時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

琴日同啲金融界朋友食飯,佢哋話收到風有啲公司打算今次事件後,將HQ 搬去新加坡。原因唔係怕修例,係怕佔中。

咁搞法,未到2047,香港人自己已經搞垮香港,唔駛大陸出手。

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-6-20 10:25

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小蘋果2號 發表於 19-6-20 08:49
琴日同啲金融界朋友食飯,佢哋話收到風有啲公司打算今次事件後,將HQ 搬去新加坡。原因唔係怕修例,係怕佔 ...

佔多幾云, 金鐘d商舖寫字樓真係搵鬼租!

SUKI20062014    發表於 19-6-20 11:06
放下自在

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

琴日同啲金融界朋友食飯,佢哋話收到風有啲公司打算今次事件後,將HQ 搬去新加坡。原因唔係怕修例,係怕佔 ...

搞跨左咩呢?佔中時仲大傷元氣。
今次己經是好好的結局。
特首肯聆聽、警方不暴力、民陣肯離開佔路。
如果冇咁多互相指責,香港就會越來越好。
小說話、多做事。搞跨香港的絕對是只會指責,不會欣賞別人的人。

侯爵府

回覆樓主:

總之無風起浪的政棍就一定係壞左嘅人!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

本末倒置!

修咗例有外資商徹走又賴啫!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好明顯啦!而家果班人誓不罷休

大宅

tester5 發表於 19-6-20 08:57
今次己經是好好的結局。

大宅

今次己經是好好的結局。

五年前嘅佔中,算係第一次喺香港因政治問題而影響商業活動。

今次再佔中,雖然歷時無上次咁耐,但好多喺中環金鐘嘅公司出哂memo, 叫大家預備home office, 留意情況,唔能夠話無影響。

俾著你係老闆,你話揀一處政治穩定嘅地方做HQ 定揀一處唔知幾時又遊行又佔中嘅地方做HQ?

要記住香港唔係真係咁無可取代,唔同美國英國呢啲大國,香港只係城市,要喺亞洲揾第二個地方取代唔係難事。

男爵府

石議員塊地都唔要,嗰時咩都未佔喇

ANNAFRIEND    發表於 19-6-20 10:33

大宅

stkyo 發表於 19-6-20 09:00
本末倒置!

修咗例有外資商徹走又賴啫!

其實我都唔支持修例,對香港無好處,修唻做乜。

但我都唔支持用極端手法(例如佔中) 唻反對修例,咁係未見其利先見其害。

過去兩次嘅星期日遊行,我好欣賞及支持,體現到香港人嘅素質,人多但秩序極好,邊個唔動容?!

珍珠宮

回覆樓主:

無計架
班後生or父母 帶小朋友去遊行個批
佢會話你出賣香港 眼中只有錢
而佢地就窮得有自由
又特別清高

SUKI20062014    發表於 19-6-20 11:07

大宅

回覆樓主:

好早幾年已經係咁,D金融機構成日裁員唔係因為經濟差,係因為搬緊野走唔使咁多人手,尤其it野,信唔過大陸幾時會對香港出手

侯爵府

呢樣野一早知,但D人係都要話惡法嚇走人,政府嚇走人,真係講黎都嘥氣

侯爵府

回覆樓主:

事實就係咁,雙非,非法佔中,南亞裔假難民,新移民1年攞綜援,150個審批權被否決,都係班泛民政棍搞出嚟,香港就係比呢班人害。

大宅

namnamnamlolo 發表於 19-6-20 09:10
無計架
班後生or父母 帶小朋友去遊行個批
佢會話你出賣香港 眼中只有錢

認真嗰句,見好就收啦,都道哂歉又話無限期重啟,俾啲面人好唔好? 你點唔同意都好,佢衰極都係代表香港,唔通你想佢跪求原諒? 咁只會令香港嘅國際形象插水架ja, 為乜?

0404lau    發表於 19-6-20 09:40

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實揾d借口講者,大把hq 搬去上海,響新加坡

大宅

回覆樓主:

近掛成日有移民po,我自己第1次有想移民的想法係因為日前有人襲擊警察先,但網上大多數人都係鬧警察反擊,而且某些香港人真係靠惡維生,加上傳媒渲染,所謂獨立思考其實都係因為憎恨做成的嚴重偏見,唔係話政府冇錯,但唔需要做到要撕裂社會。其實做乜都討好唔到佢地。

而家開始睇小啲新聞,睇完影響心情,因為咁有移民想法,但有父母老爺7/80歲,應該走唔郁了。

翡翠宮

今次己經是好好的結局。

我都想講,今次多咁多人出黎,但結果好好多,冇上次咁多人受傷!又冇搞咁耐,大家都有進步。

ANNAFRIEND    發表於 19-6-20 12:12

水晶宮

小蘋果2號 發表於 19-6-20 09:04

五年前嘅佔中,算係第一次喺香港因政治問題而影響商業活 ...

說出心中話

尤其覺得揚威國際的人要留意,因為大家被外國傳媒吹捧的同時,亦被外國商家見到香港的動盪,從而影響投資做生意的意慾,到時係贏了自主,輸了前景。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

講真 香港租金貴, 人工又高, 除左係方便往返大陸, 仲有乜優勢?

首頁
12345...7

尾頁

跳至