時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

陪月勳章

就算修在例﹐
香港自由度越來越低﹐
成日好似俾人昅實﹐
變成人治、法例無保障﹐
D商界一樣走﹐
唔好賴晒泛民同埋出來遊行o既人。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小蘋果2號 發表於 19-6-20 09:09
其實我都唔支持修例,對香港無好處,修唻做乜。

但我都唔支持用極端手法(例如佔中) 唻反對修例,咁係未見 ...

示威者幾具攻擊性都好,都唔及見到警察向示威者同記者發射橡膠子彈咁恐怖

呢點係我係外國睇BBC news感受返嚟!嚇怕外資商嘅唔一定係示威者

大宅

siumak 發表於 19-6-20 09:21
就算修在例﹐
香港自由度越來越低﹐
成日好似俾人昅實﹐

話自由度,其實新加坡一樣低,但對於商業機構唻講,除左自由度外,社會穩定和諧都好重要。

呢幾年香港為左政治問題,令社會撕裂,甚至出現仇警呢啲不理性行為。當大家嘅集中力去哂政治嘅時候,經濟活動自然放慢,你係老闆你點揀?

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

宣布暫緩個日已經知道香港玩完

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

fatchu@home 發表於 19-6-20 09:15
我都想講,今次多咁多人出黎,但結果好好多,冇上次咁多人受傷!又冇搞咁耐,大家都有進步。
...
冇錯,各方都在進步,把傷害減到最低。
可幸,衝擊的學生、暴力的警察、負面的市民,也不算多。好多香港人都愛和平,亦都己回復正常的生活。
現在是時候好好地清算建制派,用選票拉佢地下來。

用戶要求終止服務

stkyo 發表於 19-6-20 09:31
示威者幾具攻擊性都好,都唔及見到警察向示威者同記者發射橡膠子彈咁恐怖

呢點係我係外國睇BBC news感受 ...

大宅

小蘋果2號 發表於 19-6-20 09:04

五年前嘅佔中,算係第一次喺香港因政治問題而影響商業活 ...

講左起碼廿年上海取代香港,我真心想有呢一日香港一早逼爆晒!再唔cut 150遲早陸沉

子爵府

小蘋果2號 發表於 19-6-20 08:49
琴日同啲金融界朋友食飯,佢哋話收到風有啲公司打算今次事件後,將HQ 搬去新加坡。原因唔係怕修例,係怕佔 ...

呢d公司有遠見,以後每幾年一次特首試進惡法,市民繼續反抗係煩d,跟住實有一次市民累了特首推惡法成功,咁香港同大陸其他城市無分別架啦,咁點解唔而家就搬?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chingmon 發表於 19-6-20 09:33
朋友父親節去食飯(一早book),正正在遊行路線,佢行佐一個半鐘(佢吾係想遊行,但無路行)到達酒樓,空場, ...

慘!!
放下自在

珍珠宮

琴日同啲金融界朋友食飯,佢哋話收到風有啲公司打算今次事件後,將HQ 搬去新加坡。原因唔係怕修例,係怕佔 ...

我覺得有啲無溪 ,係想係hk 開 office, 唔一定要金鐘開,中環地段更商業中心,要平啲上環灣仔也可,根本搵黎講。而且就算唔返office 都可以home office,如果佔領金鐘嘅人要佔,我唔覺得會佔好多日,講到要搬離hk 太誇張了

ANNAFRIEND    發表於 19-6-20 12:17
ANNAFRIEND    發表於 19-6-20 12:15

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

一定係成日要人罷工果D,唔罷就阻交通,再唔理就用暴力!!!

次次都係咁,要令香港變死城!!!

侯爵府

陪月勳章

小蘋果2號 發表於 19-6-20 09:32
話自由度,其實新加坡一樣低,但對於商業機構唻講,除左自由度外,社會穩定和諧都好重要。

呢幾年香港為 ...

想只想帶出,
唔好賴曬一邊;

係咪為咗平穩,
被剝奪權利都可以視若無賭?

ANNAFRIEND    發表於 19-6-20 12:18

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可惜人地話唔系呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

siumak 發表於 19-6-20 09:49
想只想帶出,
唔好賴曬一邊;

冇錢,冇經濟。其實去新幾內亞都非常平穩既,冇需要系香港

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

尼加拉瓜 發表於 19-6-20 09:15
近掛成日有移民po,我自己第1次有想移民的想法係因為日前有人襲擊警察先,但網上大多數人都係鬧警察反擊, ...

其實世界各地,有示威嘅警民沖突,都係呢d 程度

移民邊度100%冇警民沖突?

子爵府

政府修訂《逃犯條例》惹民憤,帶網上平台呼籲關閉中資銀行戶口,將存款移至英資或華資銀行。但究竟這樣做,會否撼動到中資銀行?

有媒體發現,中銀香港隔夜拆息定價較同業高20點子(1點子等於0.01厘),更高過另一發鈔行滙豐40點子。所謂隔夜拆息,實際是指銀行「今日借明日還」的貸款利率。發鈔行中銀昨日報出的隔夜拆息為1.7%,為眾多出價行中最高,滙豐為1.3%,渣打為1.38%,就算是規模較細的日資銀行僅為1.45%至1.58%,市場平均拆息僅為1.48%。分析認為,隔夜息與銀行短期流動資金關連度高,反映中銀資金較同業緊張,故此其貸款利率較同業為高。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chingmon 發表於 19-6-20 09:33
朋友父親節去食飯(一早book),正正在遊行路線,佢行佐一個半鐘(佢吾係想遊行,但無路行)到達酒樓,空場, ...

佢咪當果日打風囉,早一日已經知會遊行,唔轉場?

水晶宮

tester5 發表於 19-6-20 08:57
搞跨左咩呢?佔中時仲大傷元氣。
今次己經是好好的結局。
特首肯聆聽、警方不暴力、民陣肯離開佔路。

今次已經結局?我睇唔到。

首頁
12345...7

尾頁

跳至