自由講場

跳至
.  

首頁

尾頁

子爵府

.

大宅

有冇朋友直接介紹比你用?24歲太後生另一個未生小朋友(即吾會太識照顧小朋友或同佢玩。
你會否考慮埋有幾多個完約及主力照顧小朋友定家頭細務?照顧小朋友最後㨂自己本身有小朋友(小朋友太細會思鄉),有冇香港經驗?(會思鄉)

子爵府

Jen_Rowen 發表於 19-6-18 21:55
有冇朋友直接介紹比你用?24歲太後生另一個未生小朋友(即吾會太識照顧小朋友或同佢玩。
你會否考慮埋有幾 ...

.

男爵府

自己經驗加身邊朋友聽返黎
印尼好過菲律賓,最好海外未黎過香港,唔識太多古惑嘢!蠢啲自己慢慢教。

la_source    發表於 19-6-19 10:05

子爵府

YAC0601 發表於 19-6-18 22:32
自己經驗加身邊朋友聽返黎
印尼好過菲律賓,最好海外未黎過香港,唔識太多古惑嘢!蠢啲自己慢慢教。
...

A

珍珠宮

days.bb 發表於 19-6-18 21:47
想問下各位有經驗JM意見
搵左幾間AA,睇過10幾個姐姐資料
暫時有兩個較有好感

我自己會選31歲湊過5個小朋友的做了!

雖然話過有生過小朋友, 我們好多都有生過小朋友啦~但是對小朋友的知識又有幾多是真正的認識呢?咪一樣會上網或問身邊人求救。 而且太後生無人生遇上果難題的經驗。

31歲雖然未生, 但是勝在湊過5個小朋友, 每個小朋友都有不同的性格, 或者突發事情, 見識過就會處變不驚, 所以我會請佢了!

另外24歲思想仲係花花世界, 見到香港咁五彩繽紛好易出事。 貴都有佢的道理。

水晶宮

我自己唔鍾意印,係好純,但都可以好蠢

我個fd用緊,激到短幾年命,開午餐肉開半個鐘、拎污糟衫(係洗衣機入面)比呀sir著

講緊... 已經做咗1年幾... 唔炒得係因為99請,唔可以落佢面

男爵府

回覆 days.bb 的帖子

我嘅經驗話我知,唔好請未嚟過香港嘅印印湊newborn,除非佢可以用英文溝通,否則佢唔明你講咩,仲要湊twins。

子爵府

暫時有兩個較有好感

仲有時間
再睇
1/太年輕
2/唔認識agent+中東經驗=不可靠

wcpcelia    發表於 19-6-19 11:09

大宅

missannali 發表於 19-6-18 22:45
回覆 days.bb 的帖子

我嘅經驗話我知,唔好請未嚟過香港嘅印印湊newborn,除非佢可以用英文溝通,否則佢唔 ...

我前工人系印印有兩個仔,但一開始連掃風都唔識

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

暫時有兩個較有好感

我揀中東無小朋友,有小朋友好易有思鄉病。
中東做過感覺刻苦d

男爵府

days.bb 發表於 19-6-18 22:37
Aa話佢地簡單英文都未必得 ,唔知會唔會完全溝通唔到 我上網都睇左好多 d人都話無經驗印唔會咁計較,老實 ...

我工人就係海外印,初黎時溝通有困難架!不過我地教教下,依家已經識聽識講,頭半年我自己同屋企人睇住佢湊小朋友,唯一好就真係肯聽肯做亦唔計較,我有朋友個菲律賓工人成日嗌放大假,唔比又話你犯法,又借糧又借錢,印尼工人係比較蠢同純!不過你係ftm可以自己睇住都可以考慮下。

大宅

我地當初請工人條件是:
1. 有小朋友(有生吾代表佢湊得叻當然)
2.歲數30或以上,太年輕會走,吾穩定
3. 要完約或幾多個完約(如果太jump應該留吾長
4. 要可以即場面試(試過web camera interviews 海外,英文完全吾掂,我地要姐姐全英,吾識中文吾更要,要英文同到阿sir對答先pass.
我地有要求,但相對錢可以傾,我比緊出面多應該有2千!

大宅

jacky1666_hk 發表於 19-6-18 23:02
我揀中東無小朋友,有小朋友好易有思鄉病。
中東做過感覺刻苦d

中東以我所知唔刻苦,佢哋通常一間屋幾個工人,又可以訓午覺,工作好hea . 他們嚟到香港好surprise 點解間屋咁細

珍珠宮

回覆樓主:

我家姐姐都無小朋友
但黎到肯學
仲有耐性過我
仔仔而家3歲
好鍾意姐姐

男爵府

我有朋友都請印尼工人激到死死下,兩個月就炒左個工人,因為個agent係我老公介紹,搞到嘈左好耐

我個人心得,請工人千奇唔好有過高期望,心目中有個底線佢做到就算,其他嘢慢慢教,例如你只要佢湊好小朋友就ok,就唔好要求佢又要煮嘢好食了,幾千蚊仲想點,否則盞激死自己。

伯爵府

BK Milk勳章

我寧願菲,印太蠢,蠢是唔得醫的。如果你有時間不怕麻煩,就自己上網找菲。你的case本地菲肯定是不做的。上facebook, Hong Kong domestic helper jobs群組或類似其他,可以找到海外菲的,不少人想來香港。我記得好似mama helper上有的aa費用好平,因為你自己找到海外菲,aa只幫你做手續,好似4,5000千。

子爵府

mln 發表於 19-6-18 22:38
我自己會選31歲湊過5個小朋友的做了!

雖然話過有生過小朋友, 我們好多都有生過小朋友啦~但是對小朋友的 ...

子爵府

暫時有兩個較有好感

我都係孖b,第1個印,係中東做左7年,27歲,黎到香港比人斷約,我急用就試下,我2個b大約7個月黎,識聽英文,有自己一套,話頭醒尾,好彩有佢先搞得掂2個,做左2年回鄉,之後第2個印,係純,即係蠢,未出過國,我嘔左半年血先上軌道,做左2年又番去結婚,唔做,而家呢個21歲,有一歲仔,又係蠢到死,仲有d估惑,做左3個月,仲嘔緊血,而家新一代真係一蟹不如一蟹,我勸你都係搵有經驗,最好係新加坡,台灣做過。

子爵府

ash_yehyeh 發表於 19-6-18 22:44
我自己唔鍾意印,係好純,但都可以好蠢

我個fd用緊,激到短幾年命,開午餐肉開半個鐘、拎污糟衫( ...

笑左 拎d污穢衫比Sir著 一定臭到不得了

首頁

尾頁

跳至