自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小傑媽媽 發表於 19-6-19 20:55
我揾唔到,個個都係各家自掃門前雪既人,冇人願意花時間聽我講,好想揾到同路人,可惜我揾唔到
...

有架。同我講

男爵府

JUNE408 發表於 19-6-20 09:07
有時候諗到d事好恐佈⋯⋯我就會越來越驚

有聽過素黑嗎?上網都搵到佢啲文章,搭車/等放學同得閒時睇下,好短架,睇左又可以同小朋友講你睇左啲咩

伯爵府

JUNE408 發表於 19-6-20 09:07
有時候諗到d事好恐佈⋯⋯我就會越來越驚

唉... 我都係咁... 不過我係每件事既焦慮唔會持續好耐

但問題係我好容易擔心緊張.. 一件事完左又到下一件...而且會諗到好驚好恐怖

搞到成日個人都好焦慮... 成日都叫自已放鬆D

咁樓主或者其他JM, 會點樣令自已放鬆D?

我會睇書.. 做運動( 不過唔係成日有時間做)... 係好D既..

珍珠宮

回覆 JUNE408 的帖子

你不是孤單的, 我同你一模一樣.

有開心事我唔敢開心唔敢笑, 因為我形住一定會有唔好嘅事俾返我做等價交換. 但我想講唔係幻覺, 係事實. 例如記得有一次, 工作上有開心事, 解決到一些困局受到讚賞. 好開心諗住返屋企同家人分享. 點知未返到屋企C6打電話嚟話收到學校電話, 阿仔學業上又出事. 咁樣嘅例子多到數唔晒. 我相信係個人嘅命運問題. 我見身邊好多人真係可以事事如意, 唔使交換架!

有時唔係想負面, 係無論點樣努力去改變, 日日同自己講"睇開D啦!" 但個天係永遠都唔會放過你. 堅持要你知道你係一個不幸嘅人.

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

capricornbb 發表於 19-6-20 08:34
我同你形容嘅一樣,但未致於負面焦慮,係樂觀變悲觀

真係好辛苦.. 其實明白事件唔會咁衰, 因為諗番我擔心既野的確係多數都唔會發生, 或者發生左都總有解決方法

但唔知點解就係忍唔住會擔心.. 叫自已唔好諗但控制唔到呀...

好想可以去番之前咁樂觀

水晶宮

catfitfit 發表於 19-6-19 20:59
樓主,小心係抑鬱症,你要淨化身體嘅血清,血清有助排毒,做運動有幫助,可以釋放安多芬,出完一身汗會好D ...

這個是有實際幫助,思想負面因身體的物質失衡

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

搵d興趣俾自己可能有幫助

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

worthy 發表於 19-6-20 10:31

你不是孤單的, 我同你一模一樣.

完全中曬我心裡想既野

公爵府

2024年龍年勳章

以前自己性格都係負面,後期覺得活在當下算了。

如情緒困擾生活,可搵臨床心理學家/醫生。

伯爵府

JUNE408 發表於 19-6-20 08:12
其實我自己都唔知

上網睇睇,焦慮或抑鬱左相關資料。
我自己就咩事,都只諗一次最壞結果。
其他時間,就只諗好野,因好多時,都只係白擔心,自己嚇自己。

伯爵府

在。我都是這樣,被老公話過我的想法超負面。但性格如是,好難改。

有排個仔好沉迷打機,我就擔心佢會打機打到捽死.....
不過呢,其實回想人生咁多年,真係如想象的慘事,又有幾多成事實呢?
所以都漸漸學會叫自己放鬆些。

子爵府

lovebbb 發表於 19-6-19 22:17
我好明白,我都是這樣。工作忙時怕做錯,工作輕鬆又覺得自己無用。還有明明事情向好發展,但又開始擔心,早 ...

請問可否介紹聽那些?想試試聽些簡單易明的

男爵府

asa2012 發表於 19-6-20 13:23
在。我都是這樣,被老公話過我的想法超負面。但性格如是,好難改。

有排個仔好沉迷打機,我就擔心佢會打機 ...

我每日都會叫自己睇開d

伯爵府

JUNE408 發表於 19-6-19 20:25
唔知點解我乜都會諗埋一邊
覺得所有唔好既野都會發生係自己身上
當有一件好事發生時 我又會諗一定有d衰野co ...
我都會,但好多時諗嘅負面野同現實相反,咪唯有提醒自己現實唔係咁,叫自己放鬆d羅

大宅

好媽媽勳章

JUNE408 發表於 19-6-19 22:25
唔知點解我乜都會諗埋一邊
覺得所有唔好既野都會發生係自己身上
當有一件好事發生時 我又會諗一定有d衰野co ...

我間中都會咁,尤其近幾年。

男爵府

trintrinmum2007 發表於 19-6-20 13:43
我間中都會咁,尤其近幾年。

我又是呢幾年反反覆覆

珍珠宮

金金人 發表於 19-6-20 13:27
請問可否介紹聽那些?想試試聽些簡單易明的

我只是在youtube打心經,然後會出好多佛教歌曲/經典,我找自己覺得好聽的來聽,未必聽得懂,但一直播住好快就能放鬆心情,我最喜歡心經和藥師佛心咒,我覺得好柔和。

伯爵府

asa2012 發表於 19-6-20 13:23

有排個仔好沉迷打機,我就擔心佢會打機 ...

對呀,其實諗番好多擔心過既事,都無發生過
不過好想知點樣可以放鬆d, 唔好咁負面同焦慮

首頁

尾頁

跳至