自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓

yumding 發表於 19-6-19 22:07
app 有房天下,但D 盤有堅有流,有D相根本不是那楝樓,所以,還是實地考察下,有个概念,就可分網上樓盤真 ...

謝謝!

別墅

我都心思思想番鄉下買樓,吾知依家系米入市好市機呢?想第日老左番去種下花花草草

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

lovebabyswong 發表於 19-6-19 18:54
真心的,無經歷過的嘢又係度亂吹係好唔負责任的行为。實在近呢幾年多咗好多人虚構,“lip"造謠言,希望大 ...

我在大灣區有兩間
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

大宅

唔係怪獸 發表於 19-6-19 22:14
我在大灣區有兩間

邊個城市?

珍珠宮

上年我爸鹽田漁民平價買大陸樓$60萬人民幣、4房二廳高層、超正又大、4年內不準賣買

珍珠宮

2019新春慶豚圓

1314625 發表於 19-6-19 11:46
這幾天和親戚朋友討論, 香港近來的亂局, 大家開始擔心香港的前景問題。但大家都是無能力移民, 大家開始研究 ...

買現樓,市區,最好當地有親友,地頭蟲知道邊度買得過。名校區有價有市嘅地段,其他就.....

珍珠宮

lovebabyswong 發表於 19-6-19 18:18
2014年佔中後,令我決定返國內置業。買咗中山,亦因为港珠澳大桥落成,令我賺咗升幅,哈哈佔中竟然間接令 ...

你賣咗?

大宅

IloveJJ 發表於 19-6-19 22:27
你賣咗?

Yes笫一層賣咗俾本地人,之后用賺咗的錢換大size,兩間都是在中山的

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

eziznw 發表於 19-6-19 17:43
我哋最近係深圳買咗一手樓。有大型商場係樓下,出屋苑有兩個地鐵口,坐高鐵轉地鐵搭一個站到。我哋諗住長週 ...

屋苑叫咩名?咩價錢?有興趣大陸置業。

珍珠宮

lovebabyswong 發表於 19-6-19 22:32
Yes笫一層賣咗俾本地人,之后用賺咗的錢換大size,兩間都是在中山的

我都想去中山石岐睇樓,但原來都幾遠,中港城船程1.5小時,如果坐高鐵,係咪先由中山北站去廣州南,再返香港呢?

男爵府

435475 發表於 19-6-19 12:25
我上次去大陸中介問, 佢話想要幾多錢的樓, 我話600萬左右啦, 佢答我咁O既價錢有D難度, 一係好舊, 一係遠 ...

睇你想買邊度
深圳、上海、北京都有難度。一般3房需要買150坪以上,9-15萬一坪已經有數得計。

大宅

IloveJJ 發表於 19-6-19 22:34
我都想去中山石岐睇樓,但原來都幾遠,中港城船程1.5小時,如果坐高鐵,係咪先由中山北站去廣州南,再返香 ...

坐船,其他route我唔識,不過知深中通道由深圳到中山半个小时,现在起緊條橋

珍珠宮

回覆樓主:

1)小心買樓花難尾。

2)國內太多新樓,冇咩二手市塲,易買難賣

3) 中國有外滙管制,滙出滙入的錢每日限八萬。滙出一大筆錢會遭國內銀行查問,你要保留所有文件證明曾滙入那筆錢買樓,賣樓時才可滙出境。

珍珠宮

LokYauYau 發表於 19-6-19 21:41
你就好啦。。。我當年嬲,但未想到離開,今舖真係决心上去退休,無眼睇。
...

宜家諗到都未遲,上年收樓後一有時間就上去玩兩三日,地方大又唔駛好似香港人咁發夢都掛住講政治,呢排香港亂到死,月尾要上去玩下平衡番個心情,退休後兩面住下唔知幾爽

珍珠宮

lovebabyswong 發表於 19-6-19 22:37
坐船,其他route我唔識,不過知深中通道由深圳到中山半个小时,现在起緊條橋
...

咁睇嚟都係坐船。

大宅

IloveJJ 發表於 19-6-19 22:39
咁睇嚟都係坐船。

石岐d樓好多人要及租的

公爵府

2019勳章

ddkaka 發表於 19-6-19 22:39
宜家諗到都未遲,上年收樓後一有時間就上去玩兩三日,地方大又唔駛好似香港人咁發夢都掛住講政治,呢排香 ...

羨慕

趁假日上去看看,順便探探路

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

lovebabyswong 發表於 19-6-19 22:32

請問中山一手樓(純住宅)咪話唔可以賣比香港人,但見有d新樓盆(純住宅)又話可以攪到話咩延遲半年網簽就得,請問咁樣有無古惑架?

我知中山公寓房可以一手不限購,純住宅就一係要中山祖籍/半年社保,但未聽過話延遲半年網簽,唔知係乜黎。

男爵府

大陸買樓唔單止睇builder,最最最重要睇物業管理。好多5-8年嘅樓都維修好差。之前睇過招商嘅樓,未收鑰匙個大堂啲雲石已經裂。

最好有房產證嘅可以過戶,一定要係紅本。現在好多綠本可能好平,但係冇辦法resell,得不償失。

個人建議最好有相熟agent相熟律師,如果將來想把房產賣了把錢匯回香港,好多流程同文件需要律師幫你準備。有啲人唔信可以匯錢走,其實係因為自己為咗慳小小冇搵律師,所以好多嘢唔知又冇跟足做,加上冇國內關係,當然被人當波踢。

珍珠宮

lovebabyswong 發表於 19-6-19 22:41
石岐d樓好多人要及租的

首頁
56789...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊