懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家有冇做會陰按摩,有冇用?外國醫院建議35週開始做.....唔......好似好怪咁

男爵府

2019新春慶豚圓

HK2GOU 發表於 19-6-18 19:01
大家有冇做會陰按摩,有冇用?外國醫院建議35週開始做.....唔......好似好怪咁
...

上網睇話按摩完生嗰陣唔使剪會陰 我依家先知有呢樣野,其實剪會陰都冇乜野,我第1胎剪過,當然醫生手勢同產後護理好重要

複式洋房

pigpiglamlam 發表於 19-6-18 19:14
上網睇話按摩完生嗰陣唔使剪會陰 我依家先知有呢樣野,其實剪會陰都冇乜野,我第1胎剪過,當然 ...

剪完小便會唔會乸痛?大便會唔會谷到痛?通常痛幾耐?

男爵府

2019新春慶豚圓

HK2GOU 發表於 19-6-18 19:18
剪完小便會唔會乸痛?大便會唔會谷到痛?通常痛幾耐?

小便唔痛,但我頭幾次會就住,因我連肛門都爆埋,傷口好大,所以係由醫生聯針。
我生完成個禮拜先有便便,唔係驚傷口痛,係唔知點解食好多野都冇得屙。
由於傷口大都要成個月先完全好返

複式洋房

pigpiglamlam 發表於 19-6-18 19:23
小便唔痛,但我頭幾次會就住,因我連肛門都爆埋,傷口好大,所以係由醫生聯針。
我生完成個禮拜先有便便, ...

之前見你留言話冇乜嘢我安心啲但之後原來你咁堅強成個月先好返!咁我都係試下按摩,希望唔駛剪或剪少啲!為母則強!

大宅

2019新春慶豚圓

...

我無做呀,順產6磅唔洗剪無傷口,朋友A順產8磅都唔洗剪但聯左2針,朋友B順產8磅唔洗剪,朋友C順產7磅幾唔夠力要剪(所有人都係威院生)

要唔要剪要睇當時情況

p.s.我同朋友都係90後,唔知關唔關年紀事

珍珠宮

2019新春慶豚圓

...

我睇書都見過有呢樣嘢,但我懶所以冇做,因為我睇書時已經就嚟生。

我覺得試下冇壞嘅。你覺得唔舒服就停囉,不過話唔定會幾有趣呢。

複式洋房

...

其實吾清的。我生岩好6磅吾洗剪無裂無傷口。我係90後生完十日就完全好反。但我坐月个坐左45日身體好過未生之前。我係qe生

大宅

...

外國唔興剪嘛,所以會有啲咁既說法。之前我上產前班,助產士都有教我地班媽媽做,不過港媽較保守,冇咩人會做,而且香港醫院多數都勸媽媽剪,做嚟冇乜用

複式洋房

我差唔多高齡㗎啦,希望可以好似班90後唔駛剪話曬會陰呢啲鬼鼠地方,感覺好痛。我會試吓做㗎啦之前上產前班睇咗張圖就係臨剪之前阿B個頭又唔出咁,好似好痛。

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

...

如果按摩吾洗剪陰既我會做..第一胎剪陰醫生連針手藝吾好爆線同恥骨到左3個月..第二胎無剪但有dd損佢叫我連但我話吾洗結果無恥骨痛..重健步如飛

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

HK2GOU 發表於 19-6-18 22:04
我差唔多高齡㗎啦,希望可以好似班90後唔駛剪話曬會陰呢啲鬼鼠地方,感覺好痛。我會試吓做㗎啦:sickm ...

誰說90後吾洗剪 我第一胎24歲都要剪

男爵府

2019新春慶豚圓

HK2GOU 發表於 19-6-18 19:30
之前見你留言話冇乜嘢我安心啲但之後原來你咁堅強成個月先好返!咁我都係試下按摩,希望唔駛剪或剪 ...

可能第1胎會難出d,我仔得5磅幾咋,頭又唔係大,冇諗過咁輕竟然要剪…第2胎阿女6磅幾反而唔使剪,係有少少撕裂聯2針,可能鬆鬆地易d出
冇剪確實快d好,我生完第2胎出院嗰日已經唔痛,健步如飛都得,同第1胎差太遠。
你可以試下ge,希望你到時順利啦!

複式洋房

pigpiglamlam 發表於 19-6-18 23:54
可能第1胎會難出d,我仔得5磅幾咋,頭又唔係大,冇諗過咁輕竟然要剪…第2胎阿女6磅幾反而唔使剪,係有少少 ...

咁唔知做返啲盤骨底運動對鬆鬆哋有冇幫助,呢個我產後實做,做緊都神不知鬼不覺~至於會陰運動,我都會嘗試做!

大宅

kissapplegirl 發表於 19-6-18 19:32
我無做呀,順產6磅唔洗剪無傷口,朋友A順產8磅都唔洗剪但聯左2針,朋友B順產8磅唔洗剪,朋友C順產7磅幾唔 ...

大宅

2019新春慶豚圓

Teapig 發表於 19-6-20 15:40
唔關事 我都系90後 第二胎聯左10幾針

你係咪唔夠力生呀, 我個姑娘原本都想幫我剪一刀,我聽到之後,我叫佢唔好剪咋 因為個陣已經無晒陣痛好耐 佢剪落去咪痛死我

大宅

kissapplegirl 發表於 19-6-20 15:42
你係咪唔夠力生呀, 我個姑娘原本都想幫我剪一刀,我聽到之後,我叫佢唔好剪咋 因為個陣已經無 ...

我系無剪 但生時太急 爆裂左

大宅

2019勳章

回覆 HK2GOU 的帖子

好似產前運動班有教孕後期用健身波按摩會陰,類似坐上去個波上面跟住腰部打圈~ 話對準備順產ge孕婦有幫助。

男爵府

2019新春慶豚圓

HK2GOU 發表於 19-6-20 15:06
咁唔知做返啲盤骨底運動對鬆鬆哋有冇幫助,呢個我產後實做,做緊都神不知鬼不覺~至於會陰運動,我 ...

盤骨底運動有用ga,但要keep住做,我好多時都唔記得做 記得就做下。

複式洋房

hil_hy_c211 發表於 19-6-20 15:48
回覆 HK2GOU 的帖子

好似產前運動班有教孕後期用健身波按摩會陰,類似坐上去個波上面跟住腰部打圈~ 話對準 ...

我以為個波係減痛用

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊