自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Paris 發表於 19-6-19 15:17
2023年會斷崖式供應,你自己諗啦。

即係点?
詳細D學下野

珍珠宮

好媽媽勳章

superkingdom 發表於 19-6-19 12:29
我覺得二十年後樓,應該會好平,經過此役,楼價只可係十年內维持黃金期,因為五十年大限殺到,有錢人會唔會 ...

點解你唔番你既大灣區買?

子爵府

cattz288 發表於 19-6-19 17:51
到底果150係壯丁定包袱?

我都真係第一次聽有人用「壯丁」同「優待」去形容150

珍珠宮

好媽媽勳章

tablecloth 發表於 19-6-19 16:07
有人話今次送中條例以後,中國唔會再「優待」香港,可能真係會cut 150,留返d年輕壯丁係中國做勞動力:fort ...

係就好呀,不過果150好似多數係老弱婦孺,唔係年輕壯丁喎,睇新公屋邨,勁多老人係公園做早操、發呆、由朝坐到黑

珍珠宮

好媽媽勳章

mini122 發表於 19-6-19 18:04
我都真係第一次聽有人用「壯丁」同「優待」去形容150

我都係,第一次聽

男爵府

superkingdom 發表於 19-6-19 12:29
我覺得二十年後樓,應該會好平,經過此役,楼價只可係十年內维持黃金期,因為五十年大限殺到,有錢人會唔會 ...

走了有錢人,普通人也要住。
就算真係 20 年後跌,咁你呢 20 年住邊?
比 20 年租唔少錢。

伯爵府

BK Milk勳章

20年後?那貨幣呢?貨幣的發行是你控制不了的,說QE就QE,說減息就減息,貨幣貶值無可避免。我還是覺得買磚頭保值

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

banbanmm 發表於 19-6-19 17:55
之前問是因為國家統計局通常公佈農村貧困人口減少數字:農村貧困人口由2012年的9899萬人減少到2017年3046 ...

除左睇國家統計局公佈數字,可以cross reference 其他數據

伯爵府

mini122 發表於 19-6-19 17:59
我意思係就算之前出現左信心危機,個個喊晒賣樓移民,結果樓市照樣可以谷到去九七年高峯。而家樓主話個個 ...

因為以前只聞樓梯嚮,話九七走左一批,佢地有D回流,因為有五十年不變,但時間越黍越接近,最後就一制,走脂都唔黍,到時四周地方掘起,工作機會,教育都會追不上

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

我讀書時既時候都覺得樓價隨住人口老化和出生人數減少變得好平,但20年後事實並非如此

侯爵府

回覆 bbyou 的帖子

#45 答左,你上網揾下,我都唔係專家。
行到水窮處 坐看雲起時

珍珠宮

畀面勳章

MM2H 發表於 19-6-19 18:27
除左睇國家統計局公佈數字,可以cross reference 其他數據

除了統計局數字,有返大陸都會覺得近幾十年農村生活改善咗好多, 而且亦不見有其他反向數據。

大宅

以前讀econ好似有個terms係話資金就得咁多,你用左做a就做唔到b.

換句話說,你有100萬資金,用左嚟租樓,全係支出最尾冇野袋入袋。

但如果你用一半買樓,一半供樓,最尾全數係自己財產,而且好多人計漏左,一部分,你仲賺左唔洗比租樓支出。

講得有d亂⋯⋯唔好意思

侯爵府

choichoibb2011 發表於 19-6-19 19:10
以前讀econ好似有個terms係話資金就得咁多,你用左做a就做唔到b.

換句話說,你有100萬資金,用左嚟租樓, ...

機會成本?

大宅

回覆樓主:

自從百萬人上街,逃犯條例暫緩之後,樓市應該係反覆向好,始終需求太強勁,有餘錢買多層收租當草錢

水晶宮

banbanmm 發表於 19-6-19 16:28
睇中國樓價長遠會跌,一孩政策下,現在的小孩父母一層樓,爺爺嫲嫲一層樓,外公外婆一層樓, 小孩一個人可 ...

一孩政策早幾年已癈左,大陸人4,50歲話生就真是生得出第二,三個

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LedTV 發表於 19-6-19 17:08
20年後大家樂一哥焗豬扒飯唔知要唔要$70

而家公務員都年年加薪

唔駛廿年喇! 可能5年
放下自在

大宅

Hahaha 你的分析真係笑死人。

珍珠宮

畀面勳章

ricecooking 發表於 19-6-19 19:27
一孩政策早幾年已癈左,大陸人4,50歲話生就真是生得出第二,三個

二胎都係呢幾年 ,50歲要搵第二春先比較容易生第二個。
識好多大陸年青一代,好多連一個都唔想生。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

跌一半即係返去12/13年既價,如果怕你咪吾好買,租都得架

首頁

尾頁

跳至