自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔好買公寓,點樣分別係公寓還是住宅呢?
公寓只有50年期,按揭只能按一半錢,而且貸款期限10年以內。公寓裡面係冇煤氣管,只可以用電,水電費按商業收,比住宅貴。

如果買二手樓,想容易易手,建議考慮一下交通方便而且帶有優質學位嘅樓盤,雖然會貴少少,不過倒時候賣出去都容易好多。

珍珠宮

ddkaka 發表於 19-6-19 12:14
17年買咗中山40平複式¥43,用嚟渡假同遲啲退休住,宜家見到香港咁亂,真係間唔中要行開下,心情會好啲 : ...

中山都幾好, 治安OK, 食都唔差, 當地人對食要求高, 所以都幾多好野食選擇, 交通, 香港去中山仲係會塞車, 遲D開通高鐵, 和建好地鐵, 就會更好

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

我都幾鐘意珠海的建設,但仍未有錢內地置業

男爵府

jasonhon88 發表於 19-6-20 23:22
國際學校不受限制,見錢就收, 
但一般係非本地人去讀,例如其他省份上班嘅家庭,外國人,香港人去讀
而 ...

上面國際學校收生都好嚴,我朋友去一線城市國際學校考了幾間,有些是唔收

男爵府

上面每個省市都可能有自己一套,買之前一定要攪清楚。另我在華東地區二線城市買了一手樓,由地產商安排agent 和銀行,去銀行見證下簽個名就攪掂,冇想像中麻煩

男爵府

jasonhon88 發表於 19-6-20 23:22
國際學校不受限制,見錢就收, 
但一般係非本地人去讀,例如其他省份上班嘅家庭,外國人,香港人去讀
而 ...

唔會掛,讀書唔成先讀國際學校,一線城市嘅國際學校廿三十萬一年起跳,一定要有外國passport先讀得,仲要年年大把人爭住考入,你朋友講果D係民辦學校所謂嘅國際班,好似香港嘅私校(有D差就見錢就收,好嘅年年幾千人爭一個位),係唔同國際學校

男爵府

八婆仔@ 發表於 19-6-20 06:01
我地打算買「十里銀灘」一間退休住,唔會放租,唔會轉手,只會自住,上2星期去睇示範單位,3房,約700尺,1 ...

嘩,個景好正。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

去1、2線城市市區買現樓,呢D地方同香港人文環境相對接近,否則文化差異都令你頂唔順住唔落去。

大宅

回覆樓主:

我對中山珠海一帶有興趣,但唔熟行情,喺fb見到下星期四有個免費講座講喺內地投資買樓,我會了解左先再慢慢計劃

首頁

尾頁

跳至