自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

~緣~ 發表於 19-6-20 13:17
還可以啦但係仲未搵到嘢做,老實講搵嘢做唔難但係一係好高要求, 一係人工好低
...

咁人工低都無計,做住先囉!其實出面係係咁請人,不過真係要求多多,又想請後生d有經驗d! 我朋友想離婚,最近都開始搵工,成7年無做野,見左幾份都無消息

子爵府

無話可說 發表於 19-6-20 13:23
咁人工低都無計,做住先囉!其實出面係係咁請人,不過真係要求多多,又想請後生d有經驗d! 我朋友想離婚, ...

如果要求唔高實搵到, 但係你朋友梗係搵到嘢做,做一排先離婚啦,叫佢唔好咁衝動, 之前我離咗婚都係咬老本咬咗兩三年

象牙宮

~緣~ 發表於 19-6-20 13:26
如果要求唔高實搵到, 但係你朋友梗係搵到嘢做,做一排先離婚啦,叫佢唔好咁衝動, 之前我離咗婚都係咬老本咬 ...

學歷一般,返工日子短,咪難搵工!佢都係想有份工,穩定左至離婚,好彩係無小朋友!

子爵府

無話可說 發表於 19-6-20 14:01
學歷一般,返工日子短,咪難搵工!佢都係想有份工,穩定左至離婚,好彩係無小朋友!
...

冇小朋友容易搵工,咩工都可以返,我就係因為有個仔先難搵工 ,好似之前我仔做手術成半個月要喺屋企休養,我又要照顧佢,嗰排又停咗搵嘢做,同埋我近來見工啲人都問我如果我個仔病咗咁點算,有冇人可以幫手照顧, 不過我都好坦白同啲公司講 我希望返工之餘都照顧到我個仔, 佢肯請就請唔請都冇辦法

象牙宮

~緣~ 發表於 19-6-20 14:05
冇小朋友容易搵工,咩工都可以返,我就係因為有個仔先難搵工 ,好似之前我仔做手術成半個月要喺屋企休養,我又 ...

未正式提出同搞離婚,佢又無咩技能又好似唔多捱得,所以到而家都未咩聲氣!明白要自己照顧小朋友,又要返工係比較麻煩,好彩我有奶奶湊咋,唔係都唔可以返工呀!以前小學有分上下午校都易搵工d,而家小學放3點幾,搵工真係有難度,要間公司好體諒至得! 曾經有同行藥公司,星期六帶埋個女返工,比老闆剷上天,其實只係返半日啫

子爵府

無話可說 發表於 19-6-20 14:33
未正式提出同搞離婚,佢又無咩技能又好似唔多捱得,所以到而家都未咩聲氣!明白要自己照顧小朋友,又要返工 ...

你朋友幾多歲?如果30歲以下應該好多工都會請

象牙宮

~緣~ 發表於 19-6-20 14:36
你朋友幾多歲?如果30歲以下應該好多工都會請

緊係唔會30以下啦,係就大把工返囉,出面d舖仔請sales都話要35歲以下 不過佢都唔急,佢話唔想唔做野咁就一世,要離婚喎

子爵府

無話可說 發表於 19-6-20 14:46
緊係唔會30以下啦,係就大把工返囉,出面d舖仔請sales都話要35歲以下 不過佢都唔急,佢話唔想唔 ...

咁要睇返佢之前做邊行, 如果佢唔介意保安基本上有呼吸嘅人都會請

象牙宮

~緣~ 發表於 19-6-20 14:47
咁要睇返佢之前做邊行, 如果佢唔介意保安基本上有呼吸嘅人都會請
...

無問呀!反而我想轉做保安,但唔知邊度讀好,出面有平有貴,又有d唔使錢,時間又有長短! 我想轉返做兼職,唔想同老公同行業了,好多磨擦

子爵府

無話可說 發表於 19-6-20 14:52
無問呀!反而我想轉做保安,但唔知邊度讀好,出面有平有貴,又有d唔使錢,時間又有長短! 我想轉返做兼職, ...

真係想做保安揀兩日讀嗰啲已經夠, 因為之前我都諗過做保安替假有研究過 所以都清楚

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

~緣~ 發表於 19-6-20 14:05
冇小朋友容易搵工,咩工都可以返,我就係因為有個仔先難搵工 ,好似之前我仔做手術成半個月要喺屋企休養,我又 ...

我之前見過一份工,HR 呀頭同我講公司想一年攬幾次員工既活動,會係星期日戶外活動,我都好坦白同佢講,如果公司俾我帶埋個仔去參加我無問題。 聽朋友講佢請咗另一個有個2歲小朋友既返工, 我果時都話我個仔大都行唔開,呢個應該都做唔得耐,最後真係唔夠一年就無做。 有時D公司好奇怪,想D媽媽唔好理自己仔女,咩都為公司先,其實根本無可能。

象牙宮

~緣~ 發表於 19-6-20 14:53
真係想做保安揀兩日讀嗰啲已經夠, 因為之前我都諗過做保安替假有研究過 所以都清楚
...

咁我睇睇先,好似收費都唔貴,請幾日假去讀定都好!雖然我呢份工唔差,老闆亦好相處,但係同老公會有衝突

子爵府

littlecar 發表於 19-6-20 14:57
我之前見過一份工,HR 呀頭同我講公司想一年攬幾次員工既活動,會係星期日戶外活動,我都好坦白同佢講, ...

如果請著一個為咗工作乜都唔理家庭嘅人 即係呢個人好冷血做同事都覺得恐怖

子爵府

無話可說 發表於 19-6-20 15:02
咁我睇睇先,好似收費都唔貴,請幾日假去讀定都好!雖然我呢份工唔差,老闆亦好相處,但係同老公會有衝突
...

你讀嘅話pm我,我介紹你邊間平同埋好讀, 因為有朋友做保安佢話呢間基本上你用少少常識都會合格pass而且已經係全行最平480全包

象牙宮

~緣~ 發表於 19-6-20 15:04
你讀嘅話pm我,我介紹你邊間平同埋好讀, 因為有朋友做保安佢話呢間基本上你用少少常識都會合格pass而且已經 ...

好,去完旅行返黎搵你

子爵府

無話可說 發表於 19-6-20 15:07
好,去完旅行返黎搵你

唔急嘅~同埋你一讀完佢會幫你搵埋工,好多公司嚟揀人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

~緣~ 發表於 19-6-20 15:03
如果請著一個為咗工作乜都唔理家庭嘅人 即係呢個人好冷血做同事都覺得恐怖
...

係囉,公司D野無咗任何一個都唔大問題,但如果媽媽咩都為事業,小朋友會好無安全感,我知有D媽媽咩都靠工人,但我一定唔忍心,情願搵少D都想公司有人情味D。

子爵府

littlecar 發表於 19-6-20 15:09
係囉,公司D野無咗任何一個都唔大問題,但如果媽媽咩都為事業,小朋友會好無安全感,我知有D媽媽咩都靠工 ...

其實我而家就係寧願搵少啲都想照顧到我個仔不過呢啲工可遇不可求,唯有慢慢揾

象牙宮

~緣~ 發表於 19-6-20 15:08
唔急嘅~同埋你一讀完佢會幫你搵埋工,好多公司嚟揀人

嘩,勁正 多謝你先

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至