自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我有N種食物唔喜歡食,煮咗都唔會掂下,不過,我依舊會煮。
我個人喜歡食素和海鮮,但我都會煮肉俾家人食,我一早同屋企人講過:我以後可能會食素,不過,絕對唔會逼你們食素,我只會煮其中一個餸係素。
我係基督徒,喜歡食素係因為我越嚟越唔喜歡食肉 ,不過,仲係好喜歡食海鮮
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

lingw. 發表於 19-6-20 09:38
我識得人覺得食肉就係作孽, 會行衰運,食素就會積福,但是呢種人平時都係做得衰野多(我識果d係)
...

係喎。口說食素積福,咪又走去落仔,只止一次
唔係bb有問題/養唔起

公爵府

我唔食牛,我都會煮牛俾個仔食。
但我個仔鐘意食菜唔食肉,真係迫都迫唔黎。

珍珠宮

jollyma 發表於 19-6-20 09:34
仲有,肉食動物有病會自己搵山草藥食
突然間想像緊,一隻病左的獅子,搵完山草藥之後去煲啲山草藥黎食 xd

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Angel_Rose 發表於 19-6-20 09:41
基本上都無咩點搵佢了,只係爺麻搞活動先會見到佢,係結婚果時爸先搵下佢咁啦,同埋大家覺得係佢本人性格衰而 ...

咁咪話要專重比佢再年長既長輩先唔轉場囉

佢有佢把口,中意點講咪點講

珍珠宮

lingw. 發表於 19-6-20 09:38
我識得人覺得食肉就係作孽, 會行衰運,食素就會積福,但是呢種人平時都係做得衰野多(我識果d係)
...
經你咁講,我想起中六時,班上有個肥仔,外校生黎嘅,因信佛所以食素,佢帶頭搞校園欺凌;剛開學果陣,啲老師未知佢咩名時叫佢做"坐後面果個肥仔",佢駁老師咀話我吳肥嫁,er.. .. .乜信佛嘅,其中一條律例,好似話吳比講大話嫁喎

珍珠宮

littlefunpig 發表於 19-6-20 09:51
咁咪話要專重比佢再年長既長輩先唔轉場囉

佢有佢把口,中意點講咪點講
依加已經由佢講了,佢月講得多就月多人笑佢
不過果晚都搞笑,我麻話自己係男家的麻麻,引發左一連串的笑話 xd

我大女擺百日宴果時(堂哥未生細路),爸叻左,佢問,阿妹呀,我個孫百日宴果度係食肉嫁,你應該吳會黎啦,咁你要吳要餅卡呀

子爵府

牛牛牛牛 發表於 19-6-19 17:07
是咁的,最近老公同佢舊同學聚舊,佢個舊同學阿媽因為宗教信仰而食素,佢細細個就跟住食,佢係用被迫嚟形容 ...

我識一家全家食素,爸媽食素,三個小朋友都係食素,咁佢做到營養均衡就OK啦!小朋友直情覺得d肉好臭,經過d餐廳聞到我地覺得好香嘅肉味,佢會覺得臭!而家小朋友大左,做人媽媽,佢自己小朋友都係食素!即係三代都食素... 我見佢地全部都健健康康又高大,其實無所謂... 最緊要佢地唔覺得被逼,同樓主朋友case唔同

珊瑚宮

2024年龍年勳章

聽過係父母食素,亦唔俾小朋友食,小朋友營養不良

大宅

回覆樓主:

我叔仔仲過分,佢自己食生,狂食生果,話所有肉都有毒,西醫醫死人
佢之前日日迫我奶奶食十幾隻大蕉,食到奶奶腸胃唔舒服,我地話唔好,佢話猩猩同人類基因有99%相似,點解人唔可以好似猩猩咁食生果

子爵府

咁樣唔好!我本身食肉㘙人獸,所以唔存在呢個問題
不過以前有個同學,後來一齊做野!
有日我帶左幾隻蝦,好自然咁話俾隻佢食!
佢望住,之後我話,食啦,做咩啊?
佢話:我,我唔識食
我:下........?????
個時先知佢食素
我仲教佢剝蝦殻!

伯爵府

回覆 牛牛牛牛 的帖子

我覺得大人自己食素就好,唔好迫細老食埋一份。我會專登買肉俾細老食。

珍珠宮

是咁的,最近老公同佢舊同學聚舊,佢個舊同學阿媽因為宗教信仰而食素,佢細細個就跟住食,佢係用被迫嚟形容 ...

除非危害生命/健康,我其實唔會出聲。
我覺得99.9%父母都係因為覺得好才咁希望子女追隨,隨住子女長大,接觸外界多了,好難再一言堂由父母話曬事,同學朋友都會影響。
食素有中有西,其實好多樣,你朋友個媽其實係“偏食”。

侯爵府

環保接龍勳章

我都係,
細個時父母食素, 屋企只係煮素, 出街食飯只去齋舖.
小時候係好抗拒, 好羡慕有肉食,
試過去女同學屋企食飯, 佢媽炒咗個雞什炒菜,
嘩!!人間美味.
唯有等過年過節去阿嫲或阿婆食飯就可以食肉.
到而家我媽都係素食,
過節都係去齋舖食飯.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Angel_Rose 發表於 19-6-20 09:57
依加已經由佢講了,佢月講得多就月多人笑佢
不過果晚都搞笑,我麻話自己係男家的麻麻,引發左一連串的笑話 xd
...

一腳西佢走啦
食齋要全世界人就佢都傻傻地

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

鄧鍾 發表於 19-6-20 00:25
呢啲算得咩?我有一個舊同事,女,信佛茹素,佢養左貓,隻貓要跟佢茹素,成世冇得食魚,要吃冇魚肉成分的貓 ...

咁樣好OVER喎,貓係食肉動物,點可以夾硬嚟,陰公

珍珠宮

littlefunpig 發表於 19-6-20 11:20
一腳西佢走啦
食齋要全世界人就佢都傻傻地
已經西走左了,只係麻吳想兄弟姐妹間搞成咁,想做和事婆

有親戚話好彩七姑姐同佢老公無生細路,否則個細路要聽佢話去齋店擺酒,咁搞法就似解"圍"酒

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我都唔贊成大人食素要強迫小朋友食, 小朋友都有權自己選擇, 唔可以咁細個規範左佢, 就算我都唔食牛,都會煮牛比阿仔食嘅

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

最好畀小朋友自己選擇
不過別人的家事,我又唔會畀意見
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

bb130505 發表於 19-6-19 21:19
我女有個同學,5歲,兩姊妹,跟呀媽食素,皮黃骨瘦,好大汗
我唔明佢呀媽諗咩,見到個女又黃又黑又瘦,營養 ...

我無食素,但有朋友係素食,唔見得素食會瘦,食肉就肥

首頁

尾頁

跳至