烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

星期一至五都7點幾先放工,冇時間去街市再買餸醃肉。

可唔可以星期日買定五日份量再醃好,放冰格?
例如蒸肉餅、排骨、豬扒

朝早返工前開始解凍,夜晚返到去即刻蒸?

或者可否share吓,要返工嘅JM,點樣安排時間煮飯?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

放太耐了,我覚得3日ok

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

放冰格1星期,我覺得唔太好。
一係就周日炆定一大煲如牛腩或炆雞之類既炆餸,可以分食2日。
一係就周日醃好2日份量既肉,或者蒸一大碟排骨/蒸雞/肉餅果d,又係食2日。

大宅

ET.UFO 發表於 19-6-19 21:02
放太耐了,我覚得3日ok

咁就要weekday搵多日早啲放工去買餸

大宅

uhtcl2006 發表於 19-6-19 21:50
放冰格1星期,我覺得唔太好。
一係就周日炆定一大煲如牛腩或炆雞之類既炆餸,可以分食2日。
一係就周日醃好 ...

Thanks 都係辦法

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cayu 發表於 19-6-19 22:43
Thanks 都係辦法

頭先唔記得講,你重可以買定枝滷水汁/瑞士汁用嚟整滷水雞翼/雞蛋/豬頸肉/豆腐/豬軟骨/牛筋等等,呢d全部都可以買雪藏貨/冰鮮貨(豆腐除外)放係冰箱備用,食既時候係冰箱拎出嚟飛一飛水,就可以放落去滷水汁/瑞士汁煮熟。
煮完既滷水汁/瑞士汁,只要放涼到室溫,唔好掂到水,就可以放返入雪櫃保存。
到下次再用再拎出嚟煮返滾就ok。
個汁只要唔掂到水就唔會發霉,可以放好耐。

333s    發表於 19-6-23 17:26

男爵府

陪月勳章

以前只醃過唔同口味既雞翼,分袋入冰格,一個星期無問題

大宅

回覆樓主:

可以 。買番黎分一份份 唔醃唔洗,成舊放冰格。 用先解凍再切同醃

大宅

我之前都係咁做,整定5日餸比兩老(因為工人未到)蒸肉餅、排骨、咖哩炒肉碎(炒熟攤凍再放冰箱)菜就去aeon買,果度有一包包frozen 既西蘭花、露荀、雜菜

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我識做餐館朋友,佢地D肉其實都係一早醃定放冰格,所以好入味,不過自己屋企煮,我最多醃三日。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

我係切好醃定,分開3-4 份,兩天內食放普通格,其他放冰格,最多一星期內食晒

伯爵府

日本人會咁,整好一星期既餸,你上youtube 打常備菜有好多片。

禁止訪問

象牙宮

cayu 發表於 19-6-19 16:56
星期一至五都7點幾先放工,冇時間去街市再買餸醃肉。

可唔可以星期日買定五日份量再醃好,放冰格?

星期一至五都7點幾先放工。。。
1。超市有腌好的。一份份。

2。 或者去凍肉店,也有腌好了的稱磅。食几多,買几多。
方法: 平日買。六,日,再買。

處理:
蝦,尢魚。魚。我就買1斤分2次食。
- 尢魚就清洗,熱水泡半熟,停干腌少少鹽。
- 虾剪掉须和爪。
- 魚清血后,停干,腌鹽,烤。

sharing
廚房用家電多。省時省力省事。做自己助手。
氣炸煱 煎/烤/焗
炖湯煱 湯 老火湯
電蒸煱 蒸 排骨,水蛋
壓力煱-燜 肉,牛腩,。。。
電飯煱 飯+電飯煱雞 

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

janetgordon 發表於 19-6-20 12:18
我之前都係咁做,整定5日餸比兩老(因為工人未到)蒸肉餅、排骨、咖哩炒肉碎(炒熟攤凍再放冰箱)菜就去aeo ...

老媽工人未掌握煮食。天天炒菜。
我安排日日炖湯(肉,中藥材料,瓜类):白飯+湯+炒青菜。
簡單+營養。

家中必備:薯仔,豆腐,豆干+四季豆,長豆+冰鮮/凍肉。
工人煮餸食。 (媽喜歡食也得)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 uhtcl2006 的帖子

煮完既滷水汁/瑞士汁,只要放涼到室溫,唔好掂到水,就可以放返入雪櫃保存。
到下次再用再拎出嚟煮返滾就ok。

請問係放冰箱個格嗎? 唔知可以重用,我仲倒左TIM

水晶宮

alyssasasasa 發表於 19-6-25 16:26

唔使放冰箱的,當然你要放冰箱都可以。
我係放平時擺餸果格,只要滷水汁在放入雪櫃前滾到起泡,就可以關火放室溫放涼的了。

大宅

明白~thanks

大宅

開心吸收勳章

分開一份份,放冰格應該可以擺一星期,但感覺味道硬係差咁啲

水晶宮

回覆 cayu 的帖子

其實我細個係加拿大係咁, 因為呀嬤返香港, 姑媽有時出街, 我同表哥就係咁係冰箱攞D醃肉出黎食. 好似煎雞翼咁, 工人姐姐又會整定D牛肉湯係冰格我地可以攞出黎整粉食. 其實連咖喱牛腩都會一整整好大煲分開一盒盒放定係冰格. 不過依家係香港買嘢好方便, 我自己都好少咁做LU.

首頁

尾頁

跳至