自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

將來是ai人工智能的年代,不用太多勞動人口,最重要的是發展科研。

子爵府

IloveJJ 發表於 19-6-19 14:52
有錢人,唔會賣樓,只會自己離開,層樓繼續收租。

同意

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

superkingdom 發表於 19-6-19 12:29
我覺得二十年後樓,應該會好平,經過此役,楼價只可係十年內维持黃金期,因為五十年大限殺到,有錢人會唔會 ...

20年後大家樂一哥焗豬扒飯唔知要唔要$70

而家公務員都年年加薪
呢2018 2019 都有各5%

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

banbanmm 發表於 19-6-19 16:28
睇中國樓價長遠會跌,一孩政策下,現在的小孩父母一層樓,爺爺嫲嫲一層樓,外公外婆一層樓, 小孩一個人可 ...

貧富懸殊條線只會越拉越遠,近年國內嘅堅尼系數,較似係……堅嚟造數

侯爵府

20020116 發表於 19-6-19 16:37
唔明,點解?

團結香港基金做嘅research, 佢哋數据颇準的

行到水窮處 坐看雲起時

子爵府

superkingdom 發表於 19-6-19 12:29
我覺得二十年後樓,應該會好平,經過此役,楼價只可係十年內维持黃金期,因為五十年大限殺到,有錢人會唔會 ...

我無樓,但又睇唔到樓市會跌要住嘅始終要住,唔係香港人住,150落黎都係要住,有d有學識有d錢嘅大陸人(九龍站果度大把)都會買香港樓住...

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

冇水晶球
自住都要買,長期俾租都金。
投資可以有其他選擇。
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

豬仔嘜 發表於 19-6-19 15:23
你同而定一線相比?2047年,我真係對香港繼續成為一線有極大保留

認同
唔好點評我

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

畀面勳章

MM2H 發表於 19-6-19 17:09
貧富懸殊條線只會越拉越遠,近年國內嘅堅尼系數,較似係……堅嚟造數
...

點解咁講?大陸的赤貧人口好真係少咗好多喎!

暴富的人多咗,同時赤貧亦減少了很多。

子爵府

winniesiu 發表於 19-6-19 16:37
Cut 150都反?!
impossible la
阿爺唔會囉

真心希望佢cut晒d蟲佢囉 我地d錢唔係用黎養蟲

翡翠宮

banbanmm 發表於 19-6-19 17:22
點解咁講?大陸的赤貧人口好真係少咗好多喎!

暴富的人多咗,同時赤貧亦減少了很多。

只計城市嗎?何以見得赤貧人口少左好多?

珍珠宮

畀面勳章

MM2H 發表於 19-6-19 17:24
只計城市嗎?何以見得赤貧人口少左好多?

不是很明白你的問題, 因為中國政府近年大推鄉村城市化, 鄉村和城市已經跟以前的基礎不一樣。

翡翠宮

banbanmm 發表於 19-6-19 17:35
不是很明白你的問題, 因為中國政府近年大推鄉村城市化, 鄉村和城市已經跟以前的基礎不一樣。
...

建設係國家大範圍做,國家富有地區當然向前走,但貧富懸殊指標係以家庭資產/收入計,當擁有資產比例中嘅人數越嚟越少,擁有最低(1~5%)資產比例中人數越嚟越多,正就係貧富懸殊越拉越遠

子爵府

回覆樓主:

不如諗返八十年代中英談判,香港出現信心危機,加埋八九學運,激起移民潮,有錢人走得嘅都賣樓移民。結果呢?結果都造就左九七樓市泡沫...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tablecloth 發表於 19-6-19 16:07
有人話今次送中條例以後,中國唔會再「優待」香港,可能真係會cut 150,留返d年輕壯丁係中國做勞動力:fort ...

到底果150係壯丁定包袱?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mini122 發表於 19-6-19 17:50
不如諗返八十年代中英談判,香港出現信心危機,加埋八九學運,激起移民潮,有錢人走得嘅都賣樓移民。結果呢 ...

97年係亞洲金融風暴爆起架
放下自在

珍珠宮

畀面勳章

MM2H 發表於 19-6-19 17:45
建設係國家大範圍做,國家富有地區當然向前走,但貧富懸殊指標係以家庭資產/收入計,當擁有資產比例中嘅人 ...

之前問是因為國家統計局通常公佈農村貧困人口減少數字:農村貧困人口由2012年的9899萬人減少到2017年3046萬人,累計減貧6853萬人。

農村減貧是幾肯定的事實,城市貧窮人口反而唔覺有官方數字。

子爵府

cattz288 發表於 19-6-19 17:52
97年係亞洲金融風暴爆起架

我意思係就算之前出現左信心危機,個個喊晒賣樓移民,結果樓市照樣可以谷到去九七年高峯。而家樓主話個個怕哂2047所以估末来樓市要跌,真係要問水晶球

象牙宮

mini122 發表於 19-6-19 17:59
我意思係就算之前出現左信心危機,個個喊晒賣樓移民,結果樓市照樣可以谷到去九七年高峯。而家樓主話個個 ...

哦哦!我睇樓市都係大漲少回!
放下自在

首頁

尾頁

跳至