自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我99 前幾年因62過身
全素 老公當時未結婚一齊食
想食肉都被99閙 話飲62血 食62啲肉
結果老公2014大病入icu10日
自此99心結打開 俾老公食返肉

琥珀宮

牛牛牛牛 發表於 19-6-19 17:07
是咁的,最近老公同佢舊同學聚舊,佢個舊同學阿媽因為宗教信仰而食素,佢細細個就跟住食,佢係用被迫嚟形容 ...

識,唔贊成,都好無奈,呢類信徒太過執著,有違理念。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我唔食牛,屋企亦唔會煮牛肉,但出去食如果有牛肉我會俾我b食,不過佢唔鐘意食,除左麥當勞漢堡包

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

牛牛牛牛 發表於 19-6-19 17:07
是咁的,最近老公同佢舊同學聚舊,佢個舊同學阿媽因為宗教信仰而食素,佢細細個就跟住食,佢係用被迫嚟形容 ...

佢同學而家仲食唔到肉了?

水晶宮

回覆樓主:

咁如果仔女無反抗,我希望我佢地跟我茹素;如果仔女反抗,我諗我會比佢食肉嘅!

子爵府

回覆樓主:

有個舊同學,因家庭宗教信仰,自少跟家人食全素,後來上到中學要出外食午餐,自從試左第一舊叉燒後,簡直驚為天人,自此出外就食肉,返到屋企就繼續食素。

侯爵府

我有同事全素,迫老公都食素,到生左細路自己都食素,都想個b食素,問佢餵奶食素夠唔夠營養就癲咗話食乜菜食乜豆都可以代替肉嘅乜乜乜,洗乜一定食肉,之後佢自己食返肉,話醫生營養師建議佢食肉營養好d

真係唔好迫人迫自己,想食乜咪食乜
8-)

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

自私

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

有親戚自己食素,要全家都食素

我自己就唔鐘意

禁止訪問

禁止訪問

大宅

呢啲算得咩?我有一個舊同事,女,信佛茹素,佢養左貓,隻貓要跟佢茹素,成世冇得食魚,要吃冇魚肉成分的貓糧,即係味精糧,我覺得隻貓貓慘過你朋友

大宅

c.vieri 發表於 19-6-19 21:00
唔知算唔算,屋企一直唔食牛,所以我由細到大都無食過牛,大左想試,發現一聞到陣味已經放唔入口。

我囝無 ...
我媽媽話我細個一食親牛肉就發燒,但係又無同我戒牛肉,照煮畀我食,食食下,燒燒下,大大下就冇事了

大宅

回覆樓主:

試過去旅行團有1家4口食素,我估佢地應該1早講明,所有團餐佢地自己4個人1張枱,有肉的冇比佢地,但叫廚房突登整多碟齋比佢地,小朋友應該自細都食齋

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔知算唔算,屋企一直唔食牛,所以我由細到大都無食過牛,大左想試,發現一聞到陣味已經放唔入口。

我囝無 ...

我都係喎細個屋企唔食牛只食豬
但大左我就出面食,牛肉好食過豬肉
而家覺得豬肉臭唔食

所以無影響

我媽初一十五仲有朝早食齋,反而我中意食多d

我麻麻地腥臭既魚

珍珠宮

舊同學的父母信佛,所以佢同佢哥自細都要信佛同返佛堂,同埋食素,佢哥婚後就無再信佛,有得食肉,同學後來係25歲果年同父母嘈,嘈完之後吳洗再信佛,亦都有得食肉

男爵府

鄧鍾 發表於 19-6-20 00:25
呢啲算得咩?我有一個舊同事,女,信佛茹素,佢養左貓,隻貓要跟佢茹素,成世冇得食魚,要吃冇魚肉成分的貓 ...

貓都要食素

珍珠宮

鄧鍾 發表於 19-6-20 00:25
呢啲算得咩?我有一個舊同事,女,信佛茹素,佢養左貓,隻貓要跟佢茹素,成世冇得食魚,要吃冇魚肉成分的貓 ...
係新聞見過類似,吳知係咪講緊你舊同事,新聞話個主人接受吳到隻貓食吳到素決定棄養隻貓

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我囝無 ...

我都係,自己唔食,不過老公阿女就出街可食

首頁
12345...6

尾頁

跳至