時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實香港要靠既係中國既未來,唔係靠中國既過去。

中國未來發展只會越來越強大。香港就只會越來越落後,香港根本無咩好發展,睇唔到有咩遠景。

如果香港未來連中國呢個靠山都無既話,下場應該都幾慘淡。

新一代既年輕人,真係要好好讀好書,思考下自己既前途。

而小部份抗爭既政治學生就應該唔愁出路既,搞抗爭玩革命都應該搵到飯食既。

加油香港人!

珍珠宮

老翻太太 發表於 19-6-20 00:02
我最近去完台北回來,經濟民生感覺上似10年前的大陸,可幸是台灣民風純樸
...

香港已經步台灣後塵,可悲的是香港癈青兇狠成性

男爵府

經濟差我唔怕,我最怕連最基本人權都冇埋,不過呢一日好快會來臨。呢度d jm 好多講到唔怕大陸,好似唔關自己事,而事實上大陸係會打壓各個宗教和異見份子,比人拉左都唔知咩事,睇下幾時唔好彩。我唔評論大陸果套啱定唔啱,但就係同西方民主國家和香港行緊果套唔同。逃犯條例當日唔包括中國並唔係漏洞,係當時考慮到中國人權狀況。

侯爵府

teambuilder 發表於 19-6-20 01:13
經濟差我唔怕,我最怕連最基本人權都冇埋,不過呢一日好快會來臨。呢度d jm 好多講到唔怕大陸,好似唔關自 ...

請問你有没上過大陸?中港人流每日也非常頻繁,自己走入大陸也不怕,竟然怕一條移交條例?任何人被捕也是基於觸犯某種罪行的法例,不是移交條例。最緊張大概是已有判刑既逃犯怕沒有香港可以躲藏。
修訂沒必要為某類人度身訂造開脱,由其嚴重刑事罪行。
我見到既係有人借題發揮一步步制造社會混亂。
請指教

珍珠宮

經濟差我唔怕,我最怕連最基本人權都冇埋,不過呢一日好快會來臨。呢度d jm 好多講到唔怕大陸,好似唔關自 ...

你不怕經濟差?到時,真係要為了下星期的生活而煩惱,你完全不怕?
連吃都冇得吃,還怕大陸來捉你?

叧,大陸有13 億人,你有什麼特別要捉你?

大宅

tutik 發表於 19-6-19 08:39
香港如何,對中共都無乜影響,中共策略係由香港自生自滅,只有一點,主權牢牢握於手中,暴亂由你暴亂,不 ...

無錯,自己玩死自己的地方。還以為是英雄,唉

侯爵府

經濟差就一定的了,無得你怕唔怕,如果眼見有心人去癱瘓社會, 點解要走出來做幫兇? 咁係唔係犧牲更大班奉公守法嘅市民( 包括我)可以生活安定嘅人權呀?
這兩星期在討論區,反對既聲音不是拉扯去其他無關係既嘢, 就係用一啲低俗 攻擊嘅說話去逃避,我都好想知係我自己羅輯思維問題而諗錯? 點解我好似同佢哋活在另一個世界?
好失望香港呢個地方好似惡就大曬,唔使講道理 ,兵敗如山倒, 而家個個好似打劫咁 ,五個訴求 ,畀埋deadline要政府回應,背後有人要G20 中美會面前搞大佢,咁多人選擇去做幫兇?

侯爵府

maomaofafa 發表於 19-6-20 00:07

有冇link,? 等响Utude 同班鬼拼過,雖然我英文使。

別墅

tutik 發表於 19-6-19 08:37
泛民既勝利令中共放棄香港
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=16&tid=28293861

分析得很好的一編文章,有人話反修例是因為中央介入,我認為中央真是無介入,如果結果不會至於此,共産黨的辦事風格絕不會如此軟弱!相反我覺得奇怪的係,中央點解會對香港不聞不問,任由亂下去。佢哋心裏面是點諗?唔通佢想香港繼續亂下去俾大陸人做反面例子?還是有其他考慮?

別墅

etyn 發表於 19-6-20 07:59
分析得很好的一編文章,有人話反修例是因為中央介入,我認為中央真是無介入,如果結果不會至於此,共産黨 ...

香港發跡史是其獨特的地位與時勢造成,並不是英國殖民統治的功勞,英國的殖民地有許多個全部都窮窮到濃,如印度緬甸等,經濟較好的就祇有香港一個,其實當你行起運上嚟,邊個話事都一樣會發達。
毛澤東時期香港是中國唯一對外的經濟,物資進出口,地位獨特無人可比。
60-70年代趕上西方國家工業東移潮流,香港成為廉價勞工低技術工業的生產地,即係穿膠花年代,並因此而賺取了第一桶金。
80年代大陸改革開放,香港成為第一個食螃蟹的人,飲上了頭啖湯,利用國內廉價的勞動力,香港公司的技術與代理權,再次香港賺到第二桶金,香港經濟由工業轉向金融地産。

別墅

etyn 發表於 19-6-20 08:00
香港發跡史是其獨特的地位與時勢造成,並不是英國殖民統治的功勞,英國的殖民地有許多個全部都窮窮到濃, ...

這段時間遇上了中英談判,決定收回香港後英政在香港開始仇華宣傳教育,表哥,阿燦這類的角色就出現。作為華人與狗不得入內的殖民地,低賤平民的自信從何而來呢,可以歧視乜嘢人呢?冇錯就係大陸人,這就是港人自信優悅感的來源。想當年我老竇揸住1000文返大陸簡直好似做咗皇帝一樣,十里外的遠房親戚都趕過來探佢,攞件舊衫出來送俾人好似執到寶甘樣。冇辦法唔自豪,唔自覺得優越感。香港文化的繁榮港產片,粵語流行曲亦係這段時間出現。同時港人的教育知識水平遠超國內,淨係英文一項就已經無得比。香港人的優越感係有道理的,好正常的。

別墅

etyn 發表於 19-6-20 08:01
這段時間遇上了中英談判,決定收回香港後英政在香港開始仇華宣傳教育,表哥,阿燦這類的角色就出現。作為 ...

但係十年河東十年河西,當港人沉浸於成功的喜悅時,並沒有看到前路的艱險。港產片的沒落有人歸咎於翻版,我不認同,同樣是被翻版荷里活卻生存落去並取代了港產片,獨霸全球。當年被翻版的最多的軟件今天都壟斷了市場,可見翻版其實係加速傳播,以本傷人壟斷市場手段。港產片的沒落係因為我們沒有真正看清時勢,以為成功是必然的,其實非也,死好命啫。登上頂峰難,守住頂峰更難,稍為沾沾自不思進取就跌咗落來了。

別墅

etyn 發表於 19-6-20 08:02
但係十年河東十年河西,當港人沉浸於成功的喜悅時,並沒有看到前路的艱險。港產片的沒落有人歸咎於翻版, ...

今天香港的經濟與金融地產為主,其次係進出口代理。香港金融中心的地位係穩如泰山必然的嗎?從過去幾次金融海嘯,亞洲金融危機,次按危機等等看來,絕非必然。每次香港都受傷慘重,但總算都捱得過去了,當然要是靠中央政府的幫助下才捱得過去的(聯繫匯率亦好重要因素),反觀越南,泰國,日本,馬拉等至今都未復原,香港保得住金融中心的地位,你覺得係靠港人實力,還是運氣?當初國內搞人民幣離岸中心時,其實俾咗個靚位俾香港人企,初時中央決定香港是唯一的人民幣離岸中心,可惜我們沒有捉實這個機會,第一個人民幣離岸中心在倫敦成立,第二個新加坡。

別墅

etyn 發表於 19-6-20 08:03
今天香港的經濟與金融地產為主,其次係進出口代理。香港金融中心的地位係穩如泰山必然的嗎?從過去幾次金 ...

人民幣是現今唯一有機會挑戰美元的貨幣,數十年後可能與美元比肩,即使不超能超過美元亦會係一種很重要的國際流通貨幣,即係話全個地球有一半的錢必須流經香港,我們衹要收取0.01%的手續費未來數十年亦衣食無憂,可惜機會稍縱即逝。

別墅

etyn 發表於 19-6-20 08:03
人民幣是現今唯一有機會挑戰美元的貨幣,數十年後可能與美元比肩,即使不超能超過美元亦會係一種很重要的 ...

如今中美貿易戰當前,有人覺得美國支持香港動亂係為香港好,幇香港爭取民主自由。我好難形容這種想法有幾蠢,特朗普係白人至上猶太主義的典型人物,喺佢眼中香港人連狗都不如,佢會為你爭取利益?簡直係天方夜譚!睇下美國佬喺委內瑞拉支持策動委內瑞拉反對派,喺敘利亞支持敘利亞反對派,在緬甸支持反政府軍,係阿富汗支持 IS,甘你仲唔明?例子仲有好多烏克蘭,南非,越南,車臣,巴拿馬,利比亞,波黑,刚果等等,美國佬叫得你去做的,必然係推你去死。

別墅

etyn 發表於 19-6-20 08:04
如今中美貿易戰當前,有人覺得美國支持香港動亂係為香港好,幇香港爭取民主自由。我好難形容這種想法有幾 ...

包括澳洲,日本,韓國等你中美大戰的情況下,都祇不過是雙方的一隻棋子,打仗時排得最前,死得亦最快。轉眼間韓國,日本,印度已經成為美國嘅棄子,日本最慘,沖得最前最兇狠,但俾美國在日本攞盡著數又食又搦。兩個巨人打交的時候當然儘量避開勉傷及自己,香港的將來何去何從呢?這個時候走出來喊打喊殺,真正的找屎嗎?

別墅

etyn 發表於 19-6-20 08:05
包括澳洲,日本,韓國等你中美大戰的情況下,都祇不過是雙方的一隻棋子,打仗時排得最前,死得亦最快。轉 ...

我花咗成個鐘寫这段嘢,只因不吐不快,見到香港的今天,擔憂香港的未來,下一代人點算?

侯爵府

etyn 發表於 19-6-20 07:59
分析得很好的一編文章,有人話反修例是因為中央介入,我認為中央真是無介入,如果結果不會至於此,共産黨 ...

我覺得中央想履行承諾,一個兩制, 對香港市務唔太多幹預, 尤其是喺呢個咁混亂( 我是灣中美貿易戰) 嘅時候
見BBC 段訪問會見到立場,可惜焦點錯放,跟住無限放大,「 中央冇指示林太去修訂條例」

https://youtu.be/2hDfqr2dTJM

揾到段片,BBC(一向有立場反中), 狐狸一樣嘅主持人係好容易中招,訪問焦點其實係針對住中國大陸在港實施一個二制是否有問題,點解有一百萬人上街, 中方嘅立場係冇對香港事務太多干預,所以提出此條例係由香港政府提出。

https://youtu.be/2hDfqr2dTJM

揾到段片,BBC(一向有立場反中), 狐狸一樣嘅主持人係好容易中招,訪問焦點其實針對中國在港實施一個二制是否有問題,

珍珠宮

好媽媽勳章

etyn 發表於 19-6-20 08:08
我花咗成個鐘寫这段嘢,只因不吐不快,見到香港的今天,擔憂香港的未來,下一代人點算?
...

寫得很好,可惜香港太多眼盲心盲的人。

不過我開始明白點解,在這些人的世界裡,歐美就是唯一的神,自由就是唯一的真理,共產黨就是萬惡的魔鬼,世界只有黑同白。你走去同佢講,呢個世界無神,無甚麼真理,黑白灰根本沒有界線,佢哋又點會想去聽或聽得明

侯爵府

tutik 發表於 19-6-20 08:33
我覺得中央想履行承諾,一個兩制, 對香港市務唔太多幹預, 尤其是喺呢個咁混亂( 我是灣中美貿易戰) 嘅時 ...

唔好意思,copy得有啲混亂,改唔返

首頁

尾頁

跳至