論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問問我地從未請過工人姐姐
我小朋友而加先11個月 請姐姐要幾耐時間
同埋屋企係得兩房 唔知姐姐會不會介意訓廳/一系同房但就訓上格,不過可以拉塊廉比佢
同埋啲工人姐姐係咪好多都會恰小朋友呀?
同埋想佢做下一般少少屋企既家務
主要系想湊小朋友返下學放下學 煮下餸 拖下地洗下碗咁姐 。
請印傭定菲傭會比較好?
朋友話印傭很笨 。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆 HochunSwim 的帖子

小朋友而加先11個月 請姐姐要幾耐時間
海外工人你預4個月...

同埋屋企係得兩房 唔知姐姐會不會介意訓廳/一系同房但就訓上格不過可以拉塊廉比佢
冇可能瞓廳, 入境處唔批, 可以同小朋友同房+拉塊簾...

同埋啲工人姐姐係咪好多都會恰小朋友呀?
睇你運氣, 我用3個工人都好錫我仔...

同埋想佢做下一般少少屋企既家務
工人係要做家務, 唔通請佢返黎嘆咩...

主要系想湊小朋友返下學放下學 煮下餸 拖下地洗下碗咁姐 。
即係全能咩都要做, 正常...

請印傭定菲傭會比較好?
朋友話印傭很笨

呢方面睇你運氣. 你新手唔好用本地完約工人, 搵海外有出國做家傭經驗, 最好唔好黎過HK.

主 賜 平 安

大宅

ecling 發表於 19-6-20 15:05
回覆 HochunSwim 的帖子

小朋友而加先11個月 請姐姐要幾耐時間海外工人你預4個月...

真係唔該哂你呀!好詳盡!
其實我好除和 想佢主要照顧下小朋友
平時家務有做下都ok! 因最驚系遇到啲好惡/打小朋友個啲
因為我仔成日都喊⋯
好希望好彩會遇到啲
同埋想問問點解唔好黎過hk?
因為細妹家中請三個姐姐都是會博嘴同好懶的

珍珠宮

HochunSwim 發表於 19-6-20 15:17
真係唔該哂你呀!好詳盡!
其實我好除和 想佢主要照顧下小朋友
平時家務有做下都ok! 因最驚系遇到啲好惡/ ...

你唔好一早同工人講佢唔使做呢樣唔使做果樣, 否則比你養懶左佢個身你, 你先叫佢做, 工人一定玩野.
香港做過會好精, 你新手僱主實比佢食住.
博咀/好懶咪就係一開始管得唔夠好.
工人易放難收.

忠告: 斷約勿請.

主 賜 平 安

大宅

ecling 發表於 19-6-20 15:27
你唔好一早同工人講佢唔使做呢樣唔使做果樣, 否則比你養懶左佢個身你, 你先叫佢做, 工人一定玩野.
香港做 ...

Ok,明白!我系helped library 個度睇緊啲工人,見到好多都是完約
有啲就識著被解僱,
有啲就識冇經驗想另覓僱主。
咁系咪搵冇經驗人士呀?

珍珠宮

HochunSwim 發表於 19-6-20 15:29
Ok,明白!我系helped library 個度睇緊啲工人,見到好多都是完約
有啲就識著被解僱,
有啲就識冇經驗想另 ...

冇經驗, 白紙一張, 你有時間教佢? 我自己就唔搵冇經驗工人.
有海外經驗會岩你D喎.(SINGAPOERE)
講清楚你要求及沒有獨立房比佢.
主 賜 平 安

大宅

ecling 發表於 19-6-20 15:35
冇經驗, 白紙一張, 你有時間教佢? 我自己就唔搵冇經驗工人.
有海外經驗會岩你D喎.(SINGAPOERE)
講清楚你要 ...

明白。你係透過邊度搵菲傭架..真係唔該哂你!

珍珠宮

HochunSwim 發表於 19-6-20 15:37
明白。你係透過邊度搵菲傭架..真係唔該哂你!

請工人睇運氣.
每個人把呎唔同,我岩唔代表你滿意, 我用本地完約印傭, 唔好叫我介紹
祝你好運
主 賜 平 安

大宅

ecling 發表於 19-6-20 15:53
請工人睇運氣.
每個人把呎唔同,我岩唔代表你滿意, 我用本地完約印傭, 唔好叫我介紹
祝你好運:for ...

明白!btw真系唔該哂你

ecling    發表於 19-6-21 16:39

禁止訪問

男爵府

訓廳無問題架,拉廉就得啦,同Agent講明就OK啦~ 我個印黎左4個月,以為湊到我個女,但我大女反而成日蝦佢,有時仲出手打,呢個印好懶又動作慢,有時都好激心,又幫吾到我手,9962又吾滿意佢,我覺得吾關印/菲事,睇你彩數,最好搵返海外全新,D所謂經驗都係假架,同埋提下你,記住搵個瘦少少,太肥吾好要,好輪盡,湊小朋友要靈活d,另外你預左要重新教,印既衛生意識好差,你仲要有個11個月大小朋友,你真係要好好教導佢呢方面,我個印初黎用手食飯,又吾洗頭,全個頭都頭皮,依家做左4個月,仍然係吾多洗手,唉所以我下個月都炒了! 真係吾請好過

大宅

Gloria22sen 發表於 19-6-24 09:26
訓廳無問題架,拉廉就得啦,同Agent講明就OK啦~ 我個印黎左4個月,以為湊到我個女,但我大女反而成日蝦佢,有時 ...

明白!衛生問題我好敏感,成日唔洗頭真系好污糟!我都真系好睇彩數2

男爵府

HochunSwim 發表於 19-6-24 10:26
明白!衛生問題我好敏感,成日唔洗頭真系好污糟!我都真系好睇彩數2
係啦,如果你係對衛生好有要求,建議你開頭真係日日要洗腦式去教佢去洗手,做清潔,要不停甘去講,佢地先會去改,始終佢地既教育水平有限,另外真係有咩一開始都講明,好似休息時間同放假日,個開頭做壞左,真係返吾到轉頭了,我就係SAMPLE

首頁

尾頁

跳至