爾太 發表於 19-6-18 19:13
老老實實,TSA,唔止學生唔想考;老師係唔想考,校長亦唔想考!

啱啱考完試,又考,好開心?尤其中三讀嘅 ...
咪係,呢個試考黎多鬼餘,反映到甚麽?

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

susi1024169 發表於 19-6-19 00:23
我仔都係今年考,其實關咩事,跟本tsa成績都唔係自己既,班學生邊會緊張,未發生逃犯條例單野前,已經好多 ...

既然成績唔係自己的,做都唔會有壓力啦,真係做人咁攻利,只願意做同自己有直接關係的野,真係做多份卷都要咁反感!

大宅

老老實實,TSA,唔止學生唔想考;老師係唔想考,校長亦唔想考!

睇開d,認真就輸了。你發唔發覺bk jm好多時係睇得唔夠多新聞+會支持政府ge人

ANNAFRIEND    發表於 19-6-19 12:48

子爵府

畀面勳章

二小姐 發表於 19-6-19 12:05
你有無睇清楚呀?我copy n paste一俾你睇

連DSE都要撤,反對兩試定生死變成一試定生死,反對考試令孩子分 ...

你自以為係我思維方式?我唔認同你明白我講乜
我一直話學生咁對待TSA係好現實嘅行為,唔幫手就要被罵不負責任,有點偏離現實,中學生唔願在TSA上幫手唔係因考試壓力,係真心唔認同自己要響呢件事上去幫,一路講係責任感,總有人唔認同係佢責任,因為佢哋一路只被告之在公開同校內試盡責,佢哋認為你想我幫,好聲好氣咪幫lor …
我估jm你一定係個大好人,有可能在工作上,老闆叫你幫手做同事嘅工作時,你會為公司發展而會好樂意咁頂左非份內之事。又或者可能在家庭中,父母叫你幫手供養身心俱常嘅兄弟,為家庭和諧,你應該都會甘心扛起呢份父母認為係你責任嘅責任

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littledot 發表於 19-6-19 12:22
宜家啲考試制度我都只係略知一二,覺得冇用,自己冇責任做嘅,hea做,交白卷都算,樓上有jm post左,宜家 ...

最討厭見到「xxx不合作運動」,根本擺到明鼓催學生替佢哋做事,年青人熱血,年少氣盛,喜歡挑戰權威,又容易對世俗事不滿,只要擊中佢哋心中團火,佢哋一定陪你玩!

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

IloveJJ 發表於 19-6-19 02:00
我兩個仔都要考,小三小六,都話超易喎,最辛苦係咁多時間考咁少野。完全無被人捽數,唔駛預備。朋友仔女 ...

我仔都系考小六,佢話仲簡單過學校考試,不過又唔計校分,都唔知考嚟做乜

侯爵府

a!b@c# 發表於 19-6-19 12:54

你自以為係我思維方式?我唔認同你明白我講乜

贊成又唔得反對又唔得,好難做呀

孩子真慘,有人迫你考測默返學令孩子無晒權和自由,失去快樂
8-)

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 08:20
岩呀!我仔今年中三,睇見個時間表想爆粗!有無咁多野考啊
我仔都有收到同學 ...

你仔的tsa時間表同我女的一樣,阿女話閱讀理解因爲佢的學號系3的倍數,所以要做文言文,同埋寫字寫咗一個早上,所以隻手好攰。
作文題目 彩虹,有些同學就將題目改為「給林鄭月娥的信」照交卷。

子爵府

畀面勳章

littledot 發表於 19-6-19 12:22
宜家啲考試制度我都只係略知一二,覺得冇用,自己冇責任做嘅,hea做,交白卷都算,樓上有jm post左,宜家 ...

之前都有d jm提過,好多老師同校長都係睇DSE成績去檢討學與教嘅成效,冇乜人理會個TSA

TSA係咪廢我唔知,我印象中好似聽過政府話TSA係佢地用嚟做研究用(呢點我唔太記得清楚,你有興趣可以自行翻查政府記錄)

其實研究方法有好多,TSA係研究人員認為係當中最理想嘅方法,所以就行呢個方法。不過研究對象參與與否,確係無得鬧無得迫,因為係想人幫忙嘛。

就好似我有時都收到電話或網上話咩大學咩研究,話花我少少時間問我問題,好多時我都唔會參與,咁對方又冇話我衰,又冇閙我不合作。好多時d研究仲會強調係要求參加者了解研究目的同自願幫忙

子爵府

畀面勳章

二小姐 發表於 19-6-19 13:15
贊成又唔得反對又唔得,好難做呀

孩子真慘,有人迫你考測默返學令孩子無晒權和自由,失去快樂

其實你有冇受邀過參與研究呢?你有冇拒絕過參與?當中有冇人有權迫你去參與?你唔參與就係代表與人為敵?

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

畫花試卷寫粗口,冇難度吖嘛,
如果咁有見地,正正經經寫自己嘅見解同理念出嚟囉,不過咁就難好多嘞,做到先算~

侯爵府

a!b@c# 發表於 19-6-19 13:27
其實你有冇受邀過參與研究呢?你有冇拒絕過參與?當中有冇人有權迫你去參與?你唔參與就係代表與人為敵?
...

乜都唔需要㗎
為反而反就ok
總之唔撤回所有考測默及上學就係與孩子為敵

621又來緊啦,全港不合作運動,gogogo啦
8-)

公爵府

yes yes yes!!!! 我仔間學校, 人人考每科之間有幾日溫, 係啲三六年班要連考4日!

珍珠宮

極之同意,學生唔鍾意考試都好正常,佢哋日夜無間做功課讀書,唔想考試就下下話佢哋係懶,TSA又唔影響學生自己,唔覺好大問題

公爵府

Edithcsm 發表於 19-6-19 13:33
畫花試卷寫粗口,冇難度吖嘛,
如果咁有見地,正正經經寫自己嘅見解同理念出嚟囉,不過咁就難好多嘞,做到 ...

有名校secret學生講咗啦, 本來作文想hea考, 點知寫下寫下寫咗千字文。

禁止訪問

禁止訪問

首頁
34567...10

尾頁

跳至