自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

麵包超人^o^ 發表於 19-6-20 12:15
我無食素,但有朋友係素食,唔見得素食會瘦,食肉就肥

大人無事,因為已發育完成,佢呀媽都無事架。

伯爵府

開心吸收勳章

bosch 發表於 19-6-19 21:11
我唔識人係咁呀.

如果身邊有人係咁, 我冇意見, 每個人既教養方式都唔同既. 正如樓上有提過既宗教只係例子 ...

係呀~咁父母在佢地小孩時, 監護人身份,有權選擇佢地食咩

大左就管唔到

珍珠宮

kw_chi 發表於 19-6-20 12:06
我都唔贊成大人食素要強迫小朋友食, 小朋友都有權自己選擇, 唔可以咁細個規範左佢, 就算我都唔食牛,都會煮 ...
我想起我朋友,佢媽吳食牛,從不煮牛,所以次次出街食佢都一定要牛,佢超愛食牛,仲好食得食,有向我介紹過和牛呀,乜牛物牛,不過可惜我對牛敏感,陪吳到佢去純牛肉的餐廳

珍珠宮

牛牛牛牛 發表於 19-6-19 18:41
呢位JM好似有啲激動,我唔係要討論宗教,係討論飲食啫,我諗大部份人都會係雜食,有肉有菜嘛
...

但我覺得佢比喻得無錯喎

侯爵府

好媽媽勳章

鄧鍾 發表於 19-6-20 00:30
我媽媽話我細個一食親牛肉就發燒,但係又無同我戒牛肉,照煮畀我食,食食下,燒燒下,大大下就冇事了
...

你同我仔一樣細個食親牛肉就病/發燒,我有幫佢戒咗幾年,呢2-3年佢見爸爸食牛肉時會問攞小小食,又冇事就由佢,我自己就戒咗十年啦

珍珠宮

bb130505 發表於 19-6-20 12:21
大人無事,因為已發育完成,佢呀媽都無事架。

但唔亦見過好多小朋友食肉都唔肥,我覺得係體質影響多啲吧。。我男友細個唔係食齋,都係超超超大汗的

男爵府

牛牛牛牛 發表於 19-6-19 18:41
呢位JM好似有啲激動,我唔係要討論宗教,係討論飲食啫,我諗大部份人都會係雜食,有肉有菜嘛
...

小朋友發育係需要蛋白質, 唔可以剝奪佢哋選擇食物的權利

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

做個靚太 發表於 19-6-20 12:47
但我覺得佢比喻得無錯喎

比喻冇問題,不過文字上覺得佢激動咗啲囉,或者好多人都對宗教同政治好敏感,利申我冇任何侮辱成份

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

麵包超人^o^ 發表於 19-6-20 12:15
我無食素,但有朋友係素食,唔見得素食會瘦,食肉就肥

我99可以成個月都唔食肉,但身形係超肥
年紀唔大五張幾,佢係多年都甚少食肉!
我成日諗食素動物好大隻,但食肉動物中等身形,所以我要多食肉

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

chitchitmum 發表於 19-6-20 10:18
我叔仔仲過分,佢自己食生,狂食生果,話所有肉都有毒,西醫醫死人
佢之前日日迫我奶奶食十幾隻大蕉,食到 ...

對唔住……我笑左……見到十幾隻大蕉,同埋猩猩得人唔得真係忍唔住

公爵府

消業,積功德,不會生癌症

珍珠宮

牛牛牛牛 發表於 19-6-20 15:06
比喻冇問題,不過文字上覺得佢激動咗啲囉,或者好多人都對宗教同政治好敏感,利申我冇任何侮辱成份:sweati ...

算啦~

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

bb130505 發表於 19-6-19 21:19
我女有個同學,5歲,兩姊妹,跟呀媽食素,皮黃骨瘦,好大汗
我唔明佢呀媽諗咩,見到個女又黃又黑又瘦,營養 ...

但點解會好大汗既?真心唔識,請賜教
大家好, 我是脾脾蟲  

禁止訪問

珍珠宮

00.00 發表於 19-6-20 18:20
唔好意思…搭嘴講句…佢有咁嘅心腸…食幾世齋都無用…
吳緊要,同埋依加個勢,大家係比面爺麻先會同佢繼續見面

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

中學同學係咁,父母都係食齋,佢自己就好似9歲後開始,不過佢話佢父母比佢自己揀嘅

珍珠宮

王國教室勳章

牛牛牛牛 發表於 19-6-19 17:07
是咁的,最近老公同佢舊同學聚舊,佢個舊同學阿媽因為宗教信仰而食素,佢細細個就跟住食,佢係用被迫嚟形容 ...

我之前有同事父母食素,佢都食素,到佢做父母,小朋友都食素,但佢女嚴重underweight ,健康院要佢見醫生,但佢唔聽,食素可以好健康,但佢就只俾幾種食物佢小朋友

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 19-6-20 23:00
我之前有同事父母食素,佢都食素,到佢做父母,小朋友都食素,但佢女嚴重underweight ,健康院要佢見醫生 ...

係呀,吃素需要更懂得選用多樣化均衡營養攝取,譬如需要用乾果類補充某些營養,而且蔬菜的質量也有一定要求。我試過在香港某出名寺院的餐廳吃素菜,D菜根本無原味的,如果係出家人天天吃這樣的東西,身體不壞就奇。

不過話說回來,印度有很多人因為貧窮,吃不起肉,所以他們吃素。但是印度人口也沒有大減,也許他們懂得怎麼吃素吃得平衡吧。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我媽食素,冇話迫唔迫既,唔想麻煩咪唔煮肉囉,想食就分開煮,我2個女都跟我咁食冇問題

男爵府

呢d野邊有話逼唔逼,阿媽係照顧煮咁梗係阿媽決定食咩架啦,唔通阿媽煮肉就係阿媽逼食肉?就算有肉有菜都唔好偏食掛?咁讀書沖涼早起上學甚至買衫呢d都係阿媽安排架啦,我唔信小朋友可以自由選擇喎,就算有我相信都係假民主居多。

bosch    發表於 19-6-21 08:21

首頁

尾頁

跳至