婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

甲亢已復發了幾次,決定割,請介绍經驗好手勢好的醫生,謝謝!

複式洋房

复發有乜症狀㗎

公爵府

2019新春慶豚圓

本身有冇睇開醫生?應該會先考慮放射性碘

大宅

2019勳章

milk323 發表於 19-6-24 11:07
本身有冇睇開醫生?應該會先考慮放射性碘

一直睇开的E生话我食药控制到就不用考虑饮碘水或做切除手术。但我毎次食完個療程一停药就復发。饮完碘有机会眼突,因第一次发病時眼突得很利害,影响容貌搞到冇晒自信,经过多年现在眼才平伏,所以不考虑用碘。

別墅

可以試下中環的黃醫生,朋友之前睇過佢,佢提供好多方案畀佢選,手勢都好,做完半年左右再照超聲波, 已經細到少於1cm, 外觀上睇唔到 (本身2.6cm),佢良性,用hifu,即係熱熔術。

別墅

不過最好檢查左係惡性定良性先

別墅

仲有,如果公立同私家,建議揀私家,醫生同治療方案都有得揀,公立一定全切,之後一路要食supplement

別墅

回覆 路邊人 的帖子

可以睇下單新聞: https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20190811/bkn-20190811183034945-0811_00982_001.html

大宅

barbaramadam 發表於 19-8-19 00:42
可以試下中環的黃醫生,朋友之前睇過佢,佢提供好多方案畀佢選,手勢都好,做完半年左右再照超聲波, 已經細 ...

請問熱熔術即係點樣?做咗幾錢?要不要入院做?可以claim到保險嘛?

複式洋房

barbaramadam 發表於 19-8-19 00:44
仲有,如果公立同私家,建議揀私家,醫生同治療方案都有得揀,公立一定全切,之後一路要食supplement ...

政府醫院都可以揀
我住院時同房個女士只係半切
亦可以揀微創手術

別墅

回覆 catobaby 的帖子

如果發現係良性,就有幾種方案揀,如果係惡性就一定要切除。要視乎你買左咩保險啊,呢層真係唔清楚,要問返你個agent。

別墅

回覆 Anastasia001 的帖子

我朋友當時都係公立醫院做,佢個時除左成個切都無得揀,之後就要食supplement

別墅

一定要入醫院做呀,如果你有住院保險就有得claim嘅,但真係要問清楚先決定

別墅

你可以睇埋呢個做參考https://kknews.cc/health/jzp8qxq.html

別墅

但我真心認為你檢查下良性定惡性先啦

別墅

JM check左未?

別墅

技術可參考,claim唔claim到要問agent wo~
https://www.metrodaily.hk/metro_news/%E9%86%ABfor-excellent%E7%94%B2%E7%8B%80%E8%85%BA%E7%B5%90%E7%AF%80%E5%BD%B1%E9%9F%BF%E5%A4%A7-%E6%96%B0%E7%99%82%E6%B3%95%E7%84%A1%E5%89%B5%E5%BA%B7%E5%BE%A9%E5%BF%AB/

別墅

回覆 milk323 的帖子

有無副作用?

子爵府

2019勳章

回覆樓主:

浸會賴偉達醫生。我5月尾搵佢做左內唇微創半切。

別墅

回覆 菲比108 的帖子

之後要食supplement嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊