自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我清楚記得細個嘅時候見過人哋或自己屋企如果有喪事,女士會頭帶一朵小小嘅白色冷織花,男士會帶一塊小小嘅黑布,點解依家冇咗呢個傳統呢?

水晶宮

Calophane 發表於 19-6-18 23:03
我清楚記得細個嘅時候見過人哋或自己屋企如果有喪事,女士會頭帶一朵小小嘅白色冷織花,男士會帶一塊小小嘅 ...

我都記得!細個嗰陣,連返學都要夾住朵花唔可以除

大宅

好媽媽勳章

我清楚記得細個嘅時候見過人哋或自己屋企如果有喪事,女士會頭帶一朵小小嘅白色冷織花,男士會帶一塊小小嘅 ...

帶孝,以前會帶1星期、1個月……,而家都有,不過多數只係帶做白事個2日,火化時會脫孝燒埋

子爵府

而家都有
不過上山時會即日燒埋

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆 kalicarey 的帖子

係喎,我差啲唔記得呢個習俗叫做帶孝!

大宅

以我所知,唔知啱唔啱
戴頭花(應該係紅色)同黑布既意思係戴孝,以前屋企有白事要要戴考一段時間(好似係一個月左右),好多野都有禁忌,完左就叫脫考,可以除低啲花/布
依家新一代追求效率,通常上完山/火化完就即刻做脫考儀式

珍珠宮

回覆樓主:

未見過

男爵府

kw111 發表於 19-6-18 23:11

以我所知,唔知啱唔啱

白花係直繋的家屬,藍花係外孫或疏一層
用紅繩通常係做「英雄」

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

以前尾七才脫孝
現在落山前脫孝
只可以話「一切從簡」

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

crystal媽咪 發表於 19-6-18 23:07
我細個都有
唔係白花,白花好似係老公死咗先帶,我帶黑色布

女:喪夫、喪父戴白花
祖父母藍花
外祖父母綠花

男丁一概黑紗

珍珠宮

而家過身後一段時間唔可以去人地屋企, 以前呢個習俗叫百日,
所以老一輩聽到而家班父母幫BB辦百日宴, 會唔like, 傳統上(廣東)只會擺滿月、雙滿月

caryfox    發表於 19-6-19 10:16

珍珠宮

果D係帶孝,現在時移世易講求效率,所以完成了整個儀式,即日已脫孝。

大宅

mami42 發表於 19-6-18 23:15
白花係直繋的家屬,藍花係外孫或疏一層
用紅繩通常係做「英雄」

禁止訪問

男爵府

goat 發表於 19-6-18 23:20
所以老一輩聽到而家班父母幫BB辦百日宴, 會唔l ...

長智識了
唔怪得果陣話幫阿女百日宴,俾爸爸媽媽鬧到半死
之前急急腳搞餐滿月

男爵府

回覆樓主:

所以D長輩經常提D後生買頭飾唔好買白色花

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

櫻花bb 發表於 19-6-18 23:05
我都記得!細個嗰陣,連返學都要夾住朵花唔可以除

有分藍綠白色

侯爵府

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

goat 發表於 19-6-18 23:20
所以老一輩聽到而家班父母幫BB辦百日宴, 會唔l ...

百日宴,好似由千億開始流行

首頁

尾頁

跳至