自由講場

跳至
XX  

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

反正而家件事對我都冇乜影響,因為我仍然可以用舊號碼,又轉左一個新嘅台,現階段我又打唔到去客服問清楚情況,總知有乜嘢我一定上嚟update! 費事咁多人被搵笨!

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我是中移動用戶, 在合約完前兩個月, 會收到自動續約的短信, 如你不想續約, 應及早處理。

男爵府

回覆 oran04 的帖子

我都有上網睇其他個案,亦都有人講過呢樣野,我會用呢樣野做一個理據,一個仙都唔會比!

大宅

萬幾蚊講真中移動真係唔掂,用左佢十幾年,限速真係限制到你上唔到網慢都算,想去個7仔增值支付寶都load唔出個qr code,嬲到我個日都想轉台,問佢分手要幾錢佢話$300掟煲費

禁止訪問

男爵府

回覆 alicemic 的帖子

已經查左相關規條,原來佢自動續約係違反業界守則!你講到好似好有道理,要唔要自己都上網check下先!

Msolivialeung    發表於 19-6-19 09:00

大宅

但上年年尾打過上中移動幫老公問(12月轉走)話提早一個月任何時間轉走就可以,不需打上去停,一樣轉左去冇約的雀仔喎,冇問題

珍珠宮

王國教室勳章

我CSL 試過,勁嬲,投訴完都無用,捱左一年我即轉同blacklist

男爵府

回覆 tictactoe 的帖子

我已經上網查左相關規條,原來所有電訊公司自動續約嘅話,係違反業界守則,佢而家佢未經我同意,二月完約後自動續約,已經係違反咗業界守則,仲有,原來係固定合約終止前,客戶亦唔需要到期前一個月通知就已經可以解除合約。呢鋪我一定投訴爆佢!亦都以此個案比所有人參考,免得有人中招!

男爵府

多謝樓主個post,我份contract就來到期

水晶宮

回覆樓主:

等你好消息

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Calophane 發表於 19-6-18 21:39

已經查左相關規條,原來佢自動續約係違反業界守則!你講到好似好有道理,要唔要自己 ...

咁如果你覺得自己有道理咁你就告佢囉! 不過你最好肯定下之前有無簽過啲乜乜聲明, 否則隨時蝕埋堂費呀!

男爵府

呢樣野唔洗你教!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Calophane 發表於 19-6-18 22:24

呢樣野唔洗你教!

係呀!咁你識就最好啦!

Calophane    發表於 19-6-19 00:43

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好多電訊公司都係咁,中過招,而家幾大問定佢續約條款(自唔自動,要cut點做)

男爵府

BK Milk勳章

Calophane 發表於 19-6-18 21:44

我已經上網查左相關規條,原來所有電訊公司自動續約嘅話,係違反業界守則,佢而家 ...

Thanks for sharing 我又係中移,又同我自動續約,有你呢個分享我一定會投訴佢地

水晶宮

我已經上網查左相關規條,原來所有電訊公司自動續約嘅話,係違反業界守則,佢而家 ...

我sun mobile上次約滿無通知下收正價,而家提早轉左無約台,都要check下脹單,謝謝你分享

珍珠宮

嚴格黎講中移動冇幫你自動續約,佢有send短訊俾你通知你幾時完約同埋唔想續約就聯絡佢地,仲有你係咪二月完約前已帶冧把轉過去新嗰間電訊公司?

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

其餘三大電訊商又未試過咁cheap喎!
我經常約滿後不簽續約住,俾正價換取自由先,再考慮清楚續約條件/轉台/轉family plan。
不知中資原來另有一套!
謝分享

首頁

尾頁

跳至