夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Janet1112 發表於 19-6-19 16:43
我老公由細到大都係乖仔, 但不是無主見, 我以前問佢點解係都要我行前面, 佢殿後, 係後面保護我, 佢話無他既 ...

朋友影響都好重要 個個朋友咁做 佢自然會咁做
好好呀

男爵府

回覆 Janet1112 的帖子

你老爺奶奶好幸福呀,仲會為另一半碌虾。
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

複式洋房

2019新春慶豚圓

MeBeHe 發表於 19-6-18 22:29
大家覺得愛妻號男人係如何煉成架呢?
愛妻號同非愛妻號表現差天共地
係天生 遺傳?

首先,要有男子氣慨,覺得自己一定要保護女人,尤其自己個女人,然後,佢好愛你

侯爵府

2019新春慶豚圓

MeBeHe 發表於 19-6-19 12:46
咁嚴重
我自己見過我先生同佢前妻既反面例子。
我先生畀曬我理想中既婚姻生活畀佢前妻,佢前妻都話唔夠,仲要處處畀地雷陣我先生踩,經常以冷戰對待夫妻間既post arguement 。情緒虐待我先生。買齊高尚住宅區,名車畀佢開,她都係處處同我先生持不同方向。一朝我先生唔想再做公司既高級行政職位例如:副總,她就話對我先生失去曬尊重。雖然我先生臨貧破產,但認為已經搵夠錢,只當個技術員以夠,她還是要拼搏。看不到「人若賺得全世界,確賠上了自己的生命,又有甚麼益處呢。」
我先生係個個認識佢既女性都公認既愛妻號型男人。
我都深深感受到我先生係愛妻號。好在佢鑑別到我人資質對佢好,同佢好夾,對佢憂鬱症痊癒好。自從佢離開佢前妻同我住後,佢由食5粒憂鬱症藥到完全唔使食藥。

侯爵府

2019新春慶豚圓

Nancy20090615 發表於 19-6-19 14:11
果个係真人騷, 幾對明星夫婦分開男女兩組, 女人果組去左 Outing, 男人果組响廠裏面睇直播. 係睇春哥當時 ...
我唔係好知而家既明星,我都認同你既觀察所得。我唸,愛妻號男人都有既本事,就係有觀人於細微既能力,畏高症唔係講笑嫁。如果換轉第二個沒有畏高症既女人做老婆,我唸春哥都唔會眼淚盈眶咁既反應。

大宅

一句,佢幾愛你 就幾寵你

大宅

2019新春慶豚圓

Janet1112 發表於 19-6-19 16:43
我老公由細到大都係乖仔, 但不是無主見, 我以前問佢點解係都要我行前面, 佢殿後, 係後面保護我, 佢話無他既 ...

唤!我62第一個老婆自殺走咗?當年哭泣到眼淚鼻涕成地都係?吾洗2年未又再二婚,亞大幫佢生咗六個有仔有女又有錢係越南?

翡翠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

遇到對既人佢就自然成為愛妻号
要訓練即係非天然我吾希罕

男爵府

係天生 遺傳?

我應該可以說我係愛妻號型的男人吧, 第幾級就不便自評. 我大部份事情都會以太太的考慮為先及計劃, 會慳自己豪太太的人. 但不會過份寵愛, 我不接受有男人說寵壞自己女人, 令其他男人唔敢埋身的想法. 如果寵壞了令自己都頂唔順, 隨時成為自己搵小三的藉後, 之後她惡頂無人接貨, 害了太太. 如自己先走, 仔女都頂唔順, 老左變孤家寡, 又或找不到伴侶.... 又或給人家太寵, 老公走了, 自己很易接受不到, 會做傻事..... 在我而言, 我對她或家是盡力做的人, 會因心路歷程而改變, 不會刻意做作, 我對她算係無秘密的人, 若然有一天我技不如人她要走, 都無辦法... 但求盡了力已無憾, 現在都好珍惜她在身邊的時刻, 19年了.

生活上, 我會有時專登跟她鬥氣, 小吵架會有, 但好快沒事, 我亦會主動逗她, 這樣自己覺得反而更好, 因為有互動.. 有問題亦在早期爆, 好過唔出聲自己閃人.

至於是否遺傳, 對我而言唔係, 老爸係極度愚孝的人, 以前老媽成日以淚洗臉, 但媽媽仍堅持守著屋企, 她和我姐姐對我的愛, 令我更專重女性, 了解女性, 站在她們位置令老爸收火.... 而天生性格亦重要, 我都是自小到大都係反善型, 自律, 心地算好的人, 自己希望有個閒單開心的家...., "後天"的以工作經驗, 亦令自己對家庭的處理更成熟.....

當然每個人的家庭背境, 性格, 遭遇都不同, 都係達者為先, 莫問出處....

子爵府

2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得搵到一個自己好愛ge女人, 就可以令個男人變愛妻號,我老公以前脾氣唔好㗎,佢屋企人見到佢識我之後脾氣變曬,初初同佢一齊佢條件唔算好,可能佢覺得好難得我肯同佢一齊,所以好著緊我,好就我。但佢對以前d女友唔係咁㗎,因為佢自己都唔太愛d ex.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

睇個男人心目中妳佔幾多。為付出多少。平日大家相處如何,舒服愉快定成日嘈,單打都好大分別。有信任唔會check黎check去。佢有幾愛妳重視你幾寵妳其實妳自己最清楚

大宅

MeBeHe 發表於 19-6-18 23:10
原來大家對愛妻號嘅定義就係聽老婆話 唔聽阿媽話呀?

我覺得應該唔係咁,自己媽咪都要錫,但如果明知媽媽錯或對自己老婆不好,但又偏袒媽媽,咁就不對了

子爵府

我覺得成長家庭爸爸呢個角色好重要 如果個爸爸愛妻的 個仔唔會差得去邊 由細到大會睇到個爸爸點樣去對佢媽媽
其次 男人好愛你時 會自然咩都肯為你做

大宅

2019新春慶豚圓

你看到別人老公愛妻的同時,有沒有發現妻子的付出呢。愛是雙向的而非單向,婚姻不會是完美,他們磨合時是如何渡過的你有沒有了解過?這些甜是婚姻的一部分,酸苦鹹辣也是有的,只是他們比較有錢,和懂珍惜對方,所以甜是比別人多

男爵府

2019新春慶豚圓

bedwinfi 發表於 19-6-26 04:55
你看到別人老公愛妻的同時,有沒有發現妻子的付出呢。愛是雙向的而非單向,婚姻不會是完美,他們磨合時是如 ...

非常認同

複式洋房

基本條件一定要脾氣好,EQ高,某程度會聽老婆意見,所以我老公做唔到愛妻號

複式洋房

係天生 遺傳?

呢幾個男人簡直係女人夢想啦,仲有陳豪、馬國明都係好男人,愛妻號,大家發下夢算吧

別墅

樓上咁多位講既我都好認同,唔重複了,我嘗試反轉諗下有咩事做左就唔係愛妻號...

-- 唔成熟、當自己係大少爺
-- 愚孝
-- 過份同老婆計較
-- 唔分擔家務
-- 爛賭爛滾
-- 打老婆
-- 以為有錢俾家用就大晒

大宅

2019勳章

我覺得愛妻號嘅練成,屋企人同朋友嘅感染係好緊要..
我先生不至於係愛妻號,但都唔差..我62好錫我99...雖然成日都鬧我99,但物質上,生活質素,我62都會盡能力供給俾我99...我老公都係好似我62咁...有錢,佢都係會買野俾我同d仔女先..
但可笑嘅係我62係愛妻號,但佢同我99都接受唔到佢地嘅仔係愛妻號..
朋友影響方面,我都覺得係會,當幾個男人過時過節,一齊去買野送俾太太,有能力負擔嘅話,唔多唔少會被影響..同埋兩公婆有咩問題,好多時都係同d兄弟分享,大家會一齊分析,立場亦比較中立..對夫妻關係唔多唔少寥有d影響

複式洋房

我老公都孝順,都愛妻,又唔一定有抵觸的~我估係天生性格影響多d

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊